Θα φορούμε μάσκες για χρόνια;

Ο Eric Toner, ανώτερος μελετητής του Κέντρου Ασφάλειας Υγείας του John Hopkins προειδοποιεί πως πρόκειται για μία δοκιμασία που μπορεί να κρατήσει χρόνια.

Ο Eric Toner, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins και παγκόσμιος ηγέτης στην ετοιμότητα για πανδημίες, έχει ενημερώσει τους παγκόσμιους ηγέτες για τα κρούσματα πανδημιών, σε μία προσπάθεια να προετοιμάσει τα έθνη για μαζικά θύματα. Έχει προσομοιώσει επιδημίες σε πραγματικό χρόνο, ενώ έχει μελετήσει την ανταπόκριση του κόσμου σε παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία της γρίπης του 1918 και το SARS. Όσον αφορά την πανδημία του COVID-19, αυτή δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον Toner. Μέσα στα βασικά σημεία που αναφέρει ο Toner για τον COVID-19 είναι ότι θα φοράμε μάσκες για χρόνια. Ας δούμε όμως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον Toner και το έργο του στον χώρο των πανδημιών.

'Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το secnews.gr, τον Οκτώβριο του 2019, ο Toner και η ομάδα του Johns Hopkins πραγματοποίησαν μια προσομοίωση πανδημίας κορωνοϊού στη Νέα Υόρκη, μήνες πριν ο COVID-19 αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ο Toner συναντήθηκε με άλλους επαγγελματίες υγείας για να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός θεωρητικού κρούσματος κορωνοϊού, καθώς και την ανταπόκριση των κυβερνήσεων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε μία τέτοια κατάσταση.

Το Johns Hopkins εκτελεί τέτοιες προσομοιώσεις εδώ και χρόνια, με κωδικές ονομασίες όπως “Dark Winter” (ευλογιά) και “Clade X” (“ένα βιολογικά σχεδιασμένο, σκόπιμα απελευθερωμένο αερομεταφερόμενο παθογόνο” που προκάλεσε εκατοντάδες εκατομμύρια υποθετικούς θανάτους). Στόχος των προσομοιώσεων είναι να βοηθήσουν τους εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προετοιμαστούν καλύτερα για μια πραγματική πανδημία. Και τώρα μία τέτοια πανδημία έγινε πραγματικότητα. Αλλά η προσομοίωση μιας πανδημίας απέχει πολύ από το να βλέπεις τον κόσμο να χειρίζεται μια πραγματική πανδημία. Ο Toner υποστηρίζει ότι ορισμένες χώρες αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στην πανδημία, αναφέροντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει την ανταπόκριση των ΗΠΑ στην πανδημία του COVID-19 “εξαιρετικά απογοητευτική και λανθασμένη”, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν ότι “διεκδικούν” την πρώτη ή τη δεύτερη θέση της χώρας που πλήττεται περισσότερο από τον ιό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του secnews.gr, ο Toner επισημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε ανίδεοι για να μην φοβηθούμε τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς είναι χειρότερη από άλλες πανδημίες και θα μείνει ως ένα “πραγματικά κακό γεγονός” στην ιστορία. Προσθέτει, ακόμη, πως ενώ ο κόσμος εισέρχεται στο δεύτερο εξάμηνο της πανδημίας, η κατάσταση παραμένει εξίσου σοβαρή.

Σύμφωνα με μια ενημέρωση του Johns Hopkins που κοινοποιήθηκε την 1η Ιουλίου (η οποία παρακολουθεί τα στατιστικά στοιχεία της πανδημίας και παρέχει τακτικές αναφορές για την κατάσταση), η πανδημία έχει πλήξει σχεδόν όλες τις χώρες, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια αναφερόμενα περιστατικά και περισσότερους από μισό εκατομμύριο θανάτους. Από τουλάχιστον 200 χώρες και περιοχές που αναφέρουν κρούσματα, 86 επισημαίνουν κοινοτική μετάδοση.

Πολλές χώρες έχουν σημειώσει επιτυχία στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, επιβάλλοντας νωρίς lockdown, υιοθετώντας έγκαιρα τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (μάσκες, αντισηπτικά κ.α) και επιταχύνοντας τις διαγνωστικές δοκιμές για τον εντοπισμό και την απομόνωση των εντοπισμένων εστιών μόλυνσης. Όμως, τώρα που οι χώρες επιστρέφουν στην “κανονικότητα” και ξανά “ανοίγουν” σιγά-σιγά υιοθετώντας μάσκες κι άλλα μέτρα που μπορεί να μείνουν για χρόνια στο προσκήνιο, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο Toner αναφέρει πως δεν μπορεί να ξέρει αν πρόκειται για ένα πρώτο ή δεύτερο κύμα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία αφού δεν υπάρχει καμία διαφορά. Προσθέτει πως κρούσματα κάνουν την επανεμφάνισή τους σε ορισμένες πολιτείες, γεγονός που φαίνεται σαν απλή συνέχεια του πρώτου κύματος. Σε άλλες πολιτείες, μπορεί κάτι τέτοιο να μοιάζει σαν ένα δεύτερο κύμα του COVID-19. O Toner σημειώνει πως είναι σαφές ότι υπάρχει μια σημαντική αναζωπύρωση περιστατικών το καλοκαίρι, που αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι να ξανά “κλείσουν” οι χώρες.

Σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης, ο οποίος ήταν πίσω από την πανδημία του 1918 που εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο Toner ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει “καλή ένδειξη εποχικότητας” όσον αφορά τον COVID-19. Μέχρι να αναπτυχθεί εμβόλιο, οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση των κρουσμάτων θα βασίζεται σε κοινωνικούς παράγοντες, όπως το lockdown για παράδειγμα. Ανέφερε επίσης πως και το 1918 οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες.

Παρόλα αυτά, ο Toner αναφέρει και κάποια θετικά στοιχεία που προέκυψαν από το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας. Ειδικότερα, τα νοσοκομεία βελτιώνουν τη διαχείριση των συμπτωμάτων και παρεμβαίνουν προτού τα περιστατικά φτάσουν σε σημείο που δεν θα έχει επιστροφή, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του ποσοστού των θανάτων. Επισημαίνει, ακόμη, θεραπείες όπως η ρεμδεσιβίρη, που έχει δείξει θετικά αποτελέσματα σε δοκιμές και έχει εγκριθεί για νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19, και η θεραπεία πλάσματος, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος μεταφοράς ενός επιπέδου ανοσίας σε ασθενείς.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα είναι προσιτό στους περισσότερους ανθρώπους. Παράλληλα, η μαζική ανοσοποίηση πιθανότατα δεν θα έρθει μέχρι το 2022 και ακόμη και τότε, υποστηρίζει ο Toner, ο εμβολιασμός μπορεί να απαιτεί διπλή δόση για να είναι αποτελεσματικός.

Μέχρι τότε, ο Toner θεωρεί ότι θα ζούμε (στην καλύτερη περίπτωση) για αρκετά χρόνια με μάσκες και κάποιο βαθμό social distancing. Για πολλούς, αυτό το μακρύ χρονοδιάγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα απελπισίας. Αλλά ο Toner λέει ότι υπάρχει ένας τρόπος για να ελέγξουμε το μέλλον μας, και δεν διαφέρει πολύ από τις συμβουλές που έχει δώσει σε προσομοιώσεις, συμβουλές που χρονολογούνται πάνω από έναν αιώνα. Εάν καλύψουμε όλοι τα πρόσωπά μας με μάσκες, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μειώνεται, ενώ το να βρισκόμαστε έξω, έχοντας απόσταση μεταξύ μας, μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε σημαντικό βαθμό.

Σύμφωνα με τον Toner, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, τηρώντας ταυτόχρονα τα συνιστώμενα μέτρα προστασίας. Μπορούμε να κρατήσουμε αποστάσεις, να αποφύγουμε πολυσύχναστα μέρη, να πάμε σε μια ήρεμη παραλία, σε βουνά, σε λίμνες – μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα χωρίς πρόβλημα. Όσο για εκείνους που αρνούνται να φορέσουν μάσκες, ο Toner δεν “μασάει τα λόγια του” και λέει πως κάποια στιγμή θα το “ξεπεράσουν” και θα φορέσουν μάσκες, αλλά θα χρειαστεί πρώτα να έχουν αρρωστήσει και πεθάνει πολλά άτομα για να πειστούν να το κάνουν αυτό. Τέλος, ο Toner προειδοποιεί πως πρόκειται για μία δοκιμασία που μπορεί να κρατήσει χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ