Τράπεζα Κύπρου: Θέλει να τελειώνει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Το Δεκέμβριο του 2014, λίγους μήνες μετά το «κούρεμα» καταθέσεων, η Τράπεζα Κύπρου είχε να διαχειριστεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου €15 δισ.

Του Νέστορα Βασιλείου

 

Άλλη μια νέα μεγάλη πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων, την τρίτη στη σειρά, προετοιμάζει η Τράπεζα Κύπρου.

Είναι άλλωστε κατατεθειμένη η στόχευση της Διεύθυνσης της Τράπεζας, η οποία δεν κρύβει την πρόθεσή της για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που βαραίνουν τον ισολογισμό της σε μονοψήφια ποσοστά το 2022.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων είναι και το σχόλιο του Διευθύνων Συμβούλου της Τράπεζας, Πανίκου Νικολάου ότι η μείωση του δείκτη των ΜΕΧ σε μονοψήφιο ποσοστό θα προέλθει μέσω πωλήσεων.

Έχοντας δοκιμάσει επιτυχώς το εργαλείο της πώλησης πακέτων προβληματικών δανείων με τα HELIX 1 και HELIX 2 ετοιμάζεται σύμφωνα με τραπεζικές πηγές να προχωρήσει και σε ένα τρίτο μεγάλο «ξεφόρτωμα» μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της.

Μέσω πωλήσεων δανείων η Τράπεζα κατάφερε να απαλλαγεί, μέχρι σήμερα, από μη εξυπηρετούμενα δάνεια €4,3 δισ. 

Αν και αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το ακριβές ύψος της επερχόμενης, επιδιωκόμενης πώλησης, αυτή, αναμένεται ότι θα είναι κάτω του €1 δισ.

 

Αναδιαθρώσεις €9,1 δισ.

Τον Δεκέμβριο του 2014, λίγους μήνες μετά το «κούρεμα» καταθέσεων, η Τράπεζα Κύπρου είχε να διαχειριστεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου €15 δισ.

Ένα βουνό από ΜΕΧ που αντιστοιχούσε στο 62,9% του συνόλου των δανείων. Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου τα ΜΕΧ της Τράπεζας ήταν €1,6 δισ. και αντιστοιχούσαν στο 14,6% του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Μπορεί τα «φώτα» να στρέφονται κυρίως στις πωλήσεις δανείων, όμως η μείωση των ΜΕΧ μέσω οργανικών λύσεων είναι διπλάσια. Συγκεκριμένα στην μετά 2013 εποχή έχουν διευθετηθεί δάνεια €9,1 δισ.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας αναφέρεται και στα δάνεια, που είχαν ενταχθεί σε μορατόριουμ καταβολής δόσεων.

Σύμφωνα με τον Πανίκο Νικολάου, «το 96% των εξυπηρετούμενων δανείων υπό καθεστώς αναστολής καταβολής πληρωμής κεφαλαίων και τόκων που έληξε και με καταβολή δόσης μέχρι τα μέσα Αυγούστου 2021, δεν παρουσίασε καθυστερήσεις. Η απόδοση αυτή είναι καλύτερη απ’ ότι αναμενόταν, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τη λήξη της αναστολής καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων, δημιουργώντας καλές προοπτικές για το μέλλον». 

 

Με προσοχή οι πωλήσεις ακινήτων

Απότοκο των οργανικών λύσεων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι και η συσσώρευση μεγάλου αριθμού ακινήτων, τα οποία διαχειρίζεται η REMU.

Η λειτουργία της μονάδας κρίνεται επιτυχημένη από τη Διεύθυνση, η οποία βλέπει ότι όσο συρρικνώνεται το πρόβλημα των ΜΕΧ, τόσο θα μειώνονται και οι εισροές ακινήτων στη REMU.

Για την ιστορία το εξάμηνο πωλήθηκαν ακίνητα €85 εκατ. περίπου.

Βεβαίως η Τράπεζα χειρίζεται το όλο θέμα με προσοχή καθώς πέραν αυτών των ακινήτων, που πρέπει να πωλήσει, σκέφτεται και τις αξίες των εξασφαλίσεων.

Με απλά λόγια κανείς δεν προτίθεται να πυροβολήσει το πόδι του. 

 

Αρνητικά επιτόκια

Το κεφάλαιο υπερβάλλουσα ρευστότητα φυσιολογικά απασχολεί και την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει καταθέσεις €16,8 δισ. και βλέπει τον δείκτη κάλυψης της ρευστότητάς της στο 303%.

Το κόστος διατήρησης αυτής της υπερβάλλουσας, «παρκαρισμένης» ρευστότητας δεν είναι αμελητέο και ήδη ωθεί τράπεζες στην επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε καταθέτες.

Στην Τράπεζα Κύπρου δεν φαίνεται να έχει παρθεί τέτοια απόφαση, τουλάχιστον για την ώρα, αν και πηγές της Τράπεζας σημειώνουν ότι δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 Ειρήσθω εν παρόδω η Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει διοχετεύσει στην οικονομία μέσω νέων δανείων €894 εκατ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ