Στα μαχαίρια για την χορήγηση voucher ταξιδιών

Έντονη αντιπαράθεση Συνδέσμου Καταναλωτών με ACTA.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μεγάλη διαμάχη έχει ξεσπάσει σε σχέση με το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή την περασμένη εβδομάδα που δίνει την δυνατότητα στα ταξιδιωτικά γραφεία να μην επιστρέφουν χρήματα σε όσους το πακέτο διακοπών ή το ταξίδι τους ακυρώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, αλλά να εκδίδουν voucher (κουπόνι) για μελλοντική χρήση. 

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών Κύπρου απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία  ΕΕ 2302/2015, για τα οργανωμένα ταξίδια και επιπρόσθετα συγκρούεται με τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (2020) 3125 final της 13ης Μαΐου 2020, λέγοντας παράλληλα ότι η Κομισιόν “προειδοποίησε” τις χώρες που θέσπισαν αντίθετη νομοθεσία (όπως η Κύπρος) με νομικά μέτρα για παράβαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε ότι, λόγω του ότι ο νέος νόμος δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σήμερα και μέχρι την Παρασκευή οι καταναλωτές δικαιούνται να ζητήσουν πλήρη επιστροφή των χρημάτων τους. 

Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι εφικτό στην συνέχεια, καθώς το κράτος και η Βουλή με εθνική νομοθεσία υποχρεώνει τους ταξιδιώτες για 20 μήνες (μέχρι το τέλος του 2021) να αποδεχτούν την έκδοση voucher. 

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι επιχειρήσεις δικαιούνται να προσφέρουν voucher, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι είναι επιλογή του καταναλωτή. Επίσης, το κουπόνι, αν εκδοθεί, θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις ώστε αν μια επιχείρηση κλείσει, ο καταναλωτής να μην χάσει τα χρήματά τους”, εξήγησε λέγοντας ότι με τη νέα νομοθεσία δεν δίνεται καμία επιλογή στον καταναλωτή. 

Πρόσθεσε δε ότι η εξαργύρωση του κουπονιού, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 12 μήνες, αλλά η κυπριακή νομοθεσία το διαμόρφωσε στους 20 μήνες. 

“Για 1,5 εκ. ευρώ το κράτος και η Βουλή προτιμούν να παραβούν ευρωπαϊκή νομοθεσία για να στερήσουν λεφτά των καταναλωτών, που τα έχουν κι εκείνοι μεγάλη ανάγκη, και να τα δώσουν σε μια άλλη μερίδα επιχειρηματιών. Επίσης, τα χρήματα που έδωσαν οι καταναλωτές ως προκαταβολή, κατά μέσο όρο, το 20%-30% έχει ξοδευτεί. Το υπόλοιπο έπρεπε να είναι στα ταμεία των επιχειρήσεων. Να μην λένε ότι το ξόδεψαν. Ας επιστρέψουν αυτά που δεν έχουν ξοδευτεί και τα υπόλοιπα σε voucher”, είπε. 

Κατηγόρησε δε τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) ότι ασκεί έντονες πιέσεις προς το κράτος για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. 

Στην αντεπίθεση οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Έντονη ήταν η αντίδραση του ACTA. Σε παρέμβασή του στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο, ο Γενικός Διευθυντής Γιάννης Μιχαηλίδης είπε ότι τα περισσότερα λεφτά από αυτά που έχουν εισπράξει οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, τα έχουν ήδη πληρώσει στις αεροπορικές εταιρίες και σε ξενοδοχεία. 

Διερωτήθηκε δε τι επιδιώκει ο κος Δρουσιώτης, καλώντας τους καταναλωτές να σπεύσουν, με το άνοιγμα των τουριστικών γραφείων που είναι κλειστά από τα τέλη Ιανουαρίου, να ζητήσουν μαζικά τα χρήματά τους με αποτέλεσμα κάποιοι να εισπράξουν και κάποιοι να μην τα καταφέρουν, με αποτέλεσμα να έχουμε πτωχεύσεις και αύξηση της ανεργίας. 

“Στην οδηγία της η Κομισιόν αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα σύστημα εγγύησης, ώστε οι καταναλωτές να λάβουν κουπόνια. Περίπου 14 κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο σύστημα κι εμείς αναμένουμε την Παρασκευή να δούμε τη νομοθεσία στην επίσημη εφημερίδα του κράτους και θα πράξουμε ανάλογα”, τόνισε. 

Σημείωσε επίσης ότι μόλις τα ταξιδιωτικά γραφεία ανοίξουν, το προσωπικό θα είναι στην διάθεση των πελατών για να τους εξυπηρετήσουν, να προγραμματίσουν ξανά τα ταξίδια που ακυρώθηκαν ή να λάβουν voucher.

Ο κος Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών και ο κος Δρουσιώτης έχει αναγάγει την υπόθεση σε προσωπικό αγώνα εναντίον του Συνδέσμου και των μελών του. 

“Ο ACTA είναι το εγκεκριμένο σώμα από τη νομοθεσία, σε ό,τι αφορά στα ταξιδιωτικά πακέτα, ελέγχοντας τους διοργανωτές ταξιδίων και υποχρεώνοντάς τους στην καταβολή χρηματικών εγγυήσεων εδών και 22 έτη, προστατεύοντας τον Κύπριο καταναλωτή. Τα τελευταία χρόνια είχαμε αρκετά παράπονα Κύπριων καταναλωτών για ξένες ιστοσελίδες, μετά από πτωχεύσεις αεροπορικών εταιριών, με τους πελάτες των μελών μας να εισπράττουν τα χρήματά τους. Τα μέλη μας έχουν επιστρέψει αρκετά χρήματα πίσω, σε αντίθεση με αυτά που λέει ο κος Δρουσιώτης”, είπε. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ