Αδιέξοδο στην οικοδομική βιομηχανία - Πάνε για διαμεσολάβηση εργοδότες και εργαζόμενοι (vid)

ΑΤΑ και αυξήσεις οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συζητήσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο

Στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας κατέληξε η διαφορά εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς στον κατασκευαστικό κλάδο, όσον αφορά στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Οι δυο πλευρές, μετά από δυο διαδοχικές συναντήσεις διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει έδαφος για συμφωνία και παρέπεμψαν τη διαφορά στο αρμόδιο υπουργείο για να μεσολαβήσει.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Μιχάλης Παπανικολάου ΓΓ Οικοδόμων της ΠΕΟ ανέφερε ότι μετά τη λήξη της συλλογικής σύμβασης στις 31 Μαϊου 2022 η συνδικαλιστική πλευρά υπέβαλε ως είθισται τα αιτήματα της για την ανανέωση. Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου τα αιτήματα ήταν ιδιαίτερα προσεγμένα και νούσιμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έχοντας υπόψη την κατάσταση που βρίσκεται η βιομηχανία και η οικονομία ευρύτερα.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπανικολάου, η συνδικαλιστική πλευρά δεν υπέβαλε αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις παρά μόνο αίτημα για επαναφορά των μισθών πριν από τις αποκοπές που έγιναν το 2013. Πρόσθετα η πλευρά των εργαζομένων ζήτησε όπως τα συμφωνηθέντα για τον κατώτατο μισθό να περιληφθούν στο νόμο της οικοδομικής βιομηχανίας ώστε να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τις παραβιάσεις από μερίδα εργολάβων.

Από πλευράς της εργοδοτικής πλευράς, ο Στέλιος Γαβριήλ, πρόεδρος του συνδέσμου εργολάβων οικοδομών σημείωσε ότι η δική τους πρόταση ήταν να διατηρηθεί η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση για ακόμα ένα χρόνο μέχρι να δούμε όπως είπε αν θα καταλαγιάσει το φαινόμενο με τις διαρκείς αυξήσεις στα υλικά οικοδομής και στις πρώτες ύλες. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της ΑΤΑ το οποίο όπως είπε για τους εργοδότες είναι ένα σημαντικό κονδύλι δεδομένης της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού.

Το θέμα της ΑΤΑ φαίνεται να προκάλεσε σημαντικές διαφωνίες στις συζητήσεις των δυο πλευρών, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι μεν εργοδότες πήραν τη θέση της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ για κατάργηση της, ενώ οι συντεχνίες, αυτή των ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ για πλήρη επαναφορά της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζει το βιολί του ο πληθωρισμός - Στο 8,6% τον Οκτώβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ