Τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα αποθαρρύνουν τους τουρίστες

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ζητούν απλοποίηση της διαδικασίας.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Δυσκολεύουν τις τουριστικές ροές από και προς την Κύπρο τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα με τον τρόπο που εφαρμόζονται σήμερα, καθώς οι ταξιδιώτες είναι αναγκασμένοι, αφενός να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά μια πολυσέλιδη και δυσλειτουργική φόρμα μέσω του Cyprus Flight Pass, αφετέρου να παρακολουθούν τις κατηγορίες με τις χώρες οι οποίες αλλάζουν συνεχώς. 

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Βασίλης Σταματάρης εξήγησε ότι ο κόσμος που επιθυμεί να ταξιδέψει θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την ημέρα. . 

“Ένα παράδειγμα αφορά στην σχέση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό που συνέβη χθες με την αλλαγή πολιτικής της ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με το έντυπο που πρέπει κανείς να συμπληρώνει όταν εισέρχεται στην χώρα, με πρόστιμο 500 ευρώ σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι διαδικασίες. Παράλληλα, ο ταξιδιώτης μπαίνει στην υποχρεωτική διαδικασία να κάνει τεστ για κορωνοϊό. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι και πολύς κόσμος δυσκολεύτηκε. Μετά η διαδικασία άλλαξε χωρίς να υπάρξει ενημέρωση, ούτε καν για τα τουριστικά γραφεία ή τις αεροπορικές εταιρίες”, είπε και προέτρεψε τον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικός. 

Όπως σημείωσε, τα τουριστικά γραφεία ανέλαβαν το βάρος της διαδικασίας για λογαριασμό των πελατών τους οι οποίο ζητούν βοήθεια. 

“Πρόκειται για πολύ μεγάλο φόρτο, διότι τα μέλη μας θα πρέπει να κάνουν την διαδικασία ακόμα και τα βράδια ή τις μη εργάσιμες ημέρες όπως η Κυριακή, ασταμάτητα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες”, τόνισε. 

Κάλεσε δεν τον κόσμο να μην παρασύρεται κάνοντας απλώς κράτηση εισιτηρίων, αλλά να ενημερώνεται συνεχώς μέχρι και την τελευταία στιγμή συμβουλευόμενος τα ταξιδιωτικά γραφεία.

“Είναι λάθος και λυπηρό. Θα έπρεπε να υπάρχει μια διέξοδος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ώστε ο κόσμος να ταξιδεύει με άνεση. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού ώστε να βρεθεί μια πιο απλοποιημένη μορφή να εξασφαλιστούν οι άδειες”, είπε. 

Στην παρατήρηση ότι το ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες του παραδείγματος δεν είναι “συναισθηματικό”, αλλά έχει να κάνει με τις εισηγήσεις των ειδικών και των επιδημιολόγων, ο κος Σταματάρης συμφώνησε, διευκρινίζοντας ότι ο Σύνδεσμος δεν ζητάει την κατάργηση, αλλά μια πιο απλή διαδικασία. 

“Το ηλεκτρονικό έντυπο της Κύπρου είναι 15 σελίδες και αν ταξιδεύει μια οικογένεια, η ταλαιπωρία πολλαπλασιάζεται. Συμφωνούμε ότι η συμπλήρωσή του θα πρέπει να διατηρηθεί για πολύ χρόνο ακόμα, ώστε το κράτος να ενημερώνεται για τον κάθε επισκέπτη και να προγραμματίζει τα τεστ, αλλά δεν μπορεί μια χώρα μονομερώς να αλλάζει τις διαδικασίες. Θα πρέπει να υπάρξει μια απαλλακτική λύση”, κατέληξε. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ