Κατέρρευσε η Thomas Cook

Προβλήματα για τον κυπριακό Τουρισμό.

Τίτλοι τέλους μπαίνουν για τον βρετανικό κολοσσό διοργάνωσης ταξιδιών Thomas Cook, ο οποίος δεν κατάφερε να βρει λύση για την "τρύπα" ύψους 200 εκ. λιρών στον ισολογισμό του, ούτε από ιδιώτες επενδυτές, ούτε από το κράτος. 

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της τελευταία στιγμής δεν καρποφόρησαν κι έτσι η εταιρεία υπέβαλε τα ξημερώματα της Δευτέρας αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Πλέον, περίπου 22.000 θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο βρίσκονται στον αέρα, όπως και 600.000 τουρίστες, μεταξύ των οποίων 150.000 Βρετανοί με πακέτα διακοπών στο εξωτερικό.

Η AlixPartners ορίστηκε σύμβουλος και θα συνεργαστεί με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα οι Βρετανοί πελάτες της εταιρείας, που βρίσκονται στο εξωτερικό, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού» σε καιρό ειρήνης. 

«Αν και μία συμφωνία είχε εν πολλοίς κλείσει, ένα πρόσθετο αίτημα τις τελευταίας ημέρες των διαπραγματεύσεων, όρθωσε μία πρόκληση που αποδείχθηκε ανέφικτο να ξεπεραστεί» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος, Πίτερ Φρανκχάουζερ, αναφερόμενος στο αίτημα των τραπεζών για πρόσθετη κεφαλαιακή ένεση 200 δισ. λιρών. 

Συναγερμός και στην Κύπρο

Την Κύπρο, μεταξύ και άλλων χωρών, αναμένεται να «αγγίξει» η διαφαινόμενη κατάρρευση του βρετανικής προέλευσης παγκόσμιου κολοσσού διοργάνωσης ταξιδιών Thomas Cook.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, οι εμπλεκόμενοι φορείς μεταξύ αυτών το Υφυπουργείο Τουρισμού και τα κυπριακά αεροδρόμια βρίσκονται σε επαφή με την Βρετανική Πρεσβεία στην Λευκωσία προκειμένου να επαναπατριστούν οι επισκέπτες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιστροφής.

Εξάλλου, η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να έχει ετοιμάσει επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου κανείς από τους ταξιδιώτες να μην μείνει εγκλωβισμένος σε ξένη χώρα, όπως ακριβώς έκανε και μετά την κατάρρευση της Monarch Airlines.

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.

«Στην ουσία υπάρχουν τρεις συνδεδεμένες εταιρίες που φέρνουν τουρισμό στην Κύπρο: η βρετανική Thomas Cook, η σκανδιναβική και η θυγατρική στην Γερμανία Condor Airlines. Ειδικά για την τελευταία υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει βρεθεί αγοραστής που θα την στηρίξει», αναφέρουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσω της Thomas Cook μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμενόταν να έχουν διακινηθεί από και προς την Κύπρο 250.000 ταξιδιώτες, ενώ ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από άλλες εταιρίες για κάλυψη του κενού που ενδεχομένως να δημιουργηθεί.

Πέραν των αεροπορικών ταξιδιών, ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, καθώς στην Κύπρο δραστηριοποιούνται μονάδες φιλοξενίας υπό το καθεστώς «branded» Thomas Cook, για τα οποία δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση προς το παρόν για το μέλλον τους.

Τι θα γίνει με τους ταξιδιώτες;

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία « Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ