Αναθερμαίνεται η διαμάχη για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές (vid)

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου φέρνουν ξανά στην επιφάνεια το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Το γεγονός ότι κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού ο κλάδος του λιανικού εμπορίου παρέμεινε κλειστός την Κυριακή, έχει αναθερμάνει την συζήτηση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους για την λειτουργία των υποστατικών λιανικού εμπορίου την συγκεκριμένη μέρα.

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι αντιπαράθεσαν τις απόψεις τους ο Στέφανος Κουρσάρης, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (Π.Ο.Β.Ε.Κ) και ο Μάριος Αντωνίου, Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου.

Ο κ. Κουρσάρης αναφέρθηκε στο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από την επέκταση των ωραρίων λειτουργίας και το άνοιγμα των υπεραγορών τις Κυριακές μετά το 2013. Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν νομικά ρυθμισμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τα οποία θα πρέπει να παραμένουν κλειστά τις Κυριακές και τις αργίες.

Ο κ. Κουρσάρης σημείωσε ότι την περίοδο κατά την οποία τα καταστήματα ήταν κλειστά τις Κυριακές βάσει των διαταγμάτων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν ταλαιπωρήθηκαν οι καταναλωτές ούτε περιορίστηκαν οι ανάγκες τους λόγω του ότι δεν μπορούσαν να προβούν σε αγορές την μέρα της Κυριακής.

Η Κυριακή, είπε, εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, τις μεγάλες επιχειρήσεις των υπεραγορών και των εμπορικών κέντρων. Ο κ. Κουρσάρης συμπληρώνοντας είπε ότι με την επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου ζημιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν την μεγάλη μερίδα του συνολικού λιανικού εμπορίου.

Ο κ. Μάριος Αντωνίου διαφωνώντας στην προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Κουρσάρη σημείωσε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές έχει συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης, της απασχόλησης και συνεπώς επέφερε επιπλέον βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι σε περιοχές, όπως η Παλιά Λευκωσία, πάντα υπήρχε περισσότερη κινητικότητα τις Κυριακές,  άρα με το άνοιγμα των καταστημάτων την συγκεκριμένη μέρα ευνοείται η κατανάλωση.

Σημειώνει ότι δεν πρέπει να κλείνει δια νόμου οποιοδήποτε κατάστημα θέλει να εργαστεί την Κυριακή. Διαφωνεί στο ότι πρέπει να υπάρχουν ρυθμισμένα ωράρια τα οποία απαγορεύουν την λειτουργία καταστημάτων για την μέρα της Κυριακής.

Υπήρξε επίσης διαφωνία ανάμεσα στους εκπροσώπους των οργανώσεων αν το μέτρο για το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακής πρέπει να έχει καθολική εφαρμογή σε ολόκληρη την Κύπρο ολόκληρο το χρόνο ή μόνο στις τουριστικές περιοχές για συγκεκριμένη περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ