Την υποστήριξη του Ισραήλ στο έργο του Great Sea Interconnector που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ της Ελλάδας και της Κύπρου επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Έλι Κοέν.
Οι αναφορές του Ισραηλινού αξιωματούχου έγιναν στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθήνα και μετά από συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του Θεόδωρο Σκυλακάκη ο οποίος επίσης επανέλαβε τη στήριξή του στο έργο.
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της πρεσβείας του Ισραήλ στην ελληνική πρωτεύουσα, σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ Έλι Κοέν και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θεόδωρος Σκυλακάκης συναντήθηκαν στην Αθήνα και υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών.
«Αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στην ευημερία της περιοχής. Και οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το έργο του Great Sea Interconnector που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ της Ελλάδας και της Κύπρου», προσθέτει η ανάρτηση της ισραηλινής πρεσβείας στο facebook.
Στη βάση πραγματικών δεδομένων οι κυπριακές αποφάσεις
Στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας αναφέρθηκε σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα σχετικά με τη μελέτη και τις παρατηρήσεις του ξένου οίκου που ανέλαβε ως σύμβουλος της ΚΔ για το θέμα της συμμετοχής της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.
Συγκεκριμένα κληθείς να σχολιάσει τη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με το καλώδιο Great Sea Interconnector, ο Πρόεδρος είπε: «Την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Ενέργειας θα βρεθεί στην Ελλάδα, θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, για να συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα που προκύπτουν από τη σχετική μελέτη. Και οι αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέραν αυτής που έχουμε λάβει –να σας υπενθυμίσω, 25 εκατομμύρια τον χρόνο με μέγιστη περίοδο τα πέντε χρόνια– θα ληφθούν στη βάση πραγματικών δεδομένων».
«Λαμβάνουμε αποφάσεις, όπως είδατε και σήμερα. Θέλω να χαιρετίσω με την ευκαιρία τη συμφωνία που υπεγράφη για τα αεροδρόμια. Μια συμφωνία που είναι, συγκρίνοντας και με το τι συζητείτο προηγουμένως, προς όφελος του κυπριακού λαού, πρωτίστως του κυπριακού κράτους και, κατ’ επέκταση, του κυπριακού λαού.
Άρα, λαμβάνονται αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων με υπομονή και με ένα και μοναδικό κριτήριο: τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και, κατ’ επέκταση, του κυπριακού λαού», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζουμε ότι και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σε δικές του δηλώσεις που έγιναν το Σάββατο, ανέφερε πως για το θέμα του καλωδίου θα υπάρξουν νέες επαφές με την Ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με δημοσιεύματα ότι η γαλλική εταιρεία Meridiam SAS συμφώνησε με τον ελληνικό διαχειριστή του δικτύου, ΑΔΜΗΕ να αποκτήσει το 49,9% του έργου Great Sea Interconnector (GSI) και τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο, ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτό αφορά τον φορέα και το ταμείο.
«Αν πράγματι έχει γίνει μια διευθέτηση με ένα τέτοιο επενδυτικό ταμείο, είναι πάντοτε καλά νέα για ένα έργο αυτής της εμβέλειας, ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου έργου, για τον λόγο ότι εξευρίσκονται οικονομικοί πόροι για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί», είπε ο κ. Παπαναστασίου για να συμπληρώσει: «Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία προχωρούμε κανονικά όπως είχαμε στον σχεδιασμό μας, θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση, και τον φορέα υλοποίησης σε κάποιο στάδιο, ανάλογα με το τι θα καταλήξουμε με την Ελληνική Κυβέρνηση».
- Διαβάστε επίσης: Συνεισφορά 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα η Κύπρος στο IDA