Έπαινοι Moody's στην Τράπεζα Κύπρου για το Helix3

Με σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι με την πώληση του χαρτοφυλακίου Helix 3 η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στην καλύτερη θέση ανάμεσα σε κυπριακές και ελληνικές τράπεζες.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's δημοσίευσε σήμερα σημείωμα σχετικά με την υπογραφή για την πώληση του χαρτοφυλακίου Helix 3 της Τράπεζας Κύπρου στην Pimco, επισημαίνοντας ότι τώρα η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη θέση ανάμεσα σε κυπριακές και ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της τα τελευταία χρόνια και μετά από αυτή την πώληση, η Τράπεζα βρίσκεται επί του παρόντος «στην καλύτερη θέση στην ομάδα ομοτίμων Ελλήνων και Κυπρίων δανειστών», οι οποίοι είχαν το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα μείωσε το απόθεμά της σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια «παλαιού τύπου» κατά 94% από την κορύφωση του ποσοστού τον Μάρτιο του 2015 (15,2 δισεκατομμύρια ευρώ), μειώνοντας τον δείκτη NPE στο 8,6% από το 63% που ήταν κατά την εν λόγω περίοδο.

Με αυτή τη συναλλαγή, του Helix3, η τράπεζα επιτυγχάνει τον στρατηγικό της στόχο να μειώσει τα NPE της σε ένα μονοψήφιο ποσοστό έως το 2022 και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του για αναλογία NPE 5% από το 2023 και μετά.

Η τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ θα διαχειρίζεται την εισροή NPE μετά την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα θα εκφορτώνει προβληματικά δάνεια παλαιού τύπου, τα οποία θα επιτρέψουν τράπεζα να επικεντρωθεί στη δημιουργία πιο βιώσιμης κερδοφορίας, η οποία παραμένει διαρθρωτικά ακόμη αδύναμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ