Πέφτουν υπογραφές σήμερα για το EuroAsia Interconnector

Υπογραφή σήμερα Μνημονίου Συναντίληψης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την ηλ. διασύνδεση των 3 χωρών

Υπογράφεται σήμερα στo Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, από τους υπουργούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ το Μνημόνιο Συναντίληψης για την προώθηση του έργου EuroAsia Interconnector, που αφορά τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων των τριών χωρών. Στην τελετή υπογραφής θα συμμετάσχει διαδικτυακά ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενώ στην Κύπρο θα βρεθεί ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, δρ Yuval Steinitz. Εκ μέρους της Κύπρου, το Μνημόνιο θα υπογράψει η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου. 

Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση είναι ενταγμένη στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), ενώ σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησής της, έως τον Δεκέμβριο του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί το σκέλος μήκους 1208 χλμ.  που συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης. Με αυτό τον τρόπο, θα αρθεί η «ηλεκτρική απομόνωση» της Κύπρου, συμβάλλοντας στην ενεργειακή της επάρκεια και παίζοντας επίσης καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για μείωση των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο έχει την ισχυρή πολιτική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το ΥΠΕΝ έχει δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες για την επίτευξη πλήρους διαλειτουργικότητάς του με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική. Γι' αυτό τον σκοπό, έχει συσταθεί επιτροπή απαρτιζόμενη από στελέχη των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς Ελλάδας και Κύπρου, ΑΔΜΗΕ και ΔΣΜΚ αντίστοιχα, στελέχη της «Αριάδνη Interconnection» (φορέα υλοποίησης του Κρήτη-Αττική), καθώς της κυπριακών συμφερόντων EuroAsia Interconnector, η οποία είναι project promoter της διασύνδεσης Κρήτη-Κύπρος-Ισραήλ. 

 

Υπουργική σύνοδος του  East Mediterranean Gas Forum

Ένα 24ώρο αργότερα, θα διεξαχθεί στο Κάιρο η πρώτη επίσημη υπουργική σύνοδος του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF), μετά από την επικύρωση του Καταστατικού του Φόρουμ. Με την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ στα τέλη Ιανουαρίου, η Ελλάδα έγινε η πέμπτη χώρα που κύρωσε το καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), το οποίο απέκτησε έτσι και επίσημα διεθνή νομική ισχύ και υπόσταση. Η συμφωνία για το καταστατικό μονογραφήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από τα επτά ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας, δηλαδή την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ιορδανία και την Ιταλία.

Σκοπός του οργανισμού είναι να λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής. Κάτι που θα επιτευχθεί μειώνοντας τα όποια τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά ρίσκα, και φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι διαρθρωμένου και συστηματικού διαλόγου τόσο κυβερνήσεις όσο και άλλους βασικούς εμπλεκόμενους, όπως εταιρείες της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου, επενδυτές και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η υπουργική σύνοδος διεξάγεται στη «σκιά» δημοσιευμάτων αναφορικά με σχέδια για αλλαγή της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ώστε να παρακάμπτει την Κύπρο, διερχόμενος από την Αίγυπτο. Απαντώντας πάντως χθες στα κυπριακά μέσα η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό σχεδιασμό που είχε υποβληθεί στην ΕΕ, βάσει του οποίου έχει αντληθεί χρηματοδότηση, η οποία έχει επιτρέψει μια σειρά από μελέτες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε υλοποίηση.

ΠΗΓΗ: Εnergypress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ