«Δεν είναι ορατή μελλοντική αύξηση στα ακίνητα»

Εκτιμήσεις ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων. Γιατί η Λευκωσία δεν θα γεμίσει πύργους όπως η Λεμεσός

Στο 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ οι επενδύσεις στα ακίνητα το 2019, μέσω του «κυπριακού επενδυτικού προγράμματος». Δεκαπλάσιες σε σύγκριση με το 2013. 

Από τις εν λόγω επενδύσεις επωφελήθηκαν κυρίως οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τις πολιτογραφήσεις και την αγορά ακινήτων όπως κατασκευαστικές εταιρίες. Αυτό ανέφερε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης.

Ο κύριος Κουρουσίδης ερωτώμενος αν οι επενδύσεις ξένων στην αγορά ακινήτων κατέστησαν τις τιμές απρόσιτες για τους ντόπιου,  ανέφερε ότι οι ξένοι αγόραζαν ιδιαίτερα ακίνητα, σε πύργους και παραθαλάσσιες περιοχές. «Δεν εκτοξεύτηκαν όλες οι τιμές ακινήτων λόγω αυτού του προγράμματος. Ωστόσο είναι σίγουρο, όταν έρχεται μια ένεση χρήματος στην οικονομία, επηρεάζεται όλο τα φάσμα της αγοράς των ακινήτων».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαμερίσματα Αρχιεπισκοπής με €250 για φοιτητές στη Λεμεσό (ΦΩΤΟΣ)

Εκτίμηση του κυρίου Κουρουσίδη είναι ότι η πανδημία δεν  θα λειτουργήσει θετικά για την αγορά ακινήτων, όπως προέβλεπαν ίσως άλλοι εκτιμητές στην αρχή της πανδημίας. «Οι μήνες πριν το lockdown ήταν καλύτεροι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του 2019. Ακολούθως από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο υπήρξε μια υποχώρηση, όμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είδαμε την αγορά να ανακάμπτει κυρίως στη Λευκωσία που είχε τις ίδιες πωλήσεις με πέρυσι. Αυτό δείχνει ότι, η Λευκωσία που η αγορά ακινήτων βασίζεται κατά 90% στους ντόπιους, έχει επανέλθει πλήρως. Σε αυτό σίγουρα βοήθησε η επιδότηση των επιτοκίων.  Όμως οι υπόλοιπες επαρχίες φαίνεται να έχουν πρόβλημα. Οι πωλήσεις είναι στο 50% σε σύγκριση με πέρυσι, και αυτό γιατί βασίζονταν στους ξένους αγοραστές. Οι ξένοι, αφενός λόγω πανδημίας και αφετέρου λόγω του ντόρου που υπάρχει γύρω από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δε βλέπουν ότι είναι κατάλληλη στιγμή για να προβούν σε επενδύσεις ακινήτων στην Κύπρο. Σοβαροί επνεδυτές οι οποίοι δεν έχουν κάτι μεμπτό εις βάρος τους, θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση του ονόματός τους όπως έγινε προσφάτως με τη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας, είναι μια αποθητική εξέλιξη δεδομένου ότι δεν είναι σύνηθες να κοινοποιείται, με τον τρόπο που έχει συμβεί τώρα, στο ευρύ κοινό κάθε επένδυση στην οποία προβαίνουν.

Παραμένει το ερωτηματικό σχετικά με το πώς θα κινηθεί η οικονομία και ειδικότερα η αγορά ακινήτων, ωστόσο δεν είναι ορατή αύξηση των τιμών ακινήτων».

Θα γεμίσει η Λευκωσία με πύργους, τύπου 360;

Κατά τον κύριο Κουρουσίδη δεν θα γίνει στη Λευκωσία ότι έγινε στη Λεμεσό αναφορικά με τους πύργους, κυρίως επειδή η πρωτεύουσα απευθύνεται σε ντόπιους, ενώ αυτού του τύπου ακίνητα,  απευθύνονται σε ξένους επενδυτές. Η Λευκωσία αν προσεγγίσει ξένες μεγάλες εταιρίες, ειδικά τώρα με την ευκαιρία του Brexit, θα σημειώσει σημαντική ανάπτυξη με δεδομένο ότι αυτές οι εταιρίες χρειάζονται γραφεία, εγκαταστάσεις κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ