Πως επηρεάζεται το Bitcoin σε περίπτωση πολέμου;

Θεωρείται ασφαλές καταφύγιο το κρυπτονόμισμα για τους επενδυτές σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως είναι ένας πόλεμος;

Το Bitcoin δείχνει να υποχωρεί, χάνοντας μέρος των κερδών που είχε τις προηγούμενες ημέρες. Στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα βλέπουμε πως τελικά αποδείχτηκε ψευτοδιάσπαση η απόπειρα της τιμής του να διαφύγει από το καθοδικό κανάλι (κίτρινες γραμμές). Το επόμενο επίπεδο στήριξης είναι αυτό όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Η πράσινη οριζόντια γραμμή.

Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα είναι αισιόδοξα για το Bitcoin καθώς πραγματοποίησε με επιτυχία το τεστ. Ποιο τεστ; Να θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε έκτακτες περιπτώσεις κρίσεων, όπως είναι ένας πόλεμος. Για ορισμένους ήταν υπενθύμιση, για άλλους διαβεβαίωση ότι πιθανότατα θα αυξηθεί η τιμή του σε περιόδους αστάθειας και αβεβαιότητας.

Βέβαια, για να επιτύχουμε ως επενδυτές, αν είμαστε ικανοί, δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος. Ο πόλεμος δεν είναι τίποτε άλλο από οργανωμένες εξάρσεις δολοφονικής μανίας. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ενθουσιάζει. Το ακριβώς αντίθετο. Πεθαίνουν άνθρωποι στον πόλεμο. Παρόλο που βλέπουμε τις σκηνές από την οθόνη μας, δεν είναι κινηματογράφος. Πραγματικοί άνθρωποι, με αληθινό αίμα, όχι μπογιές από μακιγιάζ.

Ωστόσο η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Έχει διαχρονική ισχύ ότι ο πόλεμος αποτελεί την κινητήρια δύναμη της αλλαγής στην οικονομία. Και όχι μόνο. Ο πόλεμος είναι ο πατέρας των πάντων, είχε πει ο Ηράκλειτος. Οι πόλεμοι -είτε είναι στρατιωτικοί είτε είναι εμπορικοί- συνήθως ξεκινούν από μικρά περιστατικά.

Το Bitcoin, όπως και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, δεν εξαρτιούνται άμεσα από τις πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις. Όπως και ο χρυσός, είναι σε μεγάλο βαθμό παθητικός δέκτης των εξελίξεων, οι οποίες συνήθως είναι άσχετες με αυτά. Το Bitcoin, περισσότερο από τον χρυσό, δεν επηρεάζεται από τις μεταβλητές που καθορίζουν την αξία των παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων. Δεν επηρεάζεται από τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, τις δημοσιονομικές πολιτικές, την ανάπτυξη, την ανεργία.

Τον χρυσό τον θέλουμε ως ασφάλεια. Σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά ή οι εξελίξεις γίνουν απρόβλεπτες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί υψηλός πληθωρισμός, γεωπολιτική αστάθεια, εντάσεις, πόλεμοι. Τίποτα όμορφο, που όμως θα οδηγήσει τον χρυσό ψηλά.

Εναλλακτικά υπάρχει το ασήμι. Όμως το Bitcoin πλέον το έχει περάσει σε κεφαλαιοποίηση. Είναι το μοναδικό, τουλάχιστον σε άξια λόγου ρευστότητα, που έχει αυτή την ιδιότητα. Το Bitcoin μπορεί να μην αστράφτει όπως ο χρυσός, αλλά έχει ανάλογη σπανιότητα. Δεν μπορεί να πληθωριστεί, ούτε να παραχαραχθεί. Αυτό είναι το δυνατό του σημείο. Γιατί ξέρουμε τι γίνεται σε περίπτωση κρίσης: οι «πρέσες» των Κεντρικών Τραπεζών δουλεύουν υπερωρίες!

Παρά την αμφισβήτηση που έχει υπάρξει, όταν αναφέρεται το Bitcoin ως ασφαλές καταφύγιο, το χρονικό των τελευταίων ημερών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. Στο πιο κάτω ωριαίο διάγραμμα, συνδυάσαμε τα γεγονότα και την εξέλιξη της τιμής του Bitcoin και του χρυσού. Το Bitcoin (κόκκινη γραμμή) και ο χρυσός (κίτρινη γραμμή) κινήθηκαν συγχρονισμένα και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Μια εικόνα όσο χίλιες λέξεις!

Ένα σημείο που πρέπει να αναδείξουμε, είναι η ευθεία γραμμή του χρυσού στις 4 και 5 Ιανουαρίου. Οφείλεται στο ότι το Σαββατοκύριακο τα χρηματιστήρια είναι κλειστά. Όλα τα χρηματιστήρια; Όχι όλα! Τα ανταλλακτήρια των crypto είναι ανοικτά 24/7. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι traders ή οι επενδυτές θα μπορούν να δράσουν ακαριαία στην περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο το Σαββατοκύριακο. Δεν θα χρειαστεί να πουλήσουν τη Δευτέρα και να βρεθούν στην αμήχανη θέση να ξεκινήσουν τα futures δεικτών και εμπορευμάτων με ένα τεράστιο γκαπ!

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ