ΗΠΑ, Κίνα και εμπορικός πόλεμος εμποδίζουν τα ενεργειακά της Κύπρου

Οι χαμηλές τιμές δεν επιτρέπουν τις επενδύσεις σε υποδομές.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Αρνητικές είναι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις προσδοκίες για επενδύσεις που θα φέρουν εξαγωγές φυσικού αερίου προς άλλες αγορές, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα υδρογονανθράκων και σύμβουλο ιδιωτικών εταιριών Τσαρλς Έλληνα.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Έλληνας ανέφερε ότι τόσο ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όσο και άλλες εξελίξεις στην παγκόσμια σκακιέρα, κάνουν τις τιμές του φυσικού αερίου να κινούνται καθοδικά μη επιτρέποντας στις εταιρίες υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ να προχωρήσουν σε επενδυτικούς σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν την Κύπρο.

Όπως εξήγησε, η Κίνα αυτή την στιγμή εισάγει φυσικό αέριο -αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο στο παρελθόν- και προσπαθεί να κάνει παραγωγή ενέργειας με εγχώριους πόρους, τόσο με ανανεώσιμες πηγές, όσο και με άνθρακα και πυρηνική ενέργεια.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω συνθηκών, η Κύπρος, από την στιγμή που θα παραγάγει φυσικό αέριο, δεν θα μπορεί να κάνει εξαγωγές.

«Η πώληση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος “Αφροδίτη” επηρεάζεται αφάνταστα από τις παγκόσμιες αγορές, όπου οι τιμές εκεί είναι πάρα πολύ χαμηλές. Παράλληλα, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βάζει τις εταιρίες υπό πολύ μεγάλη πίεση. Για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να μην χάσουν τους επενδυτές τους, θα πρέπει να διατηρήσουν τις οικονομικές αποδόσεις στο ίδιο επίπεδα, όταν η τιμή του πετρελαίου άγγιζε τα $100 το βαρέλι.  Αυτό σημαίνει προώθηση έργων με γρήγορη απόδοση τουλάχιστον 20%», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι στην περιοχή της Κύπρου η παραγωγή φυσικού αερίου είναι ακριβή, καθώς τα νερά και τα κοιτάσματα είναι αρκετά βαθιά, την ώρα που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, ενώ οι εταιρίες δίνουν προτεραιότητα σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπου οι εξορύξεις είναι αποδοτικότερες, φτηνότερες και ευκολότερες.

Δύσκολα είναι τα πράγματα και ως προς τις δυνητικές εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά.

«Παρόλο που ακούω τον Υπουργό Ενέργειας να κάνει συνεχώς λόγο για “διαδρόμους ενέργειας”, δεν πιστεύω ότι θα κάνουμε εξαγωγές προς την Ευρώπη. Εκεί οι τιμές είναι χαμηλές και η ευρωπαϊκή αγορά τροφοδοτείται από την Ρωσία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες της περιοχής σε τόσο μεγάλο βαθμό που εμείς δεν μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε. Αυτή την στιγμή μάλιστα γίνεται μεγάλη εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ», τόνισε.

Ερωτηθείς αν το πολιτικό ζήτημα παίζει ρόλο σε βαθμό που εν τέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να θελήσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να στραφεί προς εναλλακτικές χώρες, ο κος Έλληνας απάντησε αρνητικά.

«Αυτή την στιγμή, λόγω των προβλημάτων που είχε η Gazprom και τα οποία της δημιούργησε η Ευρώπη, η εταιρία έχει αποδεχτεί την μεγάλη παροχή φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό που σχετίζεται με τις ευρωπαϊκές αγορές. Εκείνος που αγοράζει φυσικό αέριο δεν είναι η Ευρώπη, αλλά οι ευρωπαϊκές εταιρίες για να κάνουν κέρδη, και όχι για ασκήσουν πολιτική. Θα αγοράσουν φυσικό αέριο από εκεί που είναι φτηνότερα», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που μένει στην Κύπρο είναι οι αγορές της Ασίας, αν και αυτή την στιγμή ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ