Αφίξεις έκπληξη από την Πολωνία τους πρώτους μήνες της σεζόν

Νέες τουριστικές αγορές καλύπτουν το κενό της Ρωσίας - Τα πρώτα τους μεγάλα βήματα κάνουν φέτος οι Γάλλοι τουρίστες στην Κύπρο, ενώ επιβάτες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης τροφοδοτούν την τουριστική αγορά της χώρας

Της Χάρις Βωβού  

Συγκρατημένη αισιοδοξία φαίνεται να επικρατεί στον τουριστικό κλάδο της χώρας, καθώς ναι μεν οι αεροπορικές αφίξεις των τουριστών είναι ικανοποιητικές, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του πληθωρισμού, τα αυξημένα καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού και οι συνεχείς ακυρώσεις πτήσεων σε διάφορα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, λόγω έλλειψης προσωπικού στις αεροπορικές εταιρείες, αφήνουν να αιωρείται στην καλοκαιρινή ατμόσφαιρα μια αίσθηση αβεβαιότητας και ανησυχίας για την οικονομική πορεία της φετινής σεζόν, μιας βιομηχανίας στηριζόμενης στον εισερχόμενο τουρισμό.  

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των αεροπορικών αφίξεων καταγράφονται καλύτερα, σε σχέση με το 2020 και το 2021, αναφέρει στο Economy Today ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος. Η Κύπρος, εξηγεί, επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τις ακυρώσεις, με ποσοστό 1% - 2%, σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κροατία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες, καθώς μιλάμε για δεκάδες πτήσεις στην Κύπρο και όχι για εκατοντάδες ή χιλιάδες, όπως είναι για τους παραπάνω προορισμούς, διευκρινίζει.

«Κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνάμε τις επιδόσεις των δύο προηγούμενων ετών, με τις αφίξεις να ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 1,2 εκατ. άτομα, ενώ πέρυσι όλο τον χρόνο ανήλθαν συνολικά σε 2 εκατ. άτομα». Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, υπάρχει ελπίδα για να υπερκαλύψουμε φέτος τους υπόλοιπους 800.000 αφιχθέντες, καθώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις τουριστικές αφίξεις το πρώτο πεντάμηνο του φετινού έτους, ήδη φθάσαμε περίπου το 75% των αφίξεων του 2019, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να φθάσουμε κοντά στους αριθμούς του 2019, καθώς χάσαμε μια από τις μεγαλύτερες αγορές μας. τη Ρωσία». 

Μετριασμός της χασούρας  

Παρά τη χασούρα που βιώνουμε από την έλλειψη της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς, υπογραμμίζει ότι φέτος βρισκόμαστε σε καλύτερη μοίρα από πέρυσι και πρόπερσι, καθώς σημειώνεται συνεχής αύξηση από νέες αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, το Ισραήλ, η Ελβετία, οι Σκανδιναβικές χώρες και η Γαλλία, η οποία κάνει τα πρώτα της βήματα φέτος πάνω στο κυπριακό τουριστικό προϊόν. Ωστόσο «για να καλύψουμε τη χασούρα θα πρέπει να μετριάσουμε τις απώλειες», επισημαίνει. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού, μπορεί από τη μία πλευρά «ο κόσμος να έχει επιθυμήσει τις διακοπές, να θέλει να δει φίλους και οικογένεια», όμως «θα περάσουν αρκετά χρόνια για να επανέλθει η ρωσική αγορά, λόγω και των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Ρωσίας». 

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, μέχρι σήμερα η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Κύπρο φαίνεται ικανοποιητική, όπως ενδεικτικά αναφέρει για τη Λάρνακα και την Πάφο, όμως την ίδια ώρα, σημειώνει ότι στην ελεύθερη Αμμόχωστο η πληρότητα των ξενοδοχείων δεν ξεπερνά ποσοστό της τάξεως του 50%. Βέβαια αυτό λέει ότι αλλάζει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφού υπολογίζεται ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων θα ξεπεράσει το 60% - 70%, σε σύγκριση με το 2019, καθώς επιστρέφουν οι Γερμανοί, Ελβετοί, Σκανδιναβοί, Βρετανοί και Αυστριακοί τουρίστες, στη θέση των Ρώσων. «Αγορές, οι οποίες δεν είναι περιστασιακές μόνο για φέτος», διευκρινίζει.   

Έκπληξη η Πολωνία 

Σε «πολύ καλό επίπεδο» χαρακτηρίζει τις φετινές αφίξεις και ο εκτελεστικός πρόεδρος της Top Kinisis και επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, οι οποίες «αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 80%, σε σύγκριση με το 2019», διαβεβαιώνει. «Έκπληξη για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο είναι οι αφίξεις από την Πολωνία, η οποία συναγωνίζεται το Ισραήλ και τη Γερμανία στη δεύτερη θέση», υπογραμμίζει στο Economy Today ο κ. Κελεπέσιης. 

«Η ρωσική αγορά εξαφανίστηκε» 

Μέχρι στιγμής, οι τρεις πρώτες χώρες με τις περισσότερες αφίξεις στην Κύπρο, είναι η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και η Πολωνία, αναφέρει στο Economy Today ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. Παράλληλα, προσθέτει, προσελκύονται τουρίστες και από άλλες χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Γαλλία, καθώς και Σκανδιναβικές χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία. «Οι περισσότεροι τουρίστες που φθάνουν στην Κύπρο, προτιμούν να διανυκτερεύουν στις παραλιακές περιοχές, δίνοντας προτεραιότητα στην Αμμόχωστο, την Πάφο, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, με τις τιμές των ξενοδοχείων να είναι μειωμένες σε ποσοστό περίπου 5% - 10%».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο έχει επηρεάσει η αύξηση του πληθωρισμού το πορτοφόλι των τουριστών, ο κ. Ρουσουνίδης απαντά ότι «επηρεάζει την αγοραστική δύναμη, η οποία αναμένεται να είναι μειωμένη το φετινό καλοκαίρι», τονίζοντας ότι «η ρωσική αγορά εξαφανίστηκε από την Κύπρο, γεγονός που ενδέχεται να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, ενώ εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο τουρισμός δεν θα επανέλθει στα επίπεδα προ πανδημίας».  

Το κενό που αφήνει η ρωσική αγορά στην τοπική οικονομία φαίνεται ότι είναι δυσαναπλήρωτο, ενώ ταυτόχρονα γίνονται υπερπροσπάθειες για προσέλκυση νέων τουριστών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα πιο δυνατά χαρτιά της χώρας μας: Τον ήλιο και τη θάλασσα.   

«Οι απαιτήσεις των τουριστών έχουν αλλάξει» 

Τη δική της εκτίμηση για τα φετινά τουριστικά δρώμενα της Κύπρου, εν μέσω πολεμικών, ενεργειακών, οικονομικών και υγειονομικών αναταραχών, δίνει στο Economy Today η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Χρυσαίμιλη Ψηλογένη. «Θεωρούμε πως με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους, δηλαδή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, ο τουριστικός τομέας έχει να δώσει ακόμα μία δύσκολη μάχη για το 2022. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι το 2022 να κινηθεί καλύτερα από το 2021, κάτι, που παρά τις προκλήσεις, θεωρούμε πως μπορεί να επιτευχθεί. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι θα κυμανθούμε γύρω στο 70% - 80% των αφίξεων του 2019. Απ’ εκεί και πέρα, μακροπρόθεσμος στόχος όλων των εμπλεκομένων πρέπει να είναι η επίτευξη συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης του τομέα. Μετά την πανδημία οι απαιτήσεις των τουριστών έχουν αλλάξει και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σ’ αυτές προσφέροντας ένα διαφοροποιημένο προϊόν το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους». 

Σύμφωνα με την κ. Ψηλογένη, «μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η επικέντρωση είναι στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών από υφιστάμενες αγορές και κατά δεύτερο το άνοιγμα σε νέες αγορές, το οποίο όμως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει. Ειδικά σήμερα με τα προβλήματα που υπάρχουν σε αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια διεθνώς. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για φέτος δείχνουν ότι η πολωνική αγορά κινείται αρκετά θετικά, όπως και η γερμανική, η οποία επίσης καταγράφει άνοδο. Σίγουρα η μεγαλύτερη αγορά είναι η βρετανική, η οποία επίσης κινείται θετικά αλλά όχι στα επίπεδα του 2019», διευκρινίζει. 

«Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές στον τουριστικό τομέα ήταν κοσμογονικές και ο στόχος πλέον δεν θα πρέπει να είναι να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019, αλλά να καταστεί η κάθε ξενοδοχειακή μονάδα βιώσιμη και με προοπτική για το μέλλον. Ας μην ξεχνάμε πως ενώ το λειτουργικό κόστος τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά, οι ξενοδόχοι δεν έχουν αυξήσει τις τιμές τους», συμπληρώνει.  

«Όσον αφορά τη ρωσική αγορά, θεωρούμε όταν και εφόσον επέλθει η κατάργηση των κυρώσεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και πολλοί άλλοι παράγοντες προτού θεωρήσουμε δεδομένη την επανεκκίνησή της. Η γενικότερη προσπάθεια πρέπει να αφορά την απεξάρτηση από 1 - 2 αγορές, ώστε οι επιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων, όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, να είναι πιο διαχειρίσιμες». 

Πέραν του 1 εκατ. επιβάτες μετά από 33 μήνες   

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της εταιρείας Hermes Airports, ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο η επιβατική κίνηση τον περασμένο Ιούνιο στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, μετά από διάστημα 33 μηνών. Συγκεκριμένα, αναγράφεται ότι. πρόκειται για την καλύτερη μέχρι στιγμής επίδοση της φετινής χρονιάς, καθώς ο συνολικός αριθμός των αναχωρούντων και αφικνούμενων επιβατών στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ανήλθε στους 650.519 επιβάτες και στο αεροδρόμιο της Πάφου ανήλθε στους 358.550 επιβάτες, με τον μέσο όρο πληρότητας των αεροσκαφών να ανέρχεται στο 87%, από τους οποίους ποσοστό 87% ήταν αφικνούμενοι και ποσοστό 86.2% ήταν αναχωρούντες από την Κύπρο. «Σε ό,τι αφορά τις κορυφαίες αγορές από τις οποίες αφίχθηκαν ταξιδιώτες στη χώρα μας, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Γερμανία και Πολωνία». 

Όπως δηλώνει η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορική Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη «το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, φανερώνοντας τόσο τη δίψα του κοινού για ταξίδια, όσο και την ψήφο εμπιστοσύνης που κερδίζει η χώρα μας, ως τουριστικό προϊόν». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζητούν διευκρινίσεις για την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ