Φωτοβολταϊκά πάρκα στο διάστημα σχεδιάζει η Κίνα (σχεδιάγραμμα)

Ο διαστημικός ηλιακός σταθμός, ο οποίος σχεδιάζεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων, θα συλλέγει την ηλιακή ακτινοβολία χωρίς τις παρεμβολές της ατμόσφαιρας και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Η Κίνα εκτοξεύει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε νέα... ύψη, κυριολεκτικά: Κινέζοι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως σχεδιάζουν τον πρώτο φωτοβολταϊκό σταθμό στο διάστημα.

Η πρωτότυπη αυτή σκέψη έρχεται να προστεθεί στα σχέδια που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς από επιστήμονες που προσπαθούν να συλλέξουν την ηλιακή ενέργεια που «χάνεται» στο διάστημα. Επιστήμονες του California Institute of Technology, έχουν αναπτύξει έναν πρωτότυπο μηχανισμό που συλλέγει το ηλιακό φως, το μετατρέπει σε ηλεκτρική ισχύ ραδιοσυχνοτήτων και στη συνέχεια μεταδίδει ασύρματα αυτή την ισχύ μέσω μιας κατευθυνόμενης ακτίνας.

Το σχέδιο της Κίνας στοχεύει τόσο στην απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και την μόλυνση της ατμόσφαιρας που προκαλούν, ενώ παράλληλα σημειώνεται πως ένας τέτοιος σταθμός θα μπορούσε να βοηθήσει τα σχέδια του «ασιατικού γίγαντα» για την ευρύτερη εξερεύνηση του διαστήματος.

Ο διαστημικός ηλιακός σταθμός, ο οποίος σχεδιάζεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων, θα συλλέγει την ηλιακή ακτινοβολία χωρίς τις παρεμβολές της ατμόσφαιρας και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Ο Πάνγκ Ζιχάο, ερευνητής της Ακαδημίας Διαστήματος της Κίνας, δήλωσε πως ένας ηλιακός σταθμός στο διάστημα θα μπορούσε να προσφέρει «μια ανεξάντλητη πηγή καθαρής ενέργειας για τον άνθρωπο», και συμπλήρωσε πως «αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να παράσχει αξιόπιστη ενέργεια κατά 99%, έχοντας έξι φορές την ένταση των ηλιακών εκμεταλλεύσεων που λειτουργούν στη Γη».

Όπως αναφέρει το η κινεζική έκδοση του περιοδικού Science and Technology Daily, η κατασκευή του πειραματικού σταθμού έχει ήδη ξεκινήσει στα εργαστήρια της πόλης Τσονγκκίνγκ. Ο αντιπρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Διαστήματος, Λι Μινγκ σημείωσε πως η Κίνα αναμένεται να είναι η πρώτη χώρα που θα έχει χτίσει ηλιακό σταθμό στο διάστημα που θα μπορεί να ανταποδώσει την επένδυση που έχει γίνει.

Οι Κινέζοι επιστήμονες σχεδιάζουν πρώτα να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν μια σειρά από μικρότερους ηλιακούς σταθμούς στη στρατόσφαιρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι το 2025. Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι ένας μεγάλος σταθμός ηλιακής ενέργειας που αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του το 2030.

Η ενέργεια από το διαστημικό ηλιακό σταθμό θα μετατραπεί σε μικροκύματα ή ακτίνες λέιζερ που θα μεταφερθούν στη γη.

Ωστόσο, το έργο έχει σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, προκειμένου να αποτελέσει πρακτική λύση. Με το κόστος να αναμένεται τεράστιο, καθώς υπάρχει το ζήτημα για το που θα κατασκευαστεί επίσης ο σταθμός.

Με το βάρος του διαστημικού ηλιακού σταθμού, να αναμένεται υπερδιπλάσιο του βάρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, καθώς υπολογίζεται πως θα φτάνει τους 1.000 τόνους, οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί ένας διαστημικός σταθμός που θα μπορούσε να λειτουργεί ως εργοστάσιο με την χρήση ρομπότ και 3d εκτυπωτές για την δημιουργία του ηλιακού σταθμού, ώστε να αποφευχθεί η εκτόξευση μιας τόσο μεγάλης κατασκευής από την Γη.

Επιπλέον θα πρέπει να κατασκευαστεί μια τεράστια εγκατάσταση στη Γη που θα λαμβάνει την ενέργεια που συλλέγεται στο διάστημα.

Ακόμη ένα πρόβλημα που απασχολεί τους επιστήμονες, είναι το πόσο ασφαλής θα ήταν η εκτόξευση των ακτίνων λέιζερ ή μικροκυμάτων που θα αποστέλλονται στη Γη, με τους ερευνητές να σημειώνουν πως πρέπει να πραγματοποιηθούν κι άλλες μελέτες. Αν οι Κινέζοι ερευνητές λύσουν τους γρίφους που κρύβει το εγχείρημα αυτό τότε θα μπορούσε να οδηγήσει στην αλλαγή της βασικής πηγής ενέργειας ηλεκτρισμού στον πλανήτη μας.

Πηγή: economistas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ