Στον χορό των απολύσεων μπαίνει και το Spotify (Γράφημα)

Αμείωτες συνεχίζονται οι περικοπές προσωπικού στον κλάδο

Στο χορό των απολύσεων φαίνεται ότι μπαίνει και το Spotify. Όπως γράφει το Bloomberg η Spotify Technology σχεδιάζει να ανακοινώσει περικοπές στις θέσεις εργασίας εντός της τρέχουσας εβδομάδας,  σε μία προσπάθεια να μειώσει το κόστος λειτουργίας του, ακολουθώντας την ίδια τακτική που έχουν ήδη εφαρμόσει τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Alphabet, η Amazon.com και η Microsoft που πρόσφατα ανακοίνωσαν χιλιάδες απολύσεις.

Στο σχετικό δημοσίευμα πάντως, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, δεν γίνεται αναφορά στον αριθμό των ανθρώπων που θα αποχωρήσουν από την εργασία τους.

Ο «χορός» των απολύσεων στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας είχε ανοίξει αρκετά νωρίτερα. Ήδη από το 2022 ο συγκεκριμένος κλάδος «μέτρησε» απώλεια περίπου 154.000 θέσεων εργασίας.

Η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύσει με την έλευση του 2023 καθώς πριν φύγει ο Ιανουάριος ο τεχνολογικός κλάδος είχε άλλες 49.000 απολύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον οι απολύσεις προέρχονται από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου. Από τις εταιρείες κολοσσούς.

Ενδεικτικό ότι η Amazon ενώ είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας, τον Ιανουάριο του 2023 αύξησε τον αριθμό στις 18.000 ενώ παράλληλα το τμήμα συσκευών της εταιρείας είχε απώλειες ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά το γεγονός ότι η κάθε εταιρεία κάνει απολύσεις για διαφορετικούς λόγους, κοινή παραμένει η επίρριψη της «ευθύνης» στις μακροοικονομικές συνθήκες και στην πιθανή ύφεση παράγοντες που τις οδηγούν σε… σφίξιμο του ζωναριού.

Οι υπερβολικές προσλήψεις την εποχή της πανδημίας
Ένα στοιχείο το οποίο δεν προβάλλεται συχνά είναι το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν αυξήσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια τις προσλήψεις προσωπικού.

Το 2020, την περίοδο της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού με συνεπακόλουθο τα περιοριστικά μέτρα, οι διαδικτυακές εφαρμογές έγιναν απαραίτητες για σημαντικά μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που μεταφράστηκε σε σημαντική αύξηση προσωπικού για τις εταιρείες τεχνολογίας.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταθεροποιεί το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις η Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ