Το πλοίο σαλπάρει από την Κύπρο και τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα

Έφτασε η ώρα για τον κόσμο που θέλει να ταξιδέψει με το καράβι από και προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Της Χάρις Βωβού

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν τα φετινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια Κύπρου – Ελλάδας και τα εισιτήρια έχουν γίνει ανάρπαστα, με το 90% των αγορών να γίνονται διαδικτυακά. Για δεύτερη χρονιά η απήχηση του κόσμου είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης, με αποτέλεσμα την πρώτη ημέρα, Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, που άνοιξε το σύστημα να έχουν πραγματοποιηθεί αγορές εισιτηρίων για περίπου 2.500 επιβάτες και 800 οχήματα, οι οποίες μέσα σε δέκα ημέρες διπλασιάστηκαν. Οι περισσότερες αγορές εισιτηρίων αφορούν σε καμπίνες, αυτοκίνητα και κατοικίδια. Στις 31 Μαΐου λοιπόν το πλοίο Daleela σαλπάρει από το λιμάνι της Λεμεσού προς το λιμάνι του Πειραιά και ολοκληρώνει τα φετινά του δρομολόγια την 1η Σεπτεμβρίου από το λιμάνι του Πειραιά προς το λιμάνι της Λάρνακας.

Ο διευθυντής της ναυτιλιακής πλοιοκτήτριας εταιρείας Scandro, Μάριος Μιχαήλ, μιλώντας στο Economy Today αναφέρει ότι μέσα σε δύο ώρες από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, έγιναν κρατήσεις ενός μήνα, με τις περισσότερες να αφορούν καμπίνες και τη ζήτηση να κορυφώνεται για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Όπως εξηγεί το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών είναι άνθρωποι που φοβούνται να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο, οι οποίοι περιμένουν πώς και πώς αυτή την ευκαιρία για ταξίδι, συμπληρώνοντας ότι μέσω της Ελλάδος, έρχεται αρκετός κόσμος και από άλλες χώρες, όπως Ιταλοί, Γάλλοι, Ρώσοι, Ουκρανοί με τα δικά τους αυτοκίνητα.

Ο κόσμος το αγκάλιασε

Τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου σχολιάζει στο Economy Today και ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Orthodoxou travel, που έχει αναλάβει φέτος τις πωλήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων Αντώνης Ορθοδόξου, σημειώνοντας ότι «είναι πάρα πολύ ικανοποιημένος από τις αγορές των εισιτηρίων. Ο κόσμος το αγκάλιασε και από τις πρώτες δυο μέρες είχαν γίνει σχεδόν 3.500 αγορές εισιτηρίων». Όπως εξηγεί, «ο Αύγουστος έχει την τιμητική του για τις καλοκαιρινές διακοπές και ο κόσμος παίρνει και τα οχήματά του για να ταξιδέψει. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 22 δρομολόγια μετ’ επιστροφής, με δυνατότητα 300 ατόμων σε κάθε ταξίδι, ενώ θα μπορεί να εξυπηρετήσει συνολικά φέτος περίπου πέραν των 12.000 επιβατών».

Οι πιο περιζήτητες καμπίνες είναι για τα κατοικίδια, με το 90% να φιλοξενούν σκυλιά, οι οποίες έχουν εξαντληθεί από τις τρεις πρώτες ώρες που άνοιξε η πλατφόρμα για την αγορά εισιτηρίων τη Μεγάλη Τρίτη. Για κάθε ταξίδι ο αριθμός των καμπίνων για κατοικίδια ανέρχεται σε δύο και μπορούν να φιλοξενήσουν μικρά ζώα και συγκεκριμένα μόνο σκυλάκια και γατάκια μέχρι πέντε κιλά. Κανένα άλλο είδος ζώου δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει με το πλοίο σε οποιονδήποτε χώρο, διευκρινίζεται. Οι περισσότεροι επιβάτες επιλέγουν να ταξιδέψουν από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου και αυτή την περίοδο είναι πιο δύσκολη η εύρεση εισιτηρίων. Ερωτηθείς για το αν ο περισσότερος κόσμος ταξιδεύει από Κύπρο προς Ελλάδα ή το αντίστροφο, απαντά ότι «οι πιο πολλοί πηγαίνουν Ελλάδα». Όπως τόνισε ο κ. Ορθοδόξου, «πρέπει η πλοιοκτήτρια εταιρεία και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας να βρουν τρόπο να επεκτείνουν το συγκεκριμένο δρομολόγιο και αν είναι εφικτό να ξεκινά από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. Χρειάζεται επέκταση», διευκρινίζει.

Προοπτική επέκτασης

Λόγω της μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων, εγείρεται το ερώτημα για το αν υπάρχει δυνατότητα αύξησης και επέκτασης των δρομολογίων, μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο. Για το εν λόγω ερώτημα το Economy Today επικοινώνησε με λειτουργούς του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, οι οποίοι σημειώνουν ότι «σύμφωνα με τους όρους των Διαγωνιστικών Εγγράφων της προκήρυξης του Ανοικτού Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού της Θαλάσσιας Επιβατικής Σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, καθώς και της Σύμβασης που υπέγραψε η Ανάδοχος Εταιρεία, ορίζεται ρητά ότι η Ανάδοχος Εταιρεία υποχρεούται να εκτελέσει 22 μετ’ επιστροφής πλόες τον χρόνο, λαμβάνοντας για την υπηρεσία αυτή κρατική επιδότηση ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των 22 μετ΄ επιστροφής δρομολογίων δεν μπορεί να αλλάξει, με τους εν ισχύ υφιστάμενους όρους. Περαιτέρω, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, η παροχή της υπηρεσίας της Θαλάσσιας Επιβατικής Σύνδεσης πρέπει να γίνεται εποχικά μεταξύ Απριλίου/Μαΐου και Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου που είναι η περίοδος όπου αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση από τους επιβάτες».

Ερωτηθέντες για το ποιος είναι υπεύθυνος για να αποφασίσει αυτή την επέκταση διευκρινίζεται ότι «η οποιαδήποτε αλλαγή όρων της Σύμβασης, όπως για παράδειγμα η αύξηση ή/και επέκταση των δρομολογίων, θα πρέπει να συμφωνηθεί από κοινού από τα Συμβαλλόμενα μέρη τα οποία είναι η Ανάδοχος Εταιρία και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ως η Αναθέτουσα Αρχή, με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί προηγουμένως έγκριση για τις αλλαγές που θα γίνουν από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους που επηρεάζονται, αφού η τυχόν αύξηση ή/και επέκταση των δρομολογίων θα οδηγούσε, μεταξύ άλλων και σε αύξηση της κρατικής επιδότησης. Κατά συνέπεια, για οποιαδήποτε αλλαγή ή/και τροποποίηση όρων της Σύμβασης, θα πρέπει να ακολουθηθεί η προαναφερθείσα διαδικασία».

 Όσον αφορά στο ποιος είναι ο ρόλος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας σ’ αυτό το ζήτημα, ώστε να επεκταθούν τα δρομολόγια και να εξυπηρετείται περισσότερος κόσμος, σημειώνεται ότι «το Υφυπουργείο Ναυτιλίας είναι η Αναθέτουσα Αρχή υλοποίησης της Σύμβασης, οπότε περιορίζει τις δραστηριότητές του στη γενική επιβολή των όρων της Σύμβασης. Οποιαδήποτε επέκταση του αριθμού των υφιστάμενων δρομολογίων θα οδηγούσε στην τροποποίηση των όρων της Σύμβασης, όπου για να επιτευχθεί τέτοια τροποποίηση, απαιτείται η συμφωνία των Συμβαλλόμενων Μερών και η προηγούμενη έγκριση άλλων Αρμόδιων Κρατικών Υπηρεσιών».

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Η Κύπρος ως νησιωτική χώρα, η μόνη οδός διαφυγής που έχουν οι κάτοικοί της είναι μέσω αέρος και η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους ταξιδιώτες από και προς τη χώρα. Όμως υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να έρθουν ή να φύγουν από την Κύπρο με αεροπλάνο. Στο ερώτημα για το εάν υπάρχουν σκέψεις ή δράσεις για να προστεθεί μόνιμα ένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Κύπρου - Ελλάδας ή και με άλλη χώρα όπως το Ισραήλ ή η Αίγυπτος, αναφέρεται ότι «το Υφυπουργείο Ναυτιλίας προσέδωσε και προσδίδει μεγάλη σημασία στην επαναλειτουργία, της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας η οποία πέρυσι, μετά από 21 χρόνια απουσίας, έγινε πραγματικότητα και η οποία αγκαλιάστηκε από το επιβατικό κοινό με τεράστια επιτυχία, ξεπερνώντας κάθε επιθυμητή προσδοκία. Η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας αποτελεί Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες, η οποία επιδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η διάρκεια της ισχύουσας Σύμβασης είναι 3 χρόνια, με δυνατότητα απευθείας παράτασης μέχρι και για ακόμα 3 χρόνια.

Ευχής έργον είναι μετά τη λήξη της επιδοτούμενης γραμμής να υπάρξει ενδιαφέρον από τη βιομηχανία, ώστε να συνεχίσει η θαλάσσια επιβατική Σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας ή και με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αναφορικά με το κατά πόσο υπάρχει περιθώριο για σύνδεση της γραμμής και με το Ισραήλ, απλά να αναφέρω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία θαλάσσιας σύνδεσης και από τις δυο πλευρές (Κύπρο και Ισραήλ), όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι προνοείται ρητά στα Διαγωνιστικά Έγγραφα ότι ο Επιτυχών Προσφοροδότης μπορεί να επιλέξει να επεκτείνει το ταξίδι Κύπρου-Ελλάδας σε τρίτη γειτονική χώρα (ταξίδι που δεν θα λάβει επιδότηση)».

 Αναφορικά με το πώς βλέπει το Υφυπουργείο αυτό το ενδεχόμενο, προστίθεται ότι «η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας φαίνεται ότι έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα νέο τμήμα τουριστικής αγοράς για ταξιδιώτες που επιθυμούν να ταξιδεύσουν προς και από την Κύπρο και την υπόλοιπη Ευρώπη με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα και δίκυκλα, προσφέροντας ένα εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς. Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας θα χαιρετήσει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια και πρωτοβουλία. Παρόλα αυτά, η μόνιμη προσθήκη ενός θαλάσσιου επιβατικού δρομολογίου από και προς την Κύπρο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως π.χ. τη ζήτηση που θα είχε η γραμμή ολόχρονα, η συχνότητα των δρομολογίων και η οικονομική βιωσιμότητα των μεταφορέων».

Τιμές και λιμενικοί φόροι

Συνολικά, θα γίνουν 22 δρομολόγια μετ’ επιστροφής, από τα οποία τα 14 θα πραγματοποιηθούν από το λιμάνι της Λεμεσού και τα οκτώ από το λιμάνι της Λάρνακας, αρχίζοντας από τον Αύγουστο. Η διάρκεια του ταξιδιού από το λιμάνι της Λεμεσού προς το λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται στις 30 ώρες, ενώ από το λιμάνι της Λάρνακας στις 32 ώρες. Οι κρατήσεις μπορούν να γίνουν από την ιστοσελίδα της ναυτιλιακής εταιρείας Scandro και από τα τουριστικά πρακτορεία Orthodoxou travel και bbt air για την Ελλάδα. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ωστόσο θα είναι πιο ακριβά από και προς τη Λεμεσό λόγω των υψηλοτέρων λιμενικών φόρων, σε σχέση με το λιμάνι της Λάρνακας.

Ενδεικτικά, όσον αφορά στις τιμές των λιμενικών φόρων, σύμφωνα με το τουριστικό γραφείο Orthodoxou travel, από τη Λεμεσό ο φόρος για τη μονή διαδρομή ενηλίκων ανέρχεται σε 32,99 ευρώ, ενώ για τη διπλή διαδρομή σε 65,98 ευρώ. Για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών για μονή διαδρομή ανέρχεται σε 25,84 ευρώ, για διπλή σε 51,68 ευρώ, ενώ για βρέφη ηλικίας 0-4 ετών η μονή διαδρομή ανέρχεται σε 18,69 και η διπλή διαδρομή σε 37,38 ευρώ. Στα αυτοκίνητα μέχρι πέντε μέτρα για τη μονή διαδρομή οι λιμενικοί φόροι ανέρχονται σε 51,55 ευρώ και σε 103,10 ευρώ για διπλή διαδρομή. Για τις μοτοσυκλέτες η μονή διαδρομή είναι 40,90 ευρώ και για διπλή 81,80 ευρώ. Για τα τροχόσπιτα στα 63,14 ευρώ και στα 126,28 ευρώ για εισιτήριο μετ’ επιστροφής.

Επίσης, οι λιμενικοί φόροι στο λιμάνι της Λάρνακας για μονή διαδρομή ενηλίκων ανέρχονται σε 29,3 ευρώ και για διπλή σε 58,60 ευρώ. Για παιδιά ηλικίας 4-12 ανέρχονται σε 22,15 ευρώ και σε 44,30 για διπλή διαδρομή, ενώ για βρέφη από 0-4 ετών ανέρχονται σε 15 ευρώ και 30 ευρώ, αντίστοιχα. Στα αυτοκίνητα ανέρχονται σε 46,49 ευρώ και σε 92,98 ευρώ η διπλή διαδρομή, σε μοτοσυκλέτες σε 40,47 ευρώ και 80,94 ευρώ και σε καραβάνια αυτοκινούμενα σε 60,40 ευρώ και σε 120,80 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι τιμές των λιμενικών φόρων είναι ίδιοι και στα δύο λιμάνια για τα ποδήλατα όπου η μονή διαδρομή κοστίζει 0,47 cents και η διπλή 0,94 cents. Τα λιμενικά τέλη είναι κοινά στο λιμάνι Λάρνακας και Λεμεσού και για μεταφορά ζώων. Συγκεκριμένα, για τη μεταφορών κατοικίδιων (σκυλάκια και γατάκια) το κόστος ανέρχεται συνολικά σε 35 ευρώ για κάθε ταξίδι και από τα δύο λιμάνια.

Διαβάστε επίσης: Η γραμμή στήριξης 77775575 κατά του εργασιακού εκφοβισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ