Πώς να προστατέψετε τα στοιχεία σας από απάτες;

Δείτε 7 τρόπους για το πως να είστε πιο ασφαλείς από υποκλοπές των δεδομένων των πιστωτικών σας καρτών.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Οι αμέτρητοι αριθμοί παραβιάσεων και υποκλοπών αποδεικνύουν ότι τα ευαίσθητα οικονομικά και προσωπικά σας δεδομένα δεν είναι πάντοτε ασφαλή.

 Η Capital One, η εταιρεία πιστωτικών καρτών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δήλωσε ότι 106 εκατομμύρια από τα δεδομένα και τις πληροφορίες των πελατών της διακυβεύτηκαν τον Ιούλιο του 2019.

Οι Marriott, T-Mobile, Facebook και Panera είχαν βιώσει όλες τις πιθανές παραβιάσεις το 2018.

Ακόμα και το εστιατόριο γρήγορου φαγητού Wendy's είχε δεχτεί παραβιάσεις πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από κακόβουλο λογισμικό το 2016, το οποίο διέρρευσε στοιχεία πληρωμής πελατών σε περισσότερες από 1.000 διαφορετικές τοποθεσίες.

Η παραβίαση των δεδομένων του Home Depot το 2014 επηρέασε περίπου 56 εκατομμύρια πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Η παραβίαση δεδομένων που έμεινε γνωστή ως “Target” το 2013 επηρέασε περίπου 40 εκατομμύρια καταναλωτές.

Γιατί οι διαδικτυακοί κλέφτες αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο για να υποκλέψουν δεδομένα;

Η απάντηση είναι απλή, επειδή το αποτέλεσμα πληρώνει καλά. Στη μαύρη αγορά, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας αξίζουν οπουδήποτε μεταξύ $ 5 και άνω των 100 $, σύμφωνα με το πρακτορείο πιστωτικών αναφορών Experian.

Οι παραβιάσεις δεδομένων είναι σίγουρα μέρος της σύγχρονης ζωής και πρέπει να ξέρετε πώς να προστατευτείτε. Δεδομένου ότι οι χάκερ παρακολουθούν τις εταιρείες που διατηρούν τις πληροφορίες σας, είναι δύσκολο να τους εμποδίσετε να το αποκτήσουν.

Παρόλα αυτά, μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά. Ακόμα κι αν δεν έχετε ακόμη παρενοχληθεί, πολλές από τις επτά κινήσεις που περιγράφονται παρακάτω μπορούν να κάνουν τις πληροφορίες σας λιγότερο εύκολο να παραβιαστούν και λιγότερο χρήσιμες για τον δυνητικό κλέφτη.

1. Αντικαταστήστε άμεσα την κάρτα σας

 Εάν είστε ενήμεροι ότι κάποια εταιρεία που συνεργάζεστε ή η τράπεζά σας έχει δεχθεί επίθεση παραβίασης δεδομένων, ενημερώστε την εταιρεία ότι χρειάζεστε αμέσως νέα κάρτα. Είναι σχεδόν απίθανο να μην αποδεχτεί το αίτημά σας η αμήχανη εταιρεία που έχει δεχτεί την επίθεση. Αν δεν το κάνει αποδεχτό, πιέστε ώστε να το κάνει.

2. Ελέγχετε συχνά τον λογαριασμό σας

Ελέγχετε συχνά τον λογαριασμό σας διαδικτυακά, μην περιμένετε να το ελέγξετε μόνο όταν φτάνει η κατάσταση λογαρισμού σας. Συνεχίστε να ελέγχετε καθημερινά για τουλάχιστον 30 ημέρες ακόμη και μετά τη λήψη νέας κάρτας σε περίπτωση που η τράπεζα ή εταιρεία σας έχουν δεχτεί επίθεση παραβίασης δεδομένων. Εάν βρείτε μια ύποπτη χρέωση, αμφισβητήστε την αμέσως.

3. Παγώστε τις πιστώσεις σας

Εάν έχετε παγιδευτεί σε παραβίαση δεδομένων, παγώστε τους λογαριασμούς σας. Το πάγωμα των λογαριασμών σας σημαίνει ότι κανείς δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην πιστωτική σας έκθεση χωρίς την έγκρισή σας.

Εάν υποπτεύεστε πιθανές παραβιάσεις, μπορείτε επίσης να παγώσετε προληπτικά τους λογαριασμούς σας Ωστόσο, η επαναφορά της λειτουργίας των λογαριασμών σας ίσως να καθυστερήσει αρκετά, οπότε ίσως πρέπει να είστε σίγουροι ότι υπάρχει παραβίαση δεδομένων.

4. Ελέγχετε συχνά τις καταστάσεις των λογαριασμών σας

 Παραγγείλετε πιο συχνά τις πιστωτικές σας καταστάσεις των λογαριασμών σας. Λαμβάνετε μία δωρεάν αναφορά πίστωσης ετησίως από κάθε εταιρεία αναφοράς πίστωσης βάσει του νόμου Ακόμα κι αν δεν είστε στόχος απάτης ακόμη, προσπαθήστε να ρίχνετε μια ματιά στις δωρεάν αναφορές ώστε να ελέγχετε την κατάσταση.

5. Να έχετε υπόψη τις απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος

Ακριβώς επειδή οι κλέφτες έχουν τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας δεν σημαίνει ότι έχουν επίσης την ημερομηνία λήξης και τον τριψήφιο ή τετραψήφιο αριθμό CVV. Προσοχή στο ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), μια απάτη όπου ο κλέφτης μπορεί να στείλει ένα email ή να καλέσει σε μια προσπάθεια να αποκτήσει τις υπόλοιπες πληροφορίες.

Μην δίνετε τις πληροφορίες σας σε κανέναν, εκτός αν εσείς το επιλέξετε. Εάν κάποιος αφήσει ένα μήνυμα, μεταβείτε στον ιστότοπο της εταιρείας και βρείτε έναν αριθμό επικοινωνίας για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με αυτό που παρέχεται στο άτομο στο μήνυμα. Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, καλέστε απευθείας την εταιρεία και βεβαιωθείτε ότι το άτομο που σας κάλεσε είναι νόμιμο.

6. Μην εγγραφείτε για προστασία από συμβούλους αποφυγής ψηλών χρεώσεων

Στον πανικό της στιγμής, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κερδίσετε εκατοντάδες δολάρια ετησίως για υπηρεσίες παρακολούθησης πιστώσεων. Προτείνετε να μην το κάνετε. Εξετάζοντας προσεκτικά τις πληροφορίες που λαμβάνετε δωρεάν από την τράπεζά σας ή την εταιρεία που συνεργάζεστε, μπορείτε να παρακολουθείτε τους λογαριασμούς σας. Εάν μια άλλη εταιρεία σας παρέχει τις πληροφορίες δωρεάν για μια περίοδο δοκιμής, φροντίστε να ακυρώσετε την υπηρεσία πριν από την ημερομηνία ανανέωσης.

7. Να είστε έξυπνοι σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης

Δεν πρόκειται να αποτρέψετε μια παραβίαση χρησιμοποιώντας όλους τους κανόνες κωδικού πρόσβασης, αλλά δεν γνωρίζετε τι είδους πληροφορίες πρόκειται να κλέψουν οι κλέφτες. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (τυχαία γράμματα και αριθμούς) και να τους αλλάζετε συχνά.

Ίσως θελήσετε επίσης να επωφεληθείτε από πρόσθετα μέτρα ψηφιακής ασφάλειας, όπως έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων που παρέχουν έναν ειδικό κωδικό μίας χρήσης σε μια αξιόπιστη συσκευή, όπως ένα κινητό τηλέφωνο.

 Αυτό παρέχει ένα δευτερεύον επίπεδο προστασίας που απαιτεί φυσική κατοχή της συσκευής σας προτού επιτρέψει μια άγνωστη σύνδεση στους λογαριασμούς σας. Οι νεότεροι τύποι ελέγχου ταυτότητας, όπως το Face ID και το Touch ID σε iPhone αντικαθιστούν αργά τους κωδικούς πρόσβασης ως νόμιμο μέσο για να παραχωρηθεί σε ένα άτομο πρόσβαση σε ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες.

Σε γενικές γραμμές

Εάν δεν είστε ακόμη θύμα παραβίασης των δεδομένων σας, ενεργήστε προληπτικά για να κάνετε τον εαυτό σας λιγότερο ευάλωτο. Αν έχετε, μην πανικοβληθείτε. Θα χρειαστεί χρόνος για να ξεκαθαρίσετε τα πάντα, αλλά δεν θα πληρώσετε για τυχόν χρεώσεις που δεν ήταν δικές σας. Καλέστε την εταιρεία της πιστωτικής σας κάρτας, πείτε τους για τυχόν λανθασμένες χρεώσεις και κάντε υπομονή καθώς θα λειτουργήσει για την εκκαθάρισή τους από τον λογαριασμό σας. Εν τω μεταξύ, συνεχίστε να παρακολουθείτε την πιστωτική σας έκθεση και τους λογαριασμούς πιστωτικών καρτών για τυχόν περαιτέρω ενδείξεις ύποπτης δραστηριότητας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ