Αντιδράσεις Τουρκίας για «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο» - Πώς απαντά ο Υπ. Ενέργειας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά στο "Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο" της ΚΔ - Ισχυρίζεται ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για λύση - Δεν αποτελεί έκπληξη η αντίδραση της Τουρκίας λέει ο Υπ. Ενέργειας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρά στο "Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο" της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός βασίζεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προετοιμάζεται από όλα τα κράτη-μέλη.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται δικαιώματά της, καθώς και των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει καμία ισχύ και ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Σε γραπτή δήλωση, ο εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, αναφέρει ότι η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από το νησί.

Η Άγκυρα, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επηρεάσει την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε αναπτύξει τη συνεργασία της με το ψευδοκράτος και καλεί προκλητικά τη Λευκωσία, να αποδεχόμενη ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δυνατή μόνο στη βάση των λεγόμενων "πραγματικοτήτων" στο νησί.

Καμία έκπληξη λέει ο Υπ. Ενέργειας

Η αντίδραση της Τουρκίας στο "Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο" της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί έκπληξη, λόγω των παράνομων διεκδικήσεων της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑOZ, δήλωσε στο Τρίτο ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Σημείωσε ότι πρόκειται για σχεδιασμό πολλών ετών, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί προς επικύρωση στις ευρωπαϊκές δομές, από το υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Ο κύριος Παπαναστασίου εξήγησε ότι πρόκειται για υποχρέωση την οποία έχουν κληθεί να υλοποιήσουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επεσήμανε πως το "Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο" αποτυπώνει όλες τις υφιστάμενες ή μελλοντικές θαλάσσιες υποδομές του κράτους, καθώς και τους θαλάσσιους διαδρόμους, ώστε στο μέλλον να μην προκύψει σύγκρουση με άλλες υποδομές ή να επηρεαστεί η ναυσιπλοΐα.  

Πηγή: ΡΙΚ

Διαβάστε επίσης: Σύννεφα πάνω από τον ESM ελέω Ιταλίας - Γιατί ανησυχούν Κύπρος και χώρες Ευρωζώνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ