Υποχρεωτική η «έξυπνη υποβοήθηση ταχύτητας» στα καινούρια αυτοκίνητα

Από το 2022 σε όλα τα καινούρια οχήματα. 

Του Αντώνη Σιμωνη

«Αυτό θα σώσει χιλιάδες ζωές, και μαζί με τα άλλα υποχρεωτικά Ενεργά Συστήματα Ασφαλείας θα μειώσουν τις οδικές συγκρούσεις κατά 30%»

Σήμερα, για να εγγραφεί και να κυκλοφορεί οποιοδήποτε επιβατικό όχημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει απαραίτητα να έχει Ζώνες Ασφαλείας, Αερόσακους, Αντικλειδωτικό Σύστημα Φρένων, και Παρακολουθητές Πίεσης Ελαστικών.

Τον Μάρτιο 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε καινούργιο κανονισμό, που θα καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή και συστήματος Έξυπνης Υποβοήθησης Ταχύτητας (ΕΥΤ) [Intelligent Speed Assistance (ISA)] σε όλα τα καινούργιας κατασκευής ελαφρά οχήματα, αρχίζοντας από το 2022. Στο σκεπτικό τονίζεται ότι αυτό θα σώζει χιλιάδες ζωές, και μαζί με τα άλλα υποχρεωτικά Ενεργά Συστήματα Ασφαλείας θα μειώσουν τις οδικές συγκρούσεις κατά 30%.

Τα συστήματα Έξυπνης Υποβοήθησης Ταχύτητας δεν είναι νέα τεχνολογία. Από χρόνια παρόμοια συστήματα εφαρμόζονται ως προαιρετικά έξτρα σε πολλά αυτοκίνητα, διαφορετικών κατασκευαστών, τα οποία κυκλοφορούν και στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Καινούργιων Αυτοκινήτων [Euro New Car Assessment Program (NCAP)], που αξιολογεί το επίπεδο ασφάλειας κάθε οχήματος, δίδει επιπρόσθετες μονάδες σε οχήματα εξοπλισμένα με ΕΥΤ.

Δυστυχώς, όμως, αυτό το θαυμάσιο σύστημα «Φύλακας Άγγελος», που σώζει ζωές, δεν είναι υποχρεωτικό. Όμως από το 2022 γίνεται υποχρεωτικό και προστίθεται στα άλλα υποχρεωτικά συστήματα.

Η ΕΥΤ είναι ένα είδος Προσαρμοζόμενου Περιοριστή Ταχύτητας (κόφτη), το οποίο «διαβάζει» τις διάφορες οδικές πινακίδες τροχαίας που δείχνουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα και αυτόματα εμποδίζει το όχημα να υπερβεί τη μέγιστη ταχύτητα της περιοχής, εκτός και αν ο οδηγός επιλέξει από τον διακόπτη απενεργοποίησης να παρακάμψει το σύστημα. Η δυνατότητα ακύρωσης της ΕΥΤ από τον οδηγό είναι σκόπιμη για να βοηθήσει στη γρήγορη αποδοχή της. Όμως, για να μην ξεχνιέται εκτός λειτουργίας, θα ενεργοποιείται αυτόματα σε κάθε ξεκίνημα της μηχανής.

Επιπρόσθετα, βάσει του νέου κανονισμού, όλα τα οχήματα θα έχουν και Σύστημα Καταγραφής Γεγονότων (ΣΚΓ) [Event Data Recorder (EDR)], που θα καταγράφει οδηγητικά γεγονότα (driving data), τα οποία, σε περίπτωση δυστυχήματος ή παράβασης του νόμου, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί αν ο οδηγός εκείνη την στιγμή παρέκαμπτε την ΕΥΤ.

Επιπρόσθετα τα νέα οχήματα πρέπει να έχουν Κάμερα Οπίσθιας (Backup Camera) και Σύστημα Διατήρησης Καναλιού Πορείας (Lane Keeping Assist).

Οι νέοι κανονισμοί θα εγκριθούν από Ευρωπαϊκή Βουλή και κράτη μέλη τον Σεπτέμβριο 2019 και, παρά το συνεχιζόμενο Brexit, θα εφαρμοστούν και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για πολλά χρόνια, πολλές και διαφορετικές μελέτες σε όλον τον κόσμο απέδειξαν ότι το σύστημα ΕΥΤ είναι αποτελεσματικό και σώζει ζωές.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι, με την υποχρεωτική εφαρμογή της ΕΥΤ και τις χαμηλότερες ταχύτητες διακίνησης των οχημάτων στις κατοικημένες περιοχές, θα προκύψει και το επιπρόσθετο όφελος της σημαντικής μείωσης εκπομπών ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα.

Μερικοί μάλιστα προσβλέπουν στη μέρα, που εξαιτίας της ΕΥΤ, ή παρόμοιου συστήματος, δεν θα χρειάζεται να τοποθετούν τούμπες περιορισμού ταχύτητας [road bumps] στους δρόμους.

Η χρονική περίοδος μεταξύ της έγκρισης (2019) και της εφαρμογής της νομοθεσίας (2022) χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί η τεχνολογία και να προσαρμοστούν οι οδικές και άλλες υποδομές. Πολλές οδικές ταμπέλες τροχαίας είναι διαφορετικές και δεν έγιναν σύμφωνα με το ίδιο πρότυπο, πράγμα που δυσκολεύει την αναγνώρισή τους από τις κάμερες των οχημάτων. Επίσης, για μερικές περιοχές, το GPS δεν έχει ακόμη ενημερωθεί πλήρως με τις μέγιστες επιτρεπόμενες ταχύτητες.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΜΩΝΗΣ
simonis.a@hotmail.com
Μηχανολόγος Αυτοκινήτων & Μηχανημάτων

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ