Ποιοι «ποντάρουν» στα Social Media - Ανοίγουν τα διαφημιστικά πορτοφόλια

Οι πρωταθλητές των διαφημιστικών εκστρατειών στο Facebook και η πρωτιά των συναγερμικών - Το ET παρουσιάζει παράλληλα, ενημερωτική έκθεση που αναλύει τη διαφημιστική «συμπεριφορά» των βασικών κλάδων της οικονομίας (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Σχεδόν €1.5 εκατομμύριο έχει δαπανηθεί για σκοπούς διαφήμισης στις πλατφόρμες της Meta από φορείς και πρόσωπα που βρίσκονται στην Κύπρο, τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, σύμφωνα με το Meta Ad Library report. 

Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στη βιβλιοθήκη της Meta, ο συνολικός αριθμός των διαφημίσεων, από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, ανήλθε στις 62.699, την ώρα που το ποσό άγγιξε το €1,496,028. 

Η πρόσβαση σε αυτή την πληροφόρηση γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Meta να αυξήσει τη διαφάνεια στη διαφήμιση σε ό,τι αφορά κοινωνικά θέματα, τις εκλογές ή την πολιτική παρέχοντας, μεταξύ άλλων, στοιχεία για τα σύνολα δαπανών και συγκεκριμένους διαφημιζόμενους ανά γεωγραφική τοποθεσία. 

Στην κούρσα το Δημόσιο και ευρωβουλευτές 

Αναλύοντας τα στοιχεία γύρω από τις επιδόσεις που καταγράφει η Κύπρος, φαίνεται πως τις τελευταίες 30 ημέρες, οι μεγαλύτερες δαπάνες (άνω των €1.000), έγιναν στην πλειοψηφία τους από φορείς του δημόσιου τομέα. 

Όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα τα σκήπτρα κρατά το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το οποίο παρά το γεγονός πως έχει τις λιγότερες διαφημίσεις (7), έχει δαπανήσει το μεγαλύτερο ποσό (€1.862). 

Ακολουθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν ο Δήμος Λεμεσού και το Γραφείο Επιτρόπου Επικοινωνιών. 

Σε σχέση με τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου (από τις 4 Αυγούστου μέχρι την 1η  Νοεμβρίου), στη δεκάδα συναντάμε, μεταξύ άλλων, δύο πολιτικά κόμματα, δύο ευρωβουλευτές αλλά και έναν δημοσιογραφικό όμιλο. Συγκεκριμένα ΑΚΕΛ και Δημοκρατικός Συναγερμός, ξόδεψαν €1.931 και €1.059 αντίστοιχα, προκειμένου να διαφημίσουν έκαστος στη Meta 40 και 13 διαφημίσεις. 

Ψήφος εμπιστοσύνης από συναγερμικούς  

Σε ό,τι αφορά πρόσωπα, τα στοιχεία που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, αφού ναι μεν, στη δεκάδα περιλαμβάνονται οι ευρωβουλευτές Κώστας Μαυρίδης και Ελένη Σταύρου, οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν και ως οι πιο «σπάταλοι» διαφημιστικά του τελευταίου τριμήνου στα digital εργαλεία, υπάρχουν, όμως, και άλλοι που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα social media για να προωθήσουν εαυτούς και θέσεις. 

Συγκεκριμένα, την ιδιαίτερη τους προτίμηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να έχουν στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Meta, από εκείνο το στρατόπεδο προέρχονται οι προσωπικότητες που διαφημίζονται. 

Στις προσωπικότητες της πρώτης 20άδας με όσους επενδύουν περισσότερο περιλαμβάνονται οι: 

  • Γιώργος Νικολέττος, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα του ΔΗΣΥ για για τη θέση του προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου Αμμοχώστου 
  • Φωτεινή Τσιρίδου, βουλεύτρια του ΔΗΣΥ
  • Παναγιώτης Κύζας που επίσης επιθυμεί να είναι εκλεκτός του ΔΗΣΥ, για την υποψηφιότητα του Δημάρχου του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας και 
  • Γιάννης Καρούσος, ο οποίος ήδη ανακοίνωσε πως διεκδικεί υποψηφιότητα για τη θέση του περιφερειάρχη της Επαρχίας Αμμοχώστου


 

 

Η εικόνα στον κόσμο των εταιρειών 

Σε ό,τι αφορά την απήχηση που έχουν τα social media για εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα όσα φέρνει στο φως ενημερωτική έκθεση της εταιρείας ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας. 

Στην έκθεση, η οποία δημοσιεύεται σε τετραμηνιαία βάση, καταγράφεται: 

  • ο συνολικός αριθμός των ακολούθων κάθε κλάδου (στο Facebook) 
  • ο μέσος όρος των αναρτήσεων των εταιρειών που αξιολογούνται και 
  • το σύνολο των διαφημιστικών εκστρατειών του κλάδου, που διενεργήθηκαν μέσω της πλατφόρμας Facebook το προηγούμενο τετράμηνο. 

Όπως επισημαίνεται, η επιλογή των εταιρειών που αξιολογούνται, γίνεται βάσει του μεριδίου αγοράς τους, ή/και του εκτοπίσματός τους στα social media.

Παράλληλα, διευκρινίζεται πως μέρος των διαφημιστικών εκστρατειών που καλύπτονται στην έκθεση, είναι πιθανό να αξιοποιήθηκε και σε διαφορετικές πλατφόρμες της εταιρείας Meta.

Δυναμικά στα social media οι Υπεραγορές

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η έκθεση, η οποία εξετάζει την περίοδο Μαίου – Αυγούστου 2023, η θερινή περίοδος αύξησε τον ανταγωνισμό μεταξύ των Υπεραγορών, οι οποίες στράφηκαν στα ψηφιακά κανάλια για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. 


 

Ειδικότερα, διαπιστώνεται πως είναι το δεύτερο συνεχόμενο τετράμηνο που ο αριθμός των διαφημιστικών εκστρατειών καταγράφει σημαντική άνοδο (180 έναντι 30 το πρώτο τετράμηνο του έτους). 

«Αξιοσημείωτη είναι και η διασπορά των διαφημίσεων, καθώς τέσσερις υπεραγορές διενήργησαν περισσότερες από 25 διαφημίσεις κατά την περίοδο που εξετάζεται », επισημαίνει η έκθεση. 

Τράπεζες: Περιορίζουν αναρτήσεις, ψηφίζουν διαφήμιση 

Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι η «εναλλαγή» που παρατηρείται στην προωθητική συμπεριφορά των τραπεζών, αφού, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, οι τράπεζες περιορίζουν τις αναρτήσεις τους, επιλέγοντας να επενδύσουν στη διαφήμιση. 

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της ΓΝΩΡΑ σημειώνεται πως ο συνολικός αριθμός των αναρτήσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κατέγραψε μείωση της τάξης του -14%, σε αντίθεση με της διαφημίσεις, οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. 

Με βάση τον πίνακα οι Τράπεζες προχώρησαν σε 68+ διαφημιστικές εκστρατείες το δεύτερο τετράμηνο του 2023, την ώρα που το πρώτο ο αντίστοιχος αριθμός κυμαινόταν κάτω από το μισό.

«Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν τη στροφή των τραπεζών στα ψηφιακά κανάλια για τη στοχευμένη προώθηση των υπηρεσιών τους, στοιχείο αδύνατο να επιτευχθεί οργανικά μέσω μεγάλου αριθμού αναρτήσεων», εξηγείται.  

Παράλληλα, προστίθεται πως, ενδεικτική της τάσης αυτής είναι η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των διαφημίσεων των δύο τραπεζών που κυριάρχησαν στα Social Media κατά το προηγούμενο τετράμηνο, αλλά και η δυναμική είσοδος δύο ακόμα ιδρυμάτων, που για πρώτη φορά εντός του έτους πραγματοποίησαν διαφημιστικές εκστρατείες.

Οι νέοι παίκτες «ταρακούνησαν» την εκπαίδευση

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα φαίνεται να αύξησαν τις διαφημιστικές τους εκστρατείες, με τις αιτίες να εδράζονται κυρίως στην είσοδο νέων οργανισμών στην αγορά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στην προώθηση επιπλέον προγραμμάτων από παραδοσιακούς «παίκτες». 

Όπως επισημαίνει η έκθεση της ΓΝΩΡΑ, «είναι χαρακτηριστικό ότι η όξυνση του ανταγωνισμού οδήγησε στη διενέργεια πέραν των 130 διαφημιστικών εκστρατειών, την ώρα που ο αντίστοιχος αριθμός του προηγούμενου τετραμήνου ήταν περίπου 50 ». 

Από την άλλη, σημειώνεται πως ο όγκος των αναρτήσεων των πανεπιστημίων, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2023, κατέγραψε μικρή μείωση, με τον συνολικό αριθμό, ωστόσο, να παραμένει υψηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. 

Συγκρατημένα τα malls

Σε σχέση με τη στρατηγική των εμπορικών κέντρων, τα ευρήματα της έκθεσης δεν καταγράφουν, όπως αναφέρουν, κάποια διαφοροποίηση ως προς τη συστηματικότητα των αναρτήσεων, καθώς κατά μέσο όρο αναρτούν νέο περιεχόμενο ανά δύο μέρες. 

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως εμφανίζονται αρκετά συγκρατημένα εμφανίζονται ως προς τον όγκο των προωθητικών εκστρατειών, επενδύοντας σε συγκεκριμένες ενέργειες. 

Το comeback των cafe και η «μάχη του καλοκαιριού 

Η έρευνα εστιάζει ιδιαίτερα στις επιδόσεις των cafe, κάνοντας λόγο για δυναμική επάνοδο. 

Όπως σημειώνει, «μετά από δύο τετράμηνα με ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό διαφημίσεων στην πλατφόρμα της Meta, τα Cafe επανήλθαν δυναμικά», προσθέτοντας πως «κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και κατά το δεύτερο τετράμηνο του 2022, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η μάχη του καφέ αναζωπυρώνεται το καλοκαίρι».

Πώς κινήθηκαν οι άλλοι κλάδοι

Διαβάστε επίσης: Στην ισχυρότερη θέση του εδώ και μια 10ετία ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ