Επιτόκια: Η αρνητική πρωτειά της Κύπρου και τα δειλά βήματα αύξησης των καταθετικών

Στη δυσαρέσκεια του υπουργού Οικονομικών, οι εμπορικές τράπεζες δηλώνουν ότι έχουν ήδη προχωρήσει με αυξήσεις στα καταθετικά επιτόκια ώστε να μειωθεί η ψαλίδα σε σχέση με τα δανειστικά

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε επανειλημμένες αυξήσεις των επιτοκίων, στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αναπόφευκτα οδήγησε και σε "παράπλευρες απώλειες".

Οι αυξήσεις αφορούσαν μόνο τα δανειστικά επιτόκια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάσμα σε σχέση με τα καταθετικά. Το χάσμα αυτό αντικατοπτρίζεται έντονα στην περίπτωση της Κύπρου όπου οι τράπεζες επέλεξαν να κρατήσουν για μεγάλο διάστημα τα καταθετικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να αυξήσουν τα δανειστικά.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατέχει το χαμηλότερο καταθετικό επιτόκιο στην Ευρωζώνη, όσον αφορά στις εμπρόθεσμες καταθέσεις ενός χρόνου, ενώ την ίδια ώρα προσφέρει το τέταρτο ψηλότερο δανειστικό επιτόκιο στα στεγαστικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ για τον Ιούλιο του 2023, το στεγαστικό δάνειο στην Ευρωζώνη ανερχόταν στο 3,79% ενώ στην Κύπρο στο 4,73%. Όσον αφορά στα καταθετικά, στην ευρωζώνη ανερχόταν στο 2,83% ενώ στην Κύπρο στο 0,87%.

Δειλά δειλά οι αυξήσεις

Πλέον, μετά τις συνεχόμενες εκκλήσεις και παραινέσεις της κυβέρνησης, αλλά και στα πλαίσια ορθότερης νομισματικής πολιτικής, οι εμπορικές τράπεζες έχουν αρχίσει δειλά δειλά να αυξάνουν τα καταθετικά επιτόκια.

Υπενθυμίζεται χαρακτηριστικά η πολλάκις εκφρασθείσα δυσαρέσκεια από πλευράς υπουργού Οικονομικών.

Από την πλευρά τους ωστόσο, οι κυπριακές τράπεζες δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν καταλαβαίνουν από πού προκύπτει η δυσαρέσκεια του υπουργού Οικονομικών. Όπως υποστηρίζεται και από το σύνδεσμο τραπεζών, αν όχι όλες, τουλάχιστον η πλειοψηφία των εμπορικών τραπεζών έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε αυξήσεις των καταθετικών επιτοκίων. Ενδεχομένως η αύξηση να μην κρίνεται μεγάλη, επισημαίνεται, αν και σε επίπεδο ποσοστών είναι τεράστια, ωστόσο γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και ενδεχομένως να γίνουν και άλλα.

Απόδοση μέχρι και 3%

Μόλις προχθές Δευτέρα, η Ancoria Bank ανακοίνωσε αναθεωρημένο καταθετικό επιτόκιο σε υφιστάμενους και νέους πελάτες, «παρατηρώντας τις εξελίξεις και συμβαδίζοντας με τις απαιτήσεις και ανάγκες της αγοράς», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, για λογαριασμούς προθεσμιακών καταθέσεων, ιδιωτών και επιχειρήσεων (Μικρομεσαίες), προσφέρεται επιτόκιο με απόδοση 3% για καθορισμένη χρονική διάρκεια 12 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί και άλλες εμπορικές τράπεζες οι οποίες είτε προχώρησαν σε αύξηση επιτοκίων είτε ετοίμασαν διάφορα σχέδια προς όφελος των πελατών τους ώστε να μην επωμίζονται μόνο το κόστος από την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, αλλά να έχουν και οφέλη από τις καταθέσεις τους.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) Λτδ, ανταποκρινόμενη στις συνθήκες της αγοράς, παρουσιάζει το νέο προϊόν προθεσμιακής κατάθεσης «ETHNOPLUS» διάρκειας 18 μηνών προς εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των καταθετών προσφέροντας: προνομιακό επιτόκιο, αυξανόμενο έως 3% για νέες καταθέσεις ποσού €50.000 και άνω, ευχέρεια απόκτησης τακτικού εισοδήματος με την καταβολή τριμηνιαίων, αυξανόμενων ανά 3μηνο αποδόσεων, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση  και 100% εγγύηση κεφαλαίου σε περίπτωση πρόωρης ανάληψης.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε νέο καταθετικό επιτόκιο που φθάνει μέχρι και το 2,10%. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Alpha Bank Cyprus Ltd ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου για υψηλότερες αποδόσεις προσφέρει σε ιδιώτες ένα νέο καταθετικό επιτόκιο που φτάνει έως και 2,10%. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στους αποταμιευτές να επωφεληθούν υψηλού επιτοκίου, το οποίο καθορίζεται αναλόγως του χρόνου προθεσμίας για καταθέσεις πέραν συγκεκριμένου ποσού.

Ιδιώτες μπορούν να επωφεληθούν του προϊόντος Alpha Προθεσμιακές Καταθέσεις το οποίο προσφέρεται για καταθέσεις άνω των €50.000 και φέρει σταθερό επιτόκιο για προκαθορισμένη χρονική περίοδο ως ακολούθως:

12μηνη με επιτόκιο 1,20%
18μηνη με επιτόκιο 1,60%
24μηνη με επιτόκιο 2,10%

 

Νέο προϊόν

Νέο καταθετικό προϊόν για λογαριασμό προθεσμίας 18 μηνών, ανακοίνωσε πρόσφατα και η Ελληνική Τράπεζα. Το ετήσιο επιτόκιο ανέρχεται σε 1% και υπάρχει η επιλογή της αυτόματης ανανέωσης. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι οι €20 χιλ. και το προϊόν προσφέρεται μόνο σε ευρώ, σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ο πελάτης λαμβάνει τους τόκους στη λήξη της κατάθεσης.

Η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε  το νέο προϊόν Εμπρόθεσμης Κατάθεσης 18 μηνών “Step-Up”. Συγκεκριμένα, το “Step-Up” απευθύνεται σε ενήλικες ιδιώτες και επιχειρήσεις και αφορά καταθέσεις ποσού από €100.000 μέχρι €500.000, με κλιμακωτό επιτόκιο μέχρι 1,40% με το μέσο επιτόκιο να είναι 0,9%.

Η AstroBank προσφέρει επιτόκια σε προθεσμιακές καταθέσεις 3, 6 και 12 μηνών, συμπληρώνοντας με την προθεσμιακή κατάθεση 18 μηνών, ανεξαρτήτως ποσού κατάθεσης. Για 3μηνη κατάθεση προσφέρει επιτόκιο 0,25%, για 6μηνη κατάθεση προσφέρει επιτόκιο 0,50%, για 12μηνη κατάθεση προσφέρει επιτόκιο 1,20% και για 18μηνη κατάθεση προσφέρει επιτόκιο 1,50%.

H Eurobank Κύπρου προχώρησε τον περασμένο Μάρτιο σε προσωρινή μείωση του περιθωρίου του Βασικού Στεγαστικού Επιτοκίου της Τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%), ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο που συνδέεται, είτε άμεσα είτε έμμεσα (μέσω των βασικών επιτοκίων της τράπεζας) με το Euribor.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων - Προειδοποιητικές βολές από Κνοτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ