Η νέα εποχή των μεγάλων δαπανών της Γερμανίας ανεβάζει το κόστος δανεισμού σε όλη την Ευρώπη, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην περιφέρεια.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κυμαίνονται πάνω από 30 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σύγκριση με τις αρχές Μαρτίου. Οι τέσσερις αυτές χώρες εξακολουθούν να έχουν μερικά από τα υψηλότερα φορτία χρέους στην ήπειρο, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε υψηλότερα επιτόκια.
Η Γερμανία είναι εδώ και καιρό η φωνή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – πιέζοντας χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να σφίξουν τα πορτοφόλια τους και αντιδρώντας στην έκδοση κοινού χρέους. Αλλά αν αυτή η πολιτική οδήγησε σε παράπονα για αδύναμη ανάπτυξη, η νέα, πιο χαλαρή προσέγγιση στις δαπάνες θα μπορούσε να έχει τις δικές της αρνητικές επιπτώσεις για τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης.
«Εάν η Γερμανία αποδεχτεί τις ελλειμματικές δαπάνες, άλλα έθνη μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, οδηγώντας σε μια πιο χαλαρή προσέγγιση του χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπάροους, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην M&G Investments. «Αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τα υπερχρεωμένα έθνη», προσέθεσε.
Ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της Γερμανίας έχουν επίσης εκτοξευθεί, η συναίνεση στην αγορά είναι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να αντέξει οικονομικά να δαπανήσει δισεκατομμύρια περισσότερα ευρώ για την άμυνα και τις υποδομές μετά από χρόνια λιτότητας. Ο κίνδυνος είναι ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις πέραν των συνόρων της Γερμανίας, ειδικά όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν ένα σχέδιο χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων για να επιτρέψουν σε άλλους να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα.
Δεν είναι μόνο η περιφέρεια που κινδυνεύει. Τα επίπεδα χρέους στη Γαλλία και το Βέλγιο έχουν διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να βρίσκονται μπροστά από την Ισπανία και την Πορτογαλία όσον αφορά το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ. Μια έκρηξη στα γαλλικά ομόλογα πέρυσι έδειξε πόσο γρήγορα μπορούν να επανεμφανιστούν οι vigilantes των ομολόγων όταν οι υπερχρεωμένες χώρες ανακοινώνουν σχέδια αύξησης των δαπανών.
Πρόσφατη ανάλυση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurizon SLJ Capital, Στίβεν Τζεν, διαπίστωσε ότι από τις 27 μεγαλύτερες χώρες-μέλη της ΕΕ, μόνο η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ιρλανδία διαθέτουν δημοσιονομικό χώρο για να αυξήσουν σημαντικά τις δημοσιονομικές δαπάνες. Υποστηρίζει ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα μπορούσε να οδηγήσει σε διεύρυνση των spreads και σε μεγαλύτερα χρηματοδοτικά βάρη για άλλα μέρη της Ευρώπης, με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευάλωτων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι επενδυτές ομολόγων θα είναι απρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν περισσότερες αμυντικές δαπάνες και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι φοβούνται ότι μια ευρύτερη αύξηση των δαπανών θα εμβαθύνει το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων.
Η νευρικότητα κινδυνεύει να εκτροχιάσει μια δημοφιλή συναλλαγή που υποστηρίζει ότι τα ομόλογα της περιφέρειας θα υπεραποδώσουν λόγω των σχετικά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Τα spreads μεταξύ του γερμανικού χρέους και του χρέους της περιφέρειας έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με την επιπλέον απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές για να κρατήσουν ιταλικό χρέος να έχει πέσει σε περίπου 110 μονάδες βάσης, σχεδόν στο μισό του επιπέδου που διαπραγματευόταν πριν από δύο χρόνια.
Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων λένε ότι δεν ανησυχούν για την αποσταθεροποιητική επίδραση της αύξησης των δαπανών, επειδή οι χαλαρότερες δημοσιονομικές πολιτικές θα προωθήσουν επίσης την ταχύτερη ανάπτυξη. Επισημαίνουν το γεγονός ότι οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη, με μικρή μετακίνηση στο spread, ως απόδειξη ότι η περιφέρεια δε διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο.
«Τα δημοσιονομικά είναι ένα θέμα για πολλές χώρες, αλλά νομίζω ότι οι αμυντικές δαπάνες θα γίνουν αποδεκτές», δήλωσε η Λίντα Σβάιτσερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Loomis, Sayles & Company, η οποία έχει έκθεση σε ισπανικά, ιταλικά και γαλλικά ομόλογα. «Η περιφέρεια αντέξει έναντι της Γερμανίας».
Ο Κόλιν Φίνλεϊσον της Aegon Asset Management είναι μεταξύ των επενδυτών που ελπίζουν ότι η ΕΕ θα εκδώσει κοινό χρέος για να αποφύγει τις επιμέρους χώρες να δανειστούν περισσότερο. Αυτό θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη και, δεδομένου ότι η Γερμανία χρηματοδοτεί το δικό της αμυντικό σχέδιο, ορισμένοι είναι επιφυλακτικοί ότι θα ήταν επίσης πρόθυμη να υποστηρίξει ένα κοινό πρόγραμμα.
Ορισμένες χώρες προσπαθούν να βρουν δημιουργικούς τρόπους για να χρηματοδοτήσουν περισσότερες αμυντικές δαπάνες χωρίς να ενοχλήσουν τους επενδυτές. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Βέλγιο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μέρους των αποθεμάτων χρυσού του για να ενισχύσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του, ενώ η Ιταλία παρουσίασε μια πρόταση για τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω μιας πολυεπίπεδης δομής κρατικών εγγυήσεων και εγγυήσεων της ΕΕ. Η ΕΕ εξέδωσε επίσης πρόταση για την επέκταση δανείων ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Τα επίπεδα χρέους είναι εξαιρετικά υψηλά και περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους συζητώντας για το πώς θα τα μειώσουμε», δήλωσε ο Άλεξ Έβερετ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen group plc. «Αν μπορούμε να αποφύγουμε μια κατάσταση όπου η Γαλλία, η Ιταλία και όλοι οι άλλοι θα πιεστούν λίγο περισσότερο να δανειστούν από μόνες τους, αυτό θα ήταν προτιμότερο».
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ «πυροβολεί» τις αυτοκινητοβιομηχανίες: Αιμορραγία στις μετοχές τους