Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσαν τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για την πρόοδο όσον αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας, δεδομένου όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, του ενδιαφέροντος της Γαλλίας για συμμετοχή στην υλοποίηση ενός στρατηγικής σημασίας έργου.
Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης, Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας, συζητήθηκε εκτενώς η κατάσταση στο Λίβανο.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως κατά την τριμερή κυριάρχησαν - όπως αναμενόταν - οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σημείωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους.
Σημείωσε ότι Κύπρος, Γαλλία και Ελλάδα, συμφώνησαν ότι και κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των εννιά μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πάφο, στις 11 Οκτωβρίου, οι εξελίξεις στην περιοχή θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα.
Τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου επεσήμανε ο Φάινερ
Στο μεταξύ, τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπό το φως και των εξελίξεων στην περιοχή, σημείωσε ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ, κατά τη συνάντησή του την Τρίτη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ, στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης.
Κατά τη συνάντηση, αναφέρεται στη γραπτή του δήλωση, «διαπιστώθηκε το άψογο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου-ΗΠΑ, αφού οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στενότερες από ποτέ, και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας».
Ο κ. Φάινερ «υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ μετέφερε τις προσωπικές ευχαριστίες του Προέδρου Μπάιντεν για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Κυπριακή Δημοκρατία στην υλοποίηση του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια» που συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», προστίθεται. Σημείωσε παράλληλα «τον σημαντικό» γεωστρατηγικό της ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπό το φως και των εξελίξεων στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνει, «εξέφρασε εκτίμηση για τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, όπως και για τη εξαιρετική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».
Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η κατάσταση στην Ουκρανία και άλλα διεθνή θέματα.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση του 1ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ, στη Λευκωσία, στις 23 Οκτωβρίου 2024», αναφέρει ο Εκπρόσωπος.
Τέλος, σημειώνεται, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για επίσπευση της διαδικασίας για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα των ΗΠΑ για κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων εντός του 2025, και αναδείχθηκε η σημασία της συμβολής των ΗΠΑ στα θέματα διερεύνησης υποθέσεων διαφθοράς.
ΡΙΚ, ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: «Κόβει» δρόμο ο ΠτΔ για το καλώδιο και βλέπει τον Εμιρατινό CEO στη Ν. Υόρκη