Τα δέκα πιο επισκέψιμα θρησκευτικά μνημεία στην Κύπρο

Το τουριστικό αγαθό χρειάζεται προσαρμογή στο προφίλ του τουρίστα που αλλάζει και στις νέες του ανάγκες

Της Χάρις Βωβού

Η Κύπρος είναι μια χώρα γεμάτη με φυσικό, γεωλογικό, αρχαιολογικό και θρησκευτικό πλούτο, πλημμυρισμένη από εκλεκτή γαστρονομία, έργα τέχνης και πολιτισμικά κειμήλια. Ο τουρισμός αποτελεί την πρώτη πηγή εσόδων για την Κύπρο, ωστόσο το τουριστικό αγαθό όσο ελκυστικό κι αν είναι χρειάζεται προσαρμογή στο προφίλ του τουρίστα που διαμορφώνεται και στις ανάγκες του που αλλάζουν.

Οι προσπάθειες ανάδειξης ενός εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος συνεχίζονται, καθώς ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πριν ένα μήνα, στις 2 Σεπτεμβρίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη, με θεματικό άξονα: Ανάδειξη της Θρησκευτικής Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού, για το έργο Interreg RE – CULT, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες το Παρατηρητήριο Θρησκευτικού Τουρισμού, το οποίο αναπτύσσει το τελευταίο έτος, καθώς και αρχικά αποτελέσματα από τις στατιστικές αναλύσεις δεδομένων που προέκυψαν έπειτα από εμπεριστατωμένη πρωτογενή και δευτερογενή έρευνα.

Η διαφήμιση για τις ειδικές μορφές τουρισμού, οι οποίες δεν είναι διεθνώς γνωστές, όμως πολλά υποσχόμενες, είναι απαραίτητη για την ανάδειξη των περιοχών, των προϊόντων και των μνημείων. Η Κύπρος είναι μια χώρα με βαθιά θρησκευτική κληρονομιά, που αποτελεί διαχρονικά πόλο έλξης τουριστών. Όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία της πρωτογενούς έρευνας αποτύπωσης στοιχείων που αφορούν στην τουριστική κίνηση και το προφίλ των τουριστών του θρησκευτικού τουρισμού στην Κύπρο, ποσοστό της τάξεως του 2%, δήλωσε ότι επισκέφτηκε την Κύπρο κατά κύριο λόγο για θρησκευτικό τουρισμό. Επίσης, ποσοστό της τάξεως του 41% πρόκειται για τουρίστες, οι οποίοι δήλωσαν άλλο λόγο επίσκεψης, όπως αναψυχή ή εργασία, αλλά έχουν σκοπό να επισκεφτούν και κάποιο θρησκευτικό μνημείο κατά την παραμονή τους στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των 1.400 περίπου ερωτηματολογίων, της τυχαίας δειγματοληψίας, η μέση δαπάνη του επισκέπτη ανά ταξίδι ανέρχεται στα 792 ευρώ.

Όπως εξηγεί στο Economy Today η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, η άντληση πληροφόρησης για τον ταξιδιώτη θρησκευτικής εμπειρίας, όσον αφορά στο προφίλ και τις προτιμήσεις του, διεξάγεται στις πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή στα αεροδρόμια της Πάφου και της Λάρνακας, σε επιλεγμένα ξενοδοχεία σε όλες τις επαρχίες και τους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και στα σημαντικότερα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. «Έμφαση δόθηκε στις τουριστικές περιόδους, αλλά και κάλυψη αριθμού ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε και τους υπόλοιπους μήνες. Ο στόχος που τέθηκε είναι να συλλεχθούν τουλάχιστον 1.500 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια από επισκέπτες, περιηγητές της χώρας (τουλάχιστον 500 ερωτηματολόγια ανά σημείο), προκειμένου τα στοιχεία να οδηγήσουν σε ασφαλή και στατιστικά αξιόπιστα συμπεράσματα».

Άραγε ποιες εκκλησίες προτιμούν να επισκεφθούν οι προσκυνητές στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού τους; Όπως μας αναφέρει η κα. Ψηλογένη, τα δέκα πιο επισκέψιμα θρησκευτικά μνημεία στην Κύπρο είναι ο Άγιος Λάζαρος στη Λάρνακα με ποσοστό επισκεψιμότητας 25%, το Μοναστήρι στην Αγία Νάπα με επισκεψιμότητα 15%, η Μονή Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος με 12%, η Αγία Παρασκευή στη Γεροσκήπου με 10%, η Ιερά Μονή στον Κύκκο με 7%, η Παναγία Αγγελόκτιστη στο Κίτι με 6%, η Αγία Κυριακή Χρυσοπολίτισσα και η Παναγία Χρυσοπολίτισσα στην Πάφο με 6%, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία με 5,5% και το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ με ποσοστό 5%.

Διαβάστε επίσης: Το στοίχημα του τουρισμού πέραν του ήλιου και της θάλασσας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ