Νέο καθεστώς ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο 

Τι παρουσίασε η Κομισιόν. 

Nέα λεπτομερή μέτρα που θα ανοίξουν το δρόμο για μια ομαλή μετάβαση στους νέους κανόνες ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Οι νέοι κανόνες, υπολογίζεται ότι θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ανακτήσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογικών εσόδων που χάνονται στον τομέα κάθε χρόνο και συνολικά έως 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Οι κανόνες εισάγουν νέες δομικές μονάδες για το σύστημα που θα χρειαστούν για τις ηλεκτρονικές εταιρείες να λάβουν πλήρως πλεονέκτημα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η ηλεκτρονική δικτυακή πύλη για τον ΦΠΑ ή το «One-Stop Shop» που τίθεται σε εφαρμογή με τα μέτρα αυτά θα επιτρέψει σε εταιρείες που πωλούν προϊόντα online στους πελάτες τους να ασχολούνται με τις υποχρεώσεις τους στον τομέα του ΦΠΑ στην ΕΕ μέσω μιας εύχρηστης ηλεκτρονικής πύλης στη δική τους Γλώσσα.

Χωρίς την πύλη, σήμερα απαιτείται καταχώριση ΦΠΑ σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ στο οποίο επιθυμούν να πουληθούν - μια κατάσταση που αναφέρουν οι εταιρείες ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις μικρές επιχειρήσεις που διεξάγουν διασυνοριακές συναλλαγές. Το σύστημα είναι ήδη εγκατεστημένο για τους παρόχους ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το 2015 και λειτουργεί.

Επιπλέον από το 2021, οι μεγάλες διαδικτυακές αγορές θα είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση του ότι ο ΦΠΑ εισπράττεται για τις πωλήσεις αγαθών από εταιρείες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Οι σημερινές προτάσεις διασαφηνίζουν τις καταστάσεις στις οποίες οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θεωρούνται ότι διευκόλυναν την πώληση μεταξύ χρηστών και αναφέρουν λεπτομερώς τα αρχεία που πρέπει να τηρούν στις πωλήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της διεπαφής τους. Δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικές αγορές θα είναι υπεύθυνες για τον ελλιπή ΦΠΑ, οι αρχές θα μπορούν να διεκδικήσουν τον οφειλόμενο φόρο όταν οι πωλητές από χώρες εκτός της ΕΕ που δεν συμμορφώθηκαν με τους κανόνες.

Τέλος, οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι τα εμπορεύματα που πωλούνται από εγκαταστάσεις αποθήκευσης εντός της ΕΕ θα έχουν το σωστό ποσό ΦΠΑ, ακόμη και όταν τα εμπορεύματα πωλούνται τεχνικά από καταναλωτές από επιχειρήσεις εκτός ΕΕ. Επί του παρόντος, μπορεί να είναι δύσκολο για τα κράτη μέλη να αποκτήσουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ για εμπορεύματα που πωλούνται από τα αποκαλούμενα «κέντρα πληρώσεως».

Τα νέα τεχνικά μέτρα αναπτύχθηκαν σε συνεννόηση με τις ίδιες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τις αρχές των κρατών μελών. Συμπληρώνονται με απλουστεύσεις του ΦΠΑ για να εξασφαλιστεί ότι οι αγορές δεν επιβαρύνονται υπερβολικά και μπορούν να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ