Τα ταξίδια Κυπρίων στο Ισραήλ και οι λόγοι «ανωτέρας βίας» για αποζημιώσεις

Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ υπάρχουν ταξιδιώτες που θέλουν να ακυρώσουν τα εισιτήρια τους προς την χώρα. Η "ανωτέρα βία" και η διαφορά αντιμετώπισης του ταξιδιωτικού πακέτου αντί του απλού εισιτηρίου.

Μια ιδιαίτερη κατάσταση έχει δημιουργήσει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όσον αφορά στα ταξίδια στη γειτονική χώρα.

Και αυτό γιατί μπορεί οι εχθροπραξίες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο ορισμένες τουλάχιστον πτήσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, άτομα τα οποία είχαν κλείσει τα εισιτήρια τους εδώ και καιρό για το Ισραήλ, αλλά τώρα λόγω των συγκρούσεων θέλουν να τα ακυρώσουν, να μην μπορούν, καθώς οι εταιρείες φαίνεται να μην τους επιστρέφουν τα χρήματα, με την αιτιολογία ότι συνεχίζουν να πραγματοποιούνται πτήσεις. Το σκηνικό αυτό, όπως μεταδόθηκε στην εκπομπή του Σίγμα, Μεσημέρι και Κάτι φαίνεται να δημιουργεί σύγχυση, αλλά και δυσφορία μεταξύ των ταξιδιωτών.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ο οποίος μίλησε στο Σίγμα επισήμανε ότι υπάρχουν δυο πτυχές στο θέμα: «Η πρώτη πτυχή αφορά στην περίπτωση που οι καταναλωτές έκλεισαν οι ίδιοι ξεχωριστά το αεροπορικό τους εισιτήριο και ξεχωριστά το ξενοδοχείο που θα διέμεναν. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία να τους καλύπτει και εναπόκειται σε μία δικαστική διαδικασία εάν θέλουν να διεκδικήσουν οτιδήποτε». Πρόκειται, όπως επισήμανε, για αστική διαφορά και μπορούν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό. 

Η δεύτερη πτυχή συνδέεται με τις κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων. Σε αυτή την περίπτωση, οι καταναλωτές μπορούν να κινηθούν μέσω των κυπριακών δικαστηρίων. Ωστόσο, εάν έκαναν τις κρατήσεις τους διαδικτυακά με Ισραήλ, ο κ. Δρουσιώτης είπε πως δεν βλέπει να υπάρχει «σωτηρία» για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, εκτός και αν συμφωνήσουν με εκείνες τις πλευρές που έκαναν τις συναλλαγές στο Ισραήλ για να τους επιστραφούν.

Οι λόγοι ανωτέρας βίας για επιστροφή των χρημάτων

Ζητήσαμε από τους αξιωματούχους του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων να μας ξεκαθαρίσουν πώς έχει η κατάσταση από πλευράς των επαγγελματιών του κλάδου. Μεταξύ άλλων, από όσα μας ανέφεραν κρατάμε τα εξής: Ακόμα και αν πραγματοποιούνται κάποιες πτήσεις, αυτές είναι για να μεταφέρουν κόσμο εντός και εκτός Ισραήλ λόγω ανάγκης και όχι για λόγους αναψυχής. Σε περίπτωση πολέμου ή ακόμα και απειλής πολέμου, μπορείς να επικαλεστείς λόγους ανωτέρας βίας και να διεκδικήσεις επιστροφή των χρημάτων που έδωσες για το ταξίδι. Υπάρχουν οι νομοθεσίες και οι διαδικασίες για τέτοιες περιπτώσεις και με καλή συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών πρακτόρων, υπουργείου Εμπορίου και αεροπορικών εταιρειών, μπορούν να επιλυθούν τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Economy Today ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Χάρης Παπαχαραλάμπους σημείωσε κατ’ αρχήν πως αν όντως συνεχίζουν να πραγματοποιούνται πτήσεις, τότε οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να αρνηθούν να επιστρέψουν χρήματα σε κάποιον που θέλει να ακυρώσει το ταξίδι του εξαιτίας του πολέμου. Ωστόσο, διευκρίνισε, υπάρχει μια παράμετρος την οποία μπορεί να επικαλεστεί ο ταξιδιώτης και να στηρίξει το αίτημα του. Αυτή είναι η κατάσταση ανωτέρας βίας. Όχι μόνο σε περίπτωση πολέμου, αλλά ακόμη και στην περίπτωση απειλής διεξαγωγής πολέμου μπορεί να επικαλεστεί κάποιος ανωτέρα βία και να ζητήσει ακύρωση του ταξιδιού του. Πάντως, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως είναι πρόθυμες να μεταφέρουν τα εισιτήρια για μεταγενέστερο χρόνο.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Παπαχαραλάμπους τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές για κάποιον που κλείνει από μόνος του ένα αεροπορικό εισιτήριο σε σχέση με κάποιον που κλείνει ένα ταξιδιωτικό πακέτο μέσω ενός ταξιδιωτικού πράκτορα. Όπως εξήγησε, η νομοθεσία είναι πολύ πιο αυστηρή όταν πρόκειται για τουριστικά πακέτα και εκεί ενδεχομένως οι ταξιδιώτες να μπορούν πιο εύκολα να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Για τους πιο πάνω λόγους, ο κ. Παπαχαραλάμπους κάλεσε για μια ακόμη φορά τους καταναλωτές να προτιμούν να συνεργάζονται με ταξιδιωτικούς πράκτορες για μεγαλύτερη ασφάλεια του ταξιδιού τους, ενώ όπως είπε και η τελική τιμή που προσφέρει ένας πράκτορας ενδεχομένως να μην είναι ψηλότερη σε σχέση με την τιμή που θα βρει κάποιος από το διαδίκτυο.

Υπάρχουν νομοθεσίες που ρυθμίζουν τέτοια ζητήματα

Ζητήσαμε και το σχόλιο του ίδιου του προέδρου του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Βασίλη Σταματάρη για το συγκεκριμένο θέμα. Μιλώντας στο Economy Today, ανέφερε ότι οι  διοργανωτές ταξιδίων αποδίδουν τη δέουσα προσοχή στο νόμο και τις οδηγίες που υπάρχουν γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Η κατάσταση όπως είπε είναι τέτοια που απαιτεί την συνεργασία μεταξύ των ταξιδιωτικών πρακτόρων, των αεροπορικών εταιρειών και του υπουργείου Εμπορίου ώστε να επιλύονται τα όποια προβλήματα των ταξιδιωτών παρουσιάζονται. Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα επιμέρους, ο κ. Σταματάρης ανέφερε ότι υπάρχουν νομοθεσίες που ρυθμίζουν τέτοια ζητήματα, ενώ ειδικότερα για το σημείο των πτήσεων που συνεχίζονται, ο πρόεδρος των ταξιδιωτικών πρακτόρων σημείωσε ότι είναι συγκεκριμένα τα άτομα και για συγκεκριμένους λόγους που μετακινούνται και σίγουρα δεν είναι για να κάνουν διακοπές. Άλλωστε, υπενθύμισε, υπάρχει η σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις μετακινήσεις στο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ο καταναλωτής θα πληρώσει πάλι τη νύφη» - Τι ισχύει για ταξίδια στο Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ