Γιατί τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν αντικαταστήσει το κανονικό χρήμα;

Τα κρυπτονομίσματα απέχουν αρκετά από το να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά νομίσματα.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Η μεγάλη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην αγορά των κρυπτονομισμάτων ανά τον κόσμο, διέπεται από ένα μείζον παράδοξο.

Από την μια, όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με την κυκλοφορία, την επένδυση, τις τιμές, τον τρόπο λειτουργίας και την ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων. Από την άλλη, το είδος περιορίζεται στα χέρια μιας άτυπης καταρτισμένης «ελίτ», απέχοντας παρασάγγας από την ευρεία κυκλοφορία του ως αντικατάστατο των κανονικών νομισμάτων.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μιλώντας στο Economy Today ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου Ντίνος Παστός απαριθμεί μια σειρά από λόγους, για τους οποίους τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν επικρατήσει στην αγορά.

Πρώτον, είναι δύσκολα στην κατανόησή τους. Η τεχνολογία του Blockchain αποτελεί μια άγνωστη «περιοχή» για το ευρύ κοινό, με την πολυπλοκότητα να είναι το βασικό της μειονέκτημα.

«Το blockchain βασίζεται στην φιλοσοφία της αποκέντρωσης και όχι της συγκέντρωσης. Δεν υπάρχει κάποιος που να εκδίδει νομίσματα “κεντρικά”, όπως οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών που ασκούν νομισματική πολιτική. Δεν υπάρχει κάποιος που αποφασίζει από μόνος του πότε θα εκδοθούν και πόσο θα αξίζουν. Το ίδιο το δίκτυο αποφασίζει, αυτό χρειάζεται ειδικούς miners οι οποίοι θα επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές», αναφέρει.

Δεύτερον, το ποσοστό χρήσης από τον κόσμο είναι μικρό. Αν σκεφτεί κανείς ότι το διαδίκτυο μπήκε στην ζωή μας αντικαθιστώντας βασικές λειτουργίες ουσιαστικά από το 2007, όταν φτιάχτηκε το iPhone και το 2008 που βγήκε το Android, ενώ το δίκτυο είχε αρχίσει να γίνεται οικιακό από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ακόμα δρόμος.

«Μας πήρε σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια για να καταλάβουμε ότι το ίντερνετ είναι χρήσιμο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα κρυπτονομίσματα», σημειώνει ο κος Παστός.

Τρίτον, οι ίδιες οι εταιρίες δεν επενδύουν ακόμα μεγάλα κεφάλαια ώστε να δέχονται κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμής για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, κάτι που αποθαρρύνει τους καταναλωτές να εμπλακούν με την διαδικασία.

«Όσοι το κάνουν, το κάνουν κυρίως για διαφημιστικούς λόγους, όπως κάποια ταξιδιωτικά γραφεία», διευκρινίζει.

Σύμφωνα πάντως με τον κο Παστό, σε αντίθεση με τα κανονικά νομίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά, τα κρυπτονομίσματα δεν χρειάζονται τόσο μεγάλη υποδομή.

«Η διαδικασία βασίζεται στο ίντερνετ κι εκεί υπάρχουν όλα. Επειδή όλοι συμμετέχουν στο δίκτυο, η υποδομή είναι έτοιμη και δεν χρειάζεται εξοπλισμό, κτήρια κλπ», τονίζει.

Ασφάλεια

Ερωτηεθείς για το αν τα κρυπτονομίσματα είναι ασφαλή, δεδομένου ότι πρόκειται για κώδικα προγραμματισμού και όχι για απτό αντικείμενο, ο κος Παστός διαβεβαίωσε ότι είναι σφαλέστερα από τα κανονικά νομίσματα.

«Η αξία ενός νομίσματος είναι η εμπιστοσύνη και η αποδοχή του. Αν το δώσεις κάποιου και το πάρει, τότε έχει αξία. Όπως γινόταν κάποτε με τον χρυσό. Κατά την άποψή μου είναι θέμα χρόνου η μαζική αποδοχή των κρυπτονομισμάτων, κάτι που θα ανεβάσει την αξία τους και θα τα κάνει να διαδοθούν», λέει και προσθέτει ότι λόγω της δομής τους κανείς δεν μπορεί να τα αντιγράψει ή να τα παραχαράξει.

«Ένα χαρτονόμισμα είναι ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο μπορεί κανείς να βάλει στην αγορά, επηρεάζοντας την αξία των προηγούμενων νομισμάτων. Τα κρυπτονομίσματα βασίζουν την ασφάλειά τους σε κρυπτογραφικά μοντέλα που δεν επιτρέπουν την παραχάραξη. Όποιος προσπαθήσει να κάνει κάτι τέτοιο, να πραγματοποιήσει για παράδειγμα μια ψεύτικη συναλλαγή ή πληρωμή, όλοι οι miners θα αντιληφθούν την απάτη και η συναλλαγή θα σταματήσει αυτομάτως. Θα απορριφθεί από το δίκτυο και θα είναι σαν να μην έγινε. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια», επισημαίνει.

Στην ερώτηση αν το γεγονός ότι όλες οι συναλλαγές είναι δημόσιες κι όλο το δίκτυο γνωρίζει ποιος συναλλάσσεται με ποιον, ο κος Παστός εξηγεί ότι η ασφάλεια βασίζεται στην διαφάνεια και στην δημόσια εκτέλεση.

«Κανείς δεν θα σου ζητήσει να βάλεις αναγκαστικά το όνομά σου όταν ανοίγεις ένα wallet. Επίσης μπορείς να δημιουργήσεις όσα wallets θέλεις, όπως ακριβώς κάνεις με τους λογαριασμούς της τράπεζας. Απλώς στοιχίζει πολύ λιγότερο και οι διαδικασίες είναι ευκολότερες», καταλήγει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ