Η Ελληνική Τράπεζα επιβάλλει αρνητικά επιτόκια σε καταθέτες

Ξεκινούν από 3 Μαρτίου.

Στην επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε εταιρικούς καταθέτες προχωρεί από της 3 του Μάρτη η Ελληνική Τράπεζα, σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου χρέωσης των καταθέσεων στην Κύπρο, πέντε περίπου χρόνια μετά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άρχισε να χρεώνει τις τράπεζες για την κατάθεση της υπερβάλλουσας ρευστότητάς τους σε μια προσπάθεια τόνωσης της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης.
 
Συγκεκριμένα, η Ελληνική απέστειλε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 επιστολές σε εταιρικούς πελάτες της ενημερώνοντας τους πως η μείωση επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα θα αρχίσει στις 3 Μαρτίου.
 
Πρόκειται για εταιρικές καταθέσεις και όχι καταθέσεις νοικοκυριών, με αρμόδιες πηγές της τράπεζας να σημειώνουν πως δεν υπάρχει θέμα χρέωσης καταθέσεων νοικοκυρών.
 
Με τον τρόπο αυτό, η τράπεζα θεωρεί ότι θα καλύψει περίπου το μισό του ετήσιου της κόστους που η ίδια καταβάλλει στην ΕΚΤ για την κατάθεση της υπερβάλλουσας ρευστότητάς της, ποσό το οποίο πλησιάζει τα €16 εκατομμύρια ετησίως (μετά την απόκτηση των «καλών» εργασιών της πρώην ΣΚΤ).
 
Η Ελληνική προχώρησε σε ένα κλιμακωτό σύστημα που προνοεί μηδενική χρέωση για πιστωτικά υπόλοιπα μέχρι €100.000 σε τρεχούμενους λογαριασμούς και λογαριασμούς παρατραβήγματος, ενώ από €100.000 και άνω θα υπάρχει χρέωση 0,60% τόσο σε τρεχούμενους λογαριασμούς και πιστωτικά υπόλοιπα σε λογαριασμούς παρατραβήγματος όσο και σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και λογαριασμούς προειδοποίησης επτά ημερών μέχρι και δώδεκα μηνών.
 
Το αρνητικό επιτόκιο θα υπολογίζεται στο εκάστοτε ημερήσιο υπόλοιπο του λογαριασμού και ο συσσωρευμένος τόκος θα συνυπολογίζεται στο διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού μέχρι την κεφαλαιοποίησή του, που θα γίνεται δύο φορές το χρόνο, ήτοι στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου.
 
Με την ίδια επιστολή, η Ελληνική ενημέρωσε τους κατόχους λογαριασμών προειδοποίησης πως δεν θα χρειάζεται οποιαδήποτε προειδοποίηση για τη μεταφορά χρημάτων, καθώς δεν θα χρεώνεται οποιαδήποτε επιβάρυνση. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει μέχρι νεωτέρας.
 
Η τράπεζα ενημερώνει πως οι πελάτες έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τους λογαριασμούς τους χωρίς καμία επιβάρυνση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020.
 
Πάντως πηγές της τράπεζας δηλώνουν πως δεν τους ενοχλεί αν οι επηρεαζόμενοι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους, αφού εδώ και πέντε χρόνια οι τράπεζες καταβάλλουν χρήματα στην ΕΚΤ στην οποία καταθέτουν τη ρευστότητά τους, ενώ το όλο θέμα συνιστά ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση, καθώς δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες παραχώρησης νέου δανεισμού λόγω του υψηλού ποσοστού κόκκινων δανείων, αλλά και του υψηλού ιδιωτικού χρέους που χαρακτηρίζει την κυπριακή οικονομία.

Μετά από πέντε χρόνια είναι καιρός να αρχίσουν οι τράπεζες στην Κύπρο να μετακυλύουν το κόστος που απορροφούσαν μέχρι τώρα από τα αρνητικά επιτόκια, ανέφερε αξιωματούχος της τράπεζας. Σημειώνεται ότι τράπεζες στην ευρωζώνη άρχισαν να χρεώνουν καταθέσεις από το 2017.
 
Πάντως, η Ελληνική ενημερώνει πως η ομάδα Προσωπικής Τραπεζικής της τράπεζας είναι στη διάθεσή τους προκειμένου να τους ενημερώσει αναφορικά με τις διάφορες επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να έχουν απόδοση στις καταθέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις 2 Μαρτίου, που αρχίσει η επιβολή αρνητικών επιτοκίων, η τράπεζα θα έχει ολοκληρώσει επενδυτικό πακέτο σε συνεργασία με την Allianz, προσφέροντας δυνητικές επιλογές για όσους το επιθυμούν.
 
Συναφώς, πηγές της τράπεζας σημειώνουν πως στην Κύπρο δεν υπάρχει αναπτυγμένη επενδυτική κουλτούρα, με τις μέχρι τώρα επιλογές να περιορίζονταν στην κατάθεση ρευστών στις τράπεζες, ενώ επενδύσεις γινόντουσαν σε μετοχές και σε ακίνητα. Αντίθετα σε άλλες οικονομίες υπάρχει ανεπτυγμένη κουλτούρα επένδυσης ρευστών διαθεσίμων σε μια σειρά επενδυτικών προϊόντων όπως αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικά ταμεία, προϊόντα, που είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τη χρέωση των καταθέσεων από τις τράπεζες, αλλά και τις περιορισμένες επιλογές σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος (όπως ομόλογα), που έχουν επηρεαστεί σημαντικά γενικότερα από την νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών στις μεγάλες οικονομίες.
 
Τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στην ουσία άρχισαν να επιβάλλονται από την ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2014, όταν η χρέωση ήταν 0,1%, ενώ η χρέωση αυξήθηκε στο 0,4% και τον περασμένο Αύγουστο αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,5%. Το σκεπτικό πίσω από την επιβολή αρνητικών επιτοκίων ήταν αντί οι τράπεζες να «παρκάρουν» τη ρευστότητά τους στις Κεντρικές Τράπεζες να δανείσουν τα χρήματα, τονώνοντας την πραγματική οικονομία. Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε και με μια επεκτατική πολιτική αγοράς ομολόγων, που είδε τον προϋπολογισμό της ΕΚΤ να φτάνει το €1 τρισεκατομμύριο.
 
Ωστόσο, η πολιτική αυτή είχε ως παράπλευρη απώλεια την πίεση στους ισολογισμούς των τραπεζών, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Κύπρος όπου οι ευκαιρίες νέου δανεισμού – και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό εποπτικό περιβάλλον για την ανάληψη κινδύνου – είναι πολύ περιορισμένες, κάτι που περιορίζει σημαντικά τις ευκαιρίες αξιοποίησης της ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών, που αυτή τη στιγμή συγκαταλέγονται ανάμεσα στις υψηλότερες στην ευρωζώνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ