Τελεσίγραφο από Κομισιόν για τον Interconnector; Ψίθυροι για απειλές για παύση του έργου

Στελέχη της Κομισιόν έκαναν γνωστές τις ανάγκες που έχουν κι άλλα ευρωπαϊκά έργα για επιδότηση και συνεπώς τα €657 εκατ. «δεν μπορούν να περιμένουν…»

Διορία λίγων εβδομάδων, φέρεται να μας δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, σε διαφορετική περίπτωση, η μεγάλη επιδότηση των €657 εκατ. θα παραμείνει στα ταμεία των Βρυξελλών.

Το μήνυμα αυτό φέρεται να έστειλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnection (GSI) στη διάρκεια διευρυμένης τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή όσων εμπλέκονται σε αυτό.

Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου, η σύσκεψη που είχε προγραμματίσει η Ευρ. Επιτροπή πήρε χαρακτήρα «meeting crisis», καθώς μετά την τελευταία απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) το έργο καθίσταται μη βιώσιμο.

Το NewMoney σημειώνει ότι η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των υπουργείων Ενέργειας της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, του Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ κυρίων  Μάνου Μανουσάκη και Ιωάννη Μάργαρη αντίστοιχα, της οικονομικής διευθύντριας κ. Ελένης Ζαρίκου και της διευθύντριας ρυθμιστικών θεμάτων. Σε κατώτερο επίπεδο εκπροσωπήθηκε η ΡΑΕΚ καθώς ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Πουλικκάς βρισκόταν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας ενώ την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή αντιπροσώπευσε ο Αντιπρόεδρος του τομέα Ενέργειας κ. Δημήτρης Φούρλαρης. Από την τηλεδιάσκεψη απουσίαζαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για άγνωστους λόγους παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε αναφερθεί ότι είχε προσκληθεί ενώ παρούσα ήταν και η γαλλική Nexans που κατασκευάζει το υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο.

Τελεσίγραφο

Πληροφορίες του ελλαδικού τύπου αναφέρουν ότι η Κομισιόν προειδοποίησε την κυπριακή πλευρά για τις επιπτώσεις από την μη υλοποίηση του έργου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εν είδει τελεσιγράφου, τόνισε στις αρχές της χώρας μας πώς έχουν λίγες εβδομάδες περιθώριο προκειμένου να αποφασίσουν για την ηλεκτρική διασύνδεση, σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τη μεγάλη ενίσχυση των €657 εκα. Λέγεται μάλιστα, ότι τα στελέχη της Κομισιόν έκαναν γνωστές τις ανάγκες που έχουν κι άλλα ευρωπαϊκά έργα για επιδότηση και συνεπώς τα €657 εκατ. «δεν μπορούν να περιμένουν…».

Κάλεσαν δε τη ΡΑΕΚ να προχωρήσει σε πλαίσιο που να οδηγεί το έργο σε βιωσιμότητα, δίνοντας ουσιαστικά διορία λίγων εβδομάδων.

Αύριο η κρίσιμη συνάντηση

Το νέο ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση είναι η 11η Ιουλίου, με το 'σίριαλ' του Great Sea Interconnector να συνεχίζεται στο Υπουργείο Ενέργειας. Τότε η διοίκηση του Διαχειριστή θα παραδώσει στον Γιώργο Παπαναστασίου ολοκληρωμένη τη μελέτη κόστους – οφέλους της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ στις 15 Ιουλίου με νέο ταξίδι στη Λευκωσία στελέχη του Διαχειριστή θα συναντηθούν με τη ΡΑΕΚ επί του αιτήματος αναθεώρησης που έχει υποβληθεί για την απόφαση του Ρυθμιστή.

Διαβάστε επίσης: Το ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώσει τα μετρητά, δεν θα τα αντικαταστήσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ