Του Ξένιου Μεσαρίτη
Ο CEO του Ομίλου Eurobank, Φωκίωνας Καραβίας, χαρακτήρισε την Eurobank ως ένα Ελληνο-Κυπριακό Οργανισμό ενώ για την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα είπε πως πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε με μετρητά στην Κύπρο από ένα μη-κυπριακό Όμιλο.
Κατά τη συνάντηση με Κύπριους δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο κ. Φωκίωνας Καραβίας αποκάλυψε τι ανέφερε στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη εγκωμιάζοντας το ρόλο των Κυπρίων στον Όμιλο, την απόφαση για την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα, την προς το παρόν λειτουργία ως δύο τραπεζών και την μετέπειτα συγχώνευση, τον ρόλο της Κύπρου ως «πύλη» προς την Ινδία και την Μέση Ανατολή, τονίζοντας παράλληλα την πίστη του Ομίλου προς την Κυπριακή Οικονομία.
Η Eurobank είναι ένας «Ελληνο-Κυπριακός Όμιλος»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους Κύπριους δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κύπρο χαρακτήρισε τον Όμιλο Eurobank ως έναν Ελληνο-Κυπριακό Όμιλο.
Εξηγώντας ανέφερε ότι τα στελέχη της Eurobank Κύπρου δεν έμειναν μόνο στις ευθύνες που είχαν στην Τράπεζα στην Κύπρο, αλλά με την απόδοση τούς έπεισαν τον Όμιλο αναλαμβάνοντας καίριες ευθύνες και πόστα μέσα στον Οργανισμό.
Ενδεικτικά δήλωσε ότι ο CEO της Eurobank Κύπρου, κ. Μιχάλης Λούης, έχει πλέον την ευθύνη των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου, ενώ ο κ. Χάρης Χαμπάκης έχει αναλάβει CEO της Eurobank Λουξεμβούργου έχοντας παράλληλα την ευθύνη του Private Banking Κύπρου, Ελλάδας Λουξεμβούργου. «Στον Όμιλό μας η επικεφαλής του εσωτερικού ελέγχου είναι Κύπρια, ενώ το νούμερο 2 στο IT είναι επίσης Κύπριος», συμπλήρωσε.
«Αυτά δικαιολογούν το γιατί είπα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Όμιλος μπορεί να χαρακτηριστεί ως Ελληνο-Κυπριακός Όμιλος», ανέφερε ο κ. Καραβίας.
Φωτογραφία: Τα νέα κτήρια της Διοίκησης του Ομίλου Eurobank στην Σταδίου
«Η μεγαλύτερη επένδυση cash που γίνεται στην Κύπρο» - Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία
«Είναι μάλλον η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται με μετρητά από ένα μη κυπριακό Όμιλο στην Κύπρο», τόνισε ο CEO του Ομίλου Eurobank, σημειώνοντας ότι «η επένδυση θα ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και ένα σημαντικό μέρος του τιμήματος αυτού θα καταλήξει στην Κύπρο και μάλιστα σε ιδιώτες μετόχους στο νησί».
«Είναι μια επένδυση που έχει δώσει σημαντική ώθηση στη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών της Ελληνικής, αλλά το σημαντικό είναι ότι δίνει μία πολύ ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας».
Σημείωσε ενδεικτικά, ότι «δεν θα προχωρούσαμε σε αυτό το βήμα αν δεν πιστεύαμε πραγματικά στις προοπτικές και δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας».
Είναι επίσης σημαντικό ότι οι επόπτες στη Φρανκφούρτη βλέπουν με θετικό μάτι την εξαγορά και έχουν εκφραστεί υπέρ αυτής της κίνησης.
Η κίνηση της Eurobank στην Ελληνική δεν είναι τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς παρουσίας του Ομίλου στην Κύπρο αλλά και της εμπιστοσύνης που έχει ο όμιλος της Eurobank στην κυπριακή οικονομία.
Σύμφωνα με τον Φωκίωνα Καραβία, «η επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα έρχεται σε συνέχεια μίας πολύ επιτυχούς πορείας της Eurobank Κύπρου την οποία ξεκινήσαμε από το 2007. Στην αρχή κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει και να προβλέψει την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Αυτή η επιτυχία και η εμπιστοσύνη που έχουμε στους συναδέλφους μας από την Κύπρο μας ώθησε να δούμε περαιτέρω επενδύσεις στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Ελληνική Τράπεζα».
Στην αρχή δύο τράπεζες και στο βάθος συγχώνευση
Ερωτηθείς για τη μορφή που θα έχει η εξαγορά της Ελληνικής και αν θα έχει μορφή συγχώνευσης ή απορρόφησης ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον η Eurobank Κύπρου και η Ελληνική θα συνεχίσουν αρχικά σαν δύο διαφορετικές τράπεζες.
Σημείωσε ότι προς το παρόν πρόκειται να έχουν ξεχωριστές διοικήσεις και ξεχωριστά διοικητικά συμβούλια.
«Το αν κάποια στιγμή στο μέλλον πάμε σε κάποιου είδους συγχώνευση ή απορρόφηση, δεν μπορούμε να το εξετάσουμε αυτή την στιγμή», είπε ενώ ανέφερε ότι «θα το εξετάσουμε ενδεχομένως στο μέλλον, ανάλογα και με τις επιθυμίες των υπολοίπων μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας αφού δεν είμαστε οι μοναδικοί μετόχοι της Τράπεζας».
Σημειώνουμε ότι ο κ. Καραβίας κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας πριν λίγες βδομάδες ανέφερε ότι ο απώτερος στόχος είναι η συγχώνευση των δύο Τραπεζών «αλλά αυτό θα συμβεί όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για να γίνει αυτό», ξεκαθάρισε κατά τη συνάντηση στην Αθήνα.
«Δυστυχώς δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε χρονικά, γιατί δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς αυτό αφού πρέπει να μιλήσουμε και να συμφωνήσουμε με τους υπόλοιπους μετόχους για ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα».
«Δεν το κρύβω ότι η επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε σε συγχώνευση των δύο τραπεζών αφού αυτό θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική λειτουργία, αλλά αυτό θα συμβεί όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και η συμφωνία των μετόχων για αυτή την κίνηση», είπε.
Οι λόγοι για την κίνηση στην Ελληνική Τράπεζα
Ο κ. Φωκίωνας Καραβίας απαρίθμησε τους λόγους για την απόφαση της επένδυσης στην Ελληνική Τράπεζα αναφέροντας ότι «πρώτα από όλα θεωρούμε ότι είναι μία πολύ καλή τράπεζα, με ισχυρό αποτύπωμα στη λιανική τραπεζική στην Κύπρο, ισχυρά κεφάλαια, καλή ρευστότητα και ένα επιχειρηματικό μοντέλο που είναι συμπληρωματικό με την Eurobank Κύπρου.
Συμπλήρωσε ότι, «η Ελληνική Τράπεζα έχει αξιόλογα στελέχη τα οποία αναμένουμε να συνεργαστούμε πλήρως και να αποτελέσουν στελέχη του Ομίλου μας».
Η υπερβάλλουσα ρευστότητα θα παραμείνει στην Κύπρο
Σχετικά με την ρευστότητα της Ελληνικής Τράπεζας και για να κατευνάσει τις όποιες αναφορές υπήρχαν για αξιοποίηση της ρευστότητας σε έργα εκτός Κύπρου, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι ούτε προτίθενται αλλά και ούτε χρειάζεται να προβούν σε τέτοιες κινήσεις.
«Στην Κύπρο δεν ερχόμαστε για πρώτη φορά, στην Κύπρο έχουμε την Eurobank Κύπρου και ήδη υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα την οποία δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ για άλλες ανάγκες του Ομίλου. Ένας λόγος που δεν το κάναμε αυτό είναι γιατί δεν το χρειαζόμαστε. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βουλγαρία που έχουμε παρουσία, έχουμε υπερβάλλουσα ρευστότητα».
«Η ρευστότητα αυτή θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και σε κάποια έργα που θα έχουν σχέση με την Κύπρο. Δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ρευστότητα της Ελληνικής σε άλλα σημεία του Ομίλου, πολιτική που ούτως η άλλως δεν πράξαμε ούτε με την Eurobank Κύπρου».
Η Κύπρος να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ανατολή προς τη Δύση
«Στο πλαίσιο της στρατηγικής που σχεδιάζουμε και θέλουμε να αναπτύξουμε η Κύπρος πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει μία βάση για την ανάπτυξη εργασιών και του συνολικού πλάνου της Eurobank ως ομίλου με τις δυναμικές οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας, οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαίως», σημείωσε ο κ. Καραβίας.
«Κάνουμε αυτή τη στρατηγική επιλογή αφού υπάρχει μία γεωπολιτική προδιάθεση προς αυτή την κατεύθυνση και φαίνεται ότι τόσο η Ελληνική όσο και η Κυπριακή Κυβέρνηση έχουν προσανατολιστεί πολιτικά προς αυτές τις χώρες. Υπάρχει η πολιτική βούληση για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων ενώ η Κύπρος μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε επιχειρήσεις που προέρχονται από τις χώρες αυτές και να γίνει μια πύλη εισόδου όσον αφορά την εγκατάσταση των επιχειρήσεων αυτών στην Κύπρο και τη βάση δραστηριοτήτων που θέλουν να πραγματοποιήσουν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος για γίνει «πύλη»
Κατ’ αρχάς γεωγραφικά η Κύπρος είναι η εγγύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες αυτές, η επιχειρηματική γλώσσα στο νησί είναι τα αγγλικά όπως είναι στην Ινδία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής ενώ θεωρείται ως πλεονέκτημα το ότι η Κύπρος ανήκει στις χώρες της Κοινοπολιτείας όπως και η Ινδία, τόνισε ο CEO του Ομίλου Eurobank.
Επίσης, πλεονέκτημα είναι ότι το εταιρικό δίκαιο είναι ουσιαστικά το ίδιο με το αντίστοιχο της Ινδίας όπως και η ύπαρξη των σχετικών συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας. Η υποδομή που υπάρχει από τους εμπλεκόμενους στην παροχή υπηρεσιών, η τεχνογνωσία υποδοχής ξένων εταιρειών και το ισχυρό τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο αποτελεί επίσης ένα πολύ σημαντικό ατού της Κύπρου.
«Σκοπός μας είναι να διαφημίσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα στις επαφές που έχουμε στις χώρες αυτές και ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αυτών των εταιρειών να πείσουμε αυτό θα έχει ένα μεγάλο όφελος για την κυπριακή οικονομία», ανέφερε.
Σημείωσε, ότι τα πλεονεκτήματα της Κύπρου που αναφέρθηκαν παράλληλα με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τα πρώτα ευρωπαϊκά λιμάνια που βρίσκει κάποιος στην πορεία του προς την Ευρώπη σε συνάρτηση με το εκτεταμένο δίκτυο logistics και τις σκέψεις για εξαγορά ενός ελληνικού λιμανιού από τους Ινδους είναι ενδεικτικά για τις προοπτικές που βλέπουν οι Ινδοί τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα.
Κύπριος ανοίγει γραφείο της Eurobank στην Ινδία
Ο κ. Καραβίας αποκάλυψε ότι ουσιαστική είναι η απόφαση που πάρθηκε από τον Όμιλο για άνοιγμα γραφείου της Eurobank στην Ινδία, του οποίου την ευθύνη θα έχει ο CEO της Eurobank Κύπρου, Μιχάλης Λούης.
Επ’ αυτού ο κ. Μιχάλης Λούης τόνισε ότι οι συγκυρίες είναι διαφορετικές σε σχέση με άλλες απόπειρες προσέλκυσης ινδικών επιχειρήσεων. «Το Brexit, ιδίως, έχει αλλάξει εντελώς το σκηνικό ενώ το γεγονός ότι μόνο η Ιρλανδία και η Κύπρος έχουν κοινό νομοθετικό πλαίσιο με το Ηνωμένο Βασίλειο καθιστά την Κύπρο ως την κοντινότερη από τις δύο, κι ως εκ τούτου πιο ελκυστική».
Τόνισε το γεγονός ότι σε προηγούμενες προσπάθειες, πηγαινοέρχονταν μια δυο φορές κάθε χρόνο άτομα για προσέλκυση επιχειρήσεων, ενώ τώρα με το άνοιγμα γραφείου στην Ινδία θα υπάρχει συνεχής παρουσία επί του ινδικού εδάφους.