Πώς θα μειωθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος;

Η ΑΗΚ προσαρμόζει ήδη τις μονάδες της ώστε να μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο και diesel.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μείωση της τάξεως του 8,8% θα υποστούν οι λογαριασμοί κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος για την περίοδο που ξεκινάει από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι τους προηγούμενους μήνες, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν, με αποτέλεσμα η αγορά καυσίμων που είχε κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να προσαρμοστούν προς τα κάτω.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι τιμές στην Κύπρο παραμένουν ψηλές.

«Το 70% του τιμολογίου που πληρώνει ο πελάτης, αφορά στο κόστος καυσίμου. Περιλαμβάνονται επίσης κάποιες χρεώσεις που αφορούν τέλη τα οποία δεν καταλήγουν στα ταμεία της ΑΗΚ», είπε προσθέτοντας ότι σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση που θα νιώσει ο πελάτης δεν θα είναι και πολύ σημαντική, καθώς οι αναπροσαρμογές στην τιμή της κιλοβατώρας αναλόγως των διεθνών τιμών των καυσίμων, θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες του περασμένου χειμώνα συνέβαλαν στην αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, άρα και του κόστους του λογαριασμού.

Πώς θα πέσουν οι τιμές;

Ερωτηθείσα ποιος είναι ο τρόπος να μειωθούν οι τιμές, η κα Παπαδοπούλου τόνισε ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν:

(α) η Κύπρος έχει στην διάθεσή της φυσικό αέριο σε χαμηλή τιμή, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρισμού

(β) αυξηθεί η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

«Στόχος όλων μας είναι η μείωση των τιμών», επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι η ΑΗΚ έχει αρκετές μονάδες παραγωγής οι οποίες μπορούν ήδη να λειτουργούν με φυσικό αέριο και diesel (μονάδες 4 και 5).

«Τώρα η ΑΗΚ προσαρμόζει τις εγκαταστάσεις της ώστε όλες να μπορούν να λειτουργούν με φυσικό αέριο. Είναι ένα έργο αξίας €19 εκ. το οποίο είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να είμαστε έτοιμοι με την έλευση του φυσικού αερίου», επισήμανε.

Όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Αρχή Ηλεκτρισμού προωθεί τα σχετικά έργα, όπως τα φωτοβολταϊκά πάρκο στο Τσέρι και στο Ακρωτήρι Λεμεσού που θα συμβάλει σημαντικά στην σταθεροποίηση των τιμών, την κοινοπραξία με την Αρχιεπισκοπή η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στον Μαχαιρά, αλλά και τις εγκαταστάσεις πάνελς στις στέγες των σχολείων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ