Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων - Προειδοποιητικές βολές από Κνοτ

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι η επίτευξη του στόχου μας για πληθωρισμό 2% στο τέλος του 2025 είναι το ελάχιστο που πρέπει να επιτύχουμε», δήλωσε ο Κνοτ

Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό κατά της αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα "ίσως" υποτιμούν την πιθανότητα να συμβεί, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Klaas Knot.

Ενώ μια επιβράδυνση της οικονομίας των 20 χωρών της ευρωζώνης είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει τη ζήτηση, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό δεν θα διαφέρουν πολύ από τον τελευταίο γύρο του Ιουνίου, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

Το αν μια τέτοια προοπτική, η οποία απλώς προβλέπει την επιστροφή του ρυθμού αύξησης των τιμών εντός του στόχου μεσοπρόθεσμα, δικαιολογεί μια 10η συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων είναι μια "δύσκολη εξίσωση", είπε σε συνέντευξή του στο Άμστερνταμ.

"Συνεχίζω να πιστεύω ότι η επίτευξη του στόχου μας για πληθωρισμό 2% στο τέλος του 2025 είναι το ελάχιστο που πρέπει να επιτύχουμε", δήλωσε ο Knot. "Θα ένιωθα ξεκάθαρα άβολα με οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μετατόπιζε αυτή την προθεσμία ακόμη πιο μακριά. Και δεν θα με πείραζε τόσο πολύ αν μετατοπιζόταν λίγο νωρίτερα".

Το ευρώ κατέγραφε άνοδο και τα ομόλογα υποχωρούσαν μετά τα σχόλια του Knot, καθώς η αγορά ενίσχυσε τα στοιχήματα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρατείνει την πιο επιθετική περίοδο νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της ΕΚΤ όταν συνεδριάσει στις 13-14 Σεπτεμβρίου. Οι πιθανότητες αύξησης κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας είναι τώρα περίπου περί το 35% - από 30% νωρίτερα.

Οι παρατηρήσεις του Knot προσφέρουν μερικές από τις τελευταίες ενδείξεις πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και επιβεβαιώνουν ότι το αποτέλεσμά της παραμένει ακόμη άδυλο. Το επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται σήμερα στο 3,75% - στα πρόθυρα της αναρρίχησης σε ιστορικό υψηλό.

"Οι αγορές δυσκολεύονται", είπε ο Knot. "Πιθανώς περνούν μια παρόμοια κατάσταση με εκείνη που θα πρέπει να περάσουμε κι εμείς την επόμενη εβδομάδα. Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω, στο τέλος, θα υπάρξει απόφαση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ