Grimace Coin: Οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι και τα «ευκαιριακά» cryptos

Το αμαρτωλό παρελθόν της μασκότ των McDonald's Grimace, o Έλον Μασκ, το κρυπτονόμισμα που ανατιμήθηκε 285.000% και πώς η διάσημη αλυσίδα ενεπλάκη σε ένα μάλλον επικίνδυνο παιχνίδι

Grimace. Ή «Γκριμάτσας», σε ελεύθερη μετάφραση. Ο Grimace, ο -άγνωστος στην Κύπρο και στην Ελλάδα- παράξενος μωβ στρουμπουλός τύπος που δευτεραγωνιστεί (μαζί με τον διάσημο κλόουν, Ronald McDonald) στο promotion των McDonald’s, έχει παράξενη ιστορία. Όταν πρωτοεμφανίστηκε, το 1971, είχε τον ρόλο -και το όνομα, αφού ονομαζόταν «Evil Grimace», δηλαδή «Σατανικός Γκριμάτσας» – του κακού, κλέβοντας μιλκσέικ με τα τέσσερά του χέρια. Όμως μια δεκαετία αργότερα, η εταιρεία του αφαίρεσε δύο χέρια, του αφαίρεσε το «Evil» από το όνομα και τον ξαναπλάσαρε ως… γλυκούλι τερατάκι στο πλευρό του κλόουν. Σήμερα, ήρθε η ώρα να «ξαναζήσει» μια άλλη, παράξενη ιστορία.

Αυτές τις μέρες, όλοι συζητούν ένα κρυπτονόμισμα. Το Grimacecoin, το οποίο εκτόξευσε την αξία του περίπου 285.000% σε μόλις μια μέρα. Θα φανταζόταν κανείς ότι είχε προηγηθεί κάποια κίνηση, ή έστω δήλωση θεσμικού επενδυτή, όμως στην πραγματικότητα η εκτόξευση της αξίας του έγινε μετά από ένα… αστείο του Elon Musk και της McDonald’s, που ενέπλεξε το κρυπτονόμισμα με «πρωταγωνιστή» τον Grimace. Με ορισμένους από τους αναλυτές να αναρωτιούνται εάν αυτός είναι ο ορισμός του ευκαιριακού κέρδους και του κινδύνου…

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα και με τις δύο καταλήξεις που φαντάζεται κανείς: Από το dogecoin που έχει δημιουργήσει… όρδες wannabe πλουσίων, στο SQUID. Και αν η πρώτη περίπτωση, η οποία αντλεί έμπνευση από τον σκύλο του Elon Musk είναι η πιο γνωστή, αυτή του SQUID είναι η πιο τραγική.

Rewind στα τέλη του 2021: Όλος ο πλανήτης κινείτο στη φρενίτιδα που είχε προκαλέσει η σειρά «Squid Game» του Netflix και πολλοί, όταν είδαν ένα κρυπτονόμισμα με το όνομα “SQUID” που υποσχόταν ότι θα χρησιμοποιείται για, σχετιζόμενα με τη σειρά, παιχνίδια, σκέφτηκαν ότι βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους. Και έτσι φάνηκε το πρώτο 24ωρο, όταν το κρυπτονόμισμα ανέβασε την αξία του κατά 2.400%, φτάνοντας τα 2.860 δολάρια.

Όμως το όνειρο, δεν κράτησε πολύ. Οι ιδρυτές του κρυπτονομίσματος, με μια κίνηση που ονομάζεται «τράβηγμα χαλιού», έκαναν cash out όλες τις επενδύσεις, συλλέγοντας 3,4 εκατ. δολάρια από τα funds των επενδυτών που ήταν κατά 99% μικρομεσαίοι και εξαφανίζοντας, πρακτικά, το νόμισμα. Η αξία του κρυπτονομίσματος κατέρρευσε κατά 100%, διαπραγματευόμενο πλέον στο απόλυτο μηδέν.

Επιστροφή στις αρχές του 2022: Λόγω της μεταβλητότητας των τιμών των κρυπτονομισμάτων, μετά το τελευταίο sell-off, στο Twitter αρχίζουν να τρεντάρουν τα McDonald’s. Πολλοί χρήστες παρομοιάζουν την πορεία της τιμής του bitcoin με τις χρυσές αψίδες του logo των McDonald’s, ή αρχίζουν να ρωτούν εάν «προσλαμβάνουν τα McDonald’s», εννοώντας ότι θα αναγκαστούν να δουλέψουν σε φαστφουντάδικο εάν καταρρεύσουν οι επενδύσεις τους σε cryptos. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ -που επενδύει πολλά στα κρυπτονομίσματα- Nayib Bukele, τουιτάρει μια φωτογραφία του όπου εμφανίζεται -προφανώς μετά από photoshop- ως… υπάλληλος της διάσημης αλυσίδας, να παίρνει παραγγελία.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Elon Musk αποφασίζει να κάνει ένα «αστείο» στη McDonald’s, τουιτάροντας ότι «θα φάω ένα happy meal (σ.σ. το παιδικό γεύμα της εταιρείας) στην τηλεόραση, εάν η McDonald’s δεχτεί Dogecoin». Η διάσημη αλυσίδα απαντά «μόνο αν η Tesla δεχτεί το grimacecoin», με μια φωτογραφία ενός κρυπτονομίσματος με τον «Γκριμάτσα». Αυτό είναι. Κάποιοι αποφασίζουν να φτιάξουν κρυπτονόμισμα με τον Grimace, το ονομάζουν Grimacecoin. Εμφανίζονται και άλλα, με το ίδιο νόμισμα.

Η τιμή του ενός από αυτά τα κρυπτονομίσματα αρχίζει και εκτοξεύεται, κάνοντας ένα άλμα 285.000% από τα 0,0007 δολάρια, στα 2 δολάρια, πριν ξαναπέσει στα 0,60. Το νόμισμα έφτασε την κεφαλαιοποίησή του ως και τα 2 εκατ. δολάρια, με το Blockchain data, ωστόσο, να δείχνει ότι το 93% των νομισμάτων κατέχονται από μία μόνο οντότητα.

Φυσικά, η McDonald’s δεν έχει σχέδιο να δημιουργήσει δικό της κρυπτονόμισμα. Απλώς έκανε ένα αστείο. «Χαζό αστείο», σχολιάζει το Forbes. Άλλωστε, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα δημιουργούνταν, όχι ένα, αλλά δεκάδες Grimacecoins, τα οποία είναι meme coins, δηλαδή εμπεριέχουν έναν… αστεϊσμό και σίγουρα δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι εκδότες τους. Κάτι που δεν ισχύει με το dogecoin, ο ιδρυτής του οποίου, Billy Markus, το ξεκίνησε το 2013 ως αστείο και… όταν χόντρυνε, πούλησε σχεδόν όλες τις συμμετοχές του σε αυτό για να αγοράσει ένα Honda Civic. Σήμερα, κατέχει περίπου 220 χιλιάδες DOGE, αξίας περίπου 42.000 δολαρίων.

Ο ίδιος λέει ότι πολλοί επενδυτές στα meme coins, όπως το Grimace, ή το SQUID, «πιστεύουν ότι μπορούν να εισέλθουν αρκετά νωρίς και να κερδίσουν το παιχνίδι pump-and-dump (φούσκωσέ το κι άφησέ το) πριν κάποιον άλλο». Και ότι, σε αντίθεση με το DOGE, πολλά meme coins δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται για να κλέψουν λεφτά από τον κόσμο. Με το να κάνεις trading κρυπτονομίσματα όπως το Grimace, λέει ο Markus, είναι σαν «να τζογάρουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Οι περισσότεροι χάνουν, κάποιοι κερδίζουν και το παιχνίδι είναι συνήθως στημένο».

H Chainanalysis, μια startup που καταγράφει (κατά το δυνατό) το crypto trading, μέτρησε περίπου 25 περιστατικά «τραβήγματος χαλιού» πέρυσι, σχεδόν διπλάσια από του 2020. Οι «τραβηχτές», έγιναν άφαντοι με περίπου 3 δισ. δολάρια το 2021, σχεδόν τριπλάσια από το προηγούμενο έτος. Γεγονός που καταδεικνύει το πόσο εύκολο είναι να θυμηθεί ο Grimace το αμαρτωλό παρελθόν και να μεταμορφωθεί ξανά σε Evil Grimace, κρατώντας στα -ξανά- τέσσερα χέρια του, όχι μιλκσέικ, αλλά τα λεφτά των επενδυτών.

*Του Γιάννη Καραγεωργίου στο newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ