Ζητούν έρευνα του FBI για το FaceApp λόγω σοβαρού κινδύνου

Κίνδυνος για παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Έρευνα σχετικά με την λειτουργία της δημοφιλούς εφαρμογής FaceApp η οποία παρουσιάζει πώς θα ήταν οι χρήστες της σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ηλικία ζήτησε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Chuck Schumer.

Όπως φαίνεται από επιστολή του ιδίου την οποία ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Schumer κάνει λόγο για «μεγάλο πρόβλημα» το οποίο προκύπτει σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών.

«Έχω σοβαρές ανησυχίες τόσο για την προστασία των δεδομένων που συλλέγονται, όσο και για το αν οι χρήστες γνωρίζουν ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές», γράφει η επιστολή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα για έρευνα από το FBI έρχεται λίγο αφότου Εθνική Δημοκρατική Επιτροπή των ΗΠΑ προειδοποίησε τους υποψήφιους για την Προεδρία του 2020 να αποφύγουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

«Σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα οφέλη από την αποφυγή της εφαρμογής υπερβαίνουν τους κινδύνους», δήλωσε ο αξιωματικός ασφαλείας Bob Lord.

Σύμφωνα πάντως με τον με τον ίδιο, οι ευαίσθητες πληροφορίες του καθενός ενδέχεται να καταλήξουν στα χέρια «ξένης, εχθρικής δύναμης», φωτογραφίζοντας εν πολλοίς την Ρωσία.

Κι αυτό διότι η εταιρία Wireless Lab η οποία λάνσαρε την εφαρμογή που γνωρίζει ημέρες δόξας τις τελευταίες ημέρες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ρωσική και εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη.

Από την πλευρά της η εταιρία αρνήθηκε τις όποιες κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν αποθηκεύει μόνιμα εικόνες και δεν συλλέγει προσωπικά δεδομένα, αλλά απλώς επεξεργάζεται συγκεκριμένες φωτογραφίες προσώπων τις οποίες οι ίδιο οι χρήστες έχουν επιλέξει.

«Αν και η βασική ομάδα έρευνας και ανάπτυξης βρίσκεται στη Ρωσία, τα δεδομένα των χρηστών δεν μεταφέρονται στη Ρωσία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα τεχνολογίας TechCrunch.

Σημειώνεται ότι η εταιρία ισχυρίζεται ότι έχει περίπου 80 εκ. ενεργούς χρήστες.

Πάντως, το 2017 η FaceApp πυροδότησε εκτεταμένη κριτική για ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στους χρήστες να αλλάξουν την εθνικότητα κάποιου σε εαυτούς. Ωστόσο, η εταιρία είχε προχωρήσει σε δημόσια απολογία, αποσύροντας το φίλτρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ