Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Τραμπ έχει πλήξει χιλιάδες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Apple, μιας από τις πολυτιμότερες στον κόσμο. Με την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τον Απρίλιο, τα iPhone που κατασκευάζονται στην Κίνα και εξάγονται στις ΗΠΑ απειλήθηκαν με δασμό 145%. Ωστόσο, με την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα, οι δασμοί μειώθηκαν στο 30% για τις επόμενες 90 ημέρες, προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση.
Μετακίνηση της παραγωγής και οι αντιδράσεις του Trump
Παρά την εκεχειρία, η Apple φαίνεται να εξετάζει τη μετακίνηση μέρους της παραγωγής της από την Κίνα στην Ινδία, σε μια προσπάθεια να μειώσει την έκθεσή της στις εμπορικές εντάσεις. Ωστόσο, αυτή η κίνηση φάνηκε να δυσαρεστεί τον Trump, ο οποίος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί ούτε αυτή την επιλογή. Η αβεβαιότητα γύρω από τη στρατηγική της Apple έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά την κεφαλαιοποίησή της, η οποία έχει μειωθεί κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, με τη μετοχή της να βρίσκεται περίπου 13% χαμηλότερα από την αρχή του έτους.
Η ιστορία της Apple και η εξάρτηση από την Κίνα
Η στροφή της Apple προς την εξωτερική ανάθεση παραγωγής ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, όταν η εταιρεία άρχισε να συνεργάζεται με τη Foxconn, την ταϊβανέζικη βιομηχανική γιγάντια που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού της Κίνας. Οι επιδοτήσεις που εξασφάλισε η Foxconn από την κινεζική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη φθηνή εργατική δύναμη, έδωσαν στην Apple ένα μεγάλο πλεονέκτημα κόστους, επιτρέποντάς της να κατακτήσει την αγορά με προϊόντα όπως το iPod και αργότερα το iPhone. Παρά την τεράστια επιτυχία της, οι συνθήκες εργασίας στα κινεζικά εργοστάσια της Foxconn έχουν επικριθεί, με περιστατικά αυτοκτονιών εργαζομένων να επισκιάζουν την εικόνα της εταιρείας.
Προκλήσεις και αβεβαιότητα για το μέλλον
Μέχρι το 2015, η Apple επένδυε περίπου 55 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην Κίνα, δημιουργώντας μια από τις πιο σύνθετες και αποδοτικές αλυσίδες εφοδιασμού στον κόσμο. Ωστόσο, η εξάρτησή της από την Κίνα αποτελεί πλέον πρόκληση, καθώς το αυταρχικό καθεστώς του προέδρου Xi Jinping απαιτεί συνεχώς περισσότερες παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τεχνολογίας και του περιορισμού των ξένων προϊόντων στην κινεζική αγορά. Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα έχουν μειωθεί, καθώς οι κινεζικές αρχές προωθούν τα τοπικά προϊόντα, όπως τα smartphones της Huawei, ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι έχουν λάβει εντολή να αποφεύγουν τα iPhone.
Το ερώτημα για τους επενδυτές είναι αν η Apple μπορεί να διατηρήσει την κυριαρχία της στην αγορά χωρίς την Κίνα. Αν η απάντηση είναι «όχι», τότε ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην εταιρεία και την παγκόσμια οικονομία.
Πηγή: newmoney.gr
- Διαβάστε επίσης: Ιστορικό ρεκόρ η μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από 60%, λέει ο ΠτΔ