Μετρά πληγές η βιομηχανία του θεάματος

Οι εκτιμήσεις για τη ζημιά που υπέστη η βιομηχανία του Χόλιγουντ εξαιτίας της πανδημίας κυμαίνονται στα $20 δισεκατομμύρια.

Της Άννας Κριθαρίδου

Αδιαμφισβήτητα, ο κορωνοϊός επηρέασε την παγκόσμια οικονομία, η οποία ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί και προσπαθεί να ορθοποδήσει. Το ίδιο ισχύει και για τη βιομηχανία του θεάματος, η οποία υπέστη σοβαρό πλήγμα, καθώς έχασε δισεκατομμύρια δολάρια.

O τομέας της ψυχαγωγίας θεωρείται θεμέλιος λίθος για την οικονομία της Καλιφόρνιας. O Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Gavin Newsom, καθημερινά προσπαθεί να επαναφέρει την κινηματογραφική «ανταρσία» που επικρατεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Καίρια ερωτήματα, όπως για παράδειγμα με ποιο τρόπο θα φιλοξενείται κοινό σε τηλεοπτικές εκπομπές ή πώς θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τους ιθύνοντες των καναλιών.

Η ζημιά της πανδημίας

Οι εκτιμήσεις για τη ζημιά που υπέστη η βιομηχανία του Χόλιγουντ εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με το Hollywood Reporter, μιλούν για $20 δισεκατομμύρια.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι στον κινηματογραφικό κόσμο είναι σε κατάσταση αναμονής αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία των κινηματογράφων στις ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής δουλεύουν στο 50%.

Οι αναβολές έχουν τεράστιες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η απόφαση της MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) για αναβολή της πρεμιέρας του «No Time to Die» τον Νοέμβριο θα κοστίσει στο στούντιο $30 εκατ. έως $50 εκατ., λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαφημίσεις αγοράζονται εκ των προτέρων.

Όσον αφορά τη ζημιά στα θέατρα του Broadway, τα οποία «σφράγισαν» τις πύλες τους, υπολογίζεται σε $100 εκατ.

Σημειώνεται ότι τα blockbusters διαφημίστηκαν αγοράζοντας τηλεοπτικό χρόνο στο Super Bowl.

Το Χόλιγουντ στην Κύπρο

Με την εκπόνηση του προγράμματος Οlivewood, η Κύπρος εντάχθηκε και επίσημα στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

Απτό παράδειγμα αποτελεί η πρώτη κινηματογραφική παραγωγή του Χόλιγουντ στην Κύπρο με τίτλο «Jiu Jitsu».

Σε δηλώσεις του στο Εconomy Today, ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης και παραγωγός Δημήτρης Λογοθέτης μίλησε για το οπτικοακουστικό σχέδιο (Οlivewood) αλλά και για τη νέα του ταινία με τίτλο «Man Of War», η οποία πρόκειται να γυριστεί στην Κύπρο.

«Τον Ιούνιο θα ερχόμασταν για να ξεκινήσουμε να γυρίζουμε την ταινία “Man Of War” αλλά λόγω του COVID-19 πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Η ομάδα μου αποτελείται από 180-220 άτομα, αλλά, με βάση κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να κάνουμε τα γυρίσματα, δεν μπορούν να υπάρχουν περισσότερα από 50 άτομα στο πλατό».

Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να χτίσει κινηματογραφικό στούντιο στο νησί. «Είμαι έτοιμος να σας φέρω άλλες τρεις ταινίες του χρόνου. Έχω κάνει συζητήσεις με αρμόδιους του νησιού και είμαι έτοιμος να χτίσω ένα στούντιο εκεί. Μαζί με τον συνέταιρό μου στην Κύπρο, προσπαθούμε να βρούμε πού θα χτίσουμε το στούντιο, αλλά είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».

Τέλος, ανέφερε ότι του άρεσε η συνεργασία που είχε με τους Κύπριους. «Όταν γυρίζαμε το “Jiu Jitsu”, οι Κύπριοι συνεργάτες μου ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και θέλανε να βοηθήσουνε. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό».

Οι αλλαγές στις σκηνές ταινιών

Ρεπορτάζ της Daily Mail αναφέρει ότι το μέλλον των ρομαντικών σκηνών στις ταινίες του Χόλιγουντ είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η βιομηχανία αλλάζει τους κανόνες και θέτει άλλους αυστηρότερους.

Αρκετοί ηθοποιοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το γύρισμα σκηνών που περιλαμβάνουν φιλιά, ακόμα και μετά την άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ήδη βρίσκονται στο τραπέζι διάφορες προτάσεις και εισηγήσεις για μέτρα που διασφαλίζουν την προστασία των ηθοποιών, τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες.

Μάλιστα, στο ίδιο ρεπορτάζ, η συντονίστρια οικειότητας του Χόλιγουντ, Amanda Blumenthal, ανέφερε ότι κάποιες παραγωγές απλά θα αφαιρέσουν εντελώς τις ρομαντικές τους σκηνές με φιλιά, για να αποφύγουν την ενασχόλησή τους με θέματα ασφαλείας σ’ αυτό το επίπεδο. «Δεν θα εκπλαγώ αν για μια μεγάλη χρονική περίοδο, μέχρι να ξέρουμε πώς μπορούμε να εργαζόμαστε με ασφάλεια εν μέσω αυτής της κρίσης, οι παραγωγές θα επιλέξουν αυτόν τον δρόμο για να καταφέρουν να προβληθούν εγκαίρως ταινίες και σειρές», αναφέρει, σημειώνοντας ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι αστέρες θα επιλέξουν να πουν όχι σε ταινίες που απαιτούν φιλιά ή ρομαντικές σκηνές, λόγω των ρίσκων του COVID-19. Αντί για μια ερωτική σκηνή, θα βλέπουμε μια πόρτα να κλείνει και να υπονοείται ότι συνευρέθηκαν ερωτικά».

Ο ρόλος των συμβούλων για τον κορωνοϊό

H πανδημία του κορωνοϊού έχει αναγκάσει τους παραγωγούς, τα κινηματογραφικά στούντιο και τα συνδικάτα των εργαζομένων στον κινηματογραφικό χώρο να αναζητήσουν συμβουλές από ειδικούς για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια τα κινηματογραφικά και τα τηλεοπτικά πλατό.

Αυτοί που έχουν μεγάλη ζήτηση είναι οι επιδημιολόγοι και άλλοι ειδικοί της δημόσιας υγείας, που θα κληθούν να παράσχουν την τεχνογνωσία τους για τη διαχείριση των πολυάριθμων συνεργείων.

Τα σωματεία που εκπροσωπούν τους ηθοποιούς και τους εργαζόμενους στην παραγωγή, περιλαμβανομένων των SAG-AFTRA και IATSE, έχουν ήδη προσλάβει ειδικούς από το Χάρβαρντ και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας για να βοηθήσουν στην έκδοση οδηγιών.

Πάντως, σύμφωνα με τον ιατρό Paul Litchfield, «η διαχείριση του κορωνοϊού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία στην τηλεόραση, διότι αρκετοί εργαζόμενοι είναι freelancers. Επομένως, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι οδηγίες είναι όμοιες για όλες τις εταιρείες τηλεοπτικών παραγωγών».

Μέτρα πρόληψης

Υπάρχουν διάφορα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν έτσι ώστε να μπορεί να γίνει επανεκκίνηση της βιομηχανίας.

Αρχικά, για το κοινό που επισκέπτεται τα πλατό κάποιας εκπομπής, σκέφτονται τη χρήση τεστ αντισωμάτων. Πρόκειται για μια γρήγορη επιλογή, καθώς τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 15 έως 20 λεπτά. Είναι μια αρκετά ασφαλής μέθοδος, αν και όχι 100% αποτελεσματική.

Επίσης, οι εργαζόμενοι τεχνικοί δεν θα επιτρέπεται να μοιράζονται εργαλεία και αντικείμενα. Ο καθένας θα πρέπει να έχει τα δικά του.

Όσον αφορά τα γεύματα στα συνεργεία και στους καλλιτέχνες, αυτά θα διανέμονται σε προ-τυλιγμένες μερίδες. Τα στούντιο του Χόλιγουντ, τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι ενώσεις που εκπροσωπούν ηθοποιούς και σκηνοθέτες ψάχνουν εδώ και εβδομάδες τρόπους για να επανεκκινήσουν την παραγωγή, προστατεύοντας παράλληλα ηθοποιούς, μακιγιέρ και εικονολήπτες. Μεταξύ των ιδεών είναι η καραντίνα σε όλο το cast και το προσωπικό για τη διάρκεια ενός γυρίσματος, η παρουσία γιατρών στα γυρίσματα και οι θερμομετρήσεις ανά 12 ώρες.

Μάλιστα, πολλά από τα σκηνικά θα δημιουργούνται ψηφιακά, έτσι ώστε οι ηθοποιοί να παίζουν στην πραγματικότητα σε κλειστούς χώρους.

Η ηθοποιός Anna Kendrick, σε μια συνέντευξη κατά την οποία προωθούσε τη σειρά του HBO Max «Love Life», επισήμανε ότι κάποιες ιδέες είναι λες και προέρχονται από κάποιον που δεν βρέθηκε ποτέ σε ένα κινηματογραφικό πλατό.

«Σύμφωνα με την εμπειρία μου, οι άνθρωποι σε ένα κινηματογραφικό πλατό, σε αντίθεση με τους ανθρώπους σε ένα αεροδρόμιο, γνωρίζουμε ότι είμαστε στην ίδια ομάδα. Όλοι προσπαθούμε απλώς να διατηρούμε ο ένας τον άλλον ασφαλή. Δεν έχω δει ακόμα εξαιρετικές λύσεις», κατέληξε.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Tyler Perry, πάντως, πήρε την απόφαση να ξεκινήσει και πάλι τα γυρίσματα ταινιών. Έτσι λοιπόν, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την έναρξη γυρισμάτων για δύο τηλεοπτικές σειρές στις 8 Ιουλίου, στο στούντιό του στην Ατλάντα.

Η αυτόνομη εγκατάσταση του Perry, έκτασης 330 στρεμμάτων, προσφέρει στέγαση και έτσι οι άνθρωποι που θα εργαστούν εκεί μπορούν να απομονωθούν για να αποτρέψουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Μάλιστα, ο Perry ανέφερε ότι «χρειάστηκε μεγάλος αριθμός προσωπικού, ιατρών, επιδημιολόγων, δικηγόρων, εκπροσώπων συνδικάτων, μελών συνεργείων, ασφαλιστών και πολλών άλλων μεγάλων στοχαστών για να αναπτύξουν διασφαλίσεις».

Πιο έτοιμη η βιομηχανία ερωτικών ταινιών

Καθώς το Χόλιγουντ προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του, υπάρχει ένας τομέας ο οποίος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ο τομέας αυτός δεν είναι άλλος από εκείνον της παραγωγής ερωτικών ταινιών, ο οποίος έχει το δικό του σύστημα λειτουργίας, που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1990, με απώτερο σκοπό να προστατεύει τους ηθοποιούς από το ΑIDS.

Στο παρόν στάδιο, το εν λόγω σύστημα και τα πρωτόκολλά του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ταινιών ενηλίκων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Free Speech Coalition, Mike Stabile, «όταν αρχίσαμε να μιλάμε για τον COVID-19, θεωρήσαμε πως ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι, επειδή έχουμε μια ολόκληρη ιστορία τεστ στη βιομηχανία, καθώς και ιχνηλάτησης επαφών και παύσεων παραγωγής».

Πρόσθεσε δε ότι «οι προκλήσεις για τον αθλητισμό, το Χόλιγουντ και τη βιομηχανία ερωτικών ταινιών είναι όλες διαφορετικές, αλλά στην πραγματικότητα όλοι έχουμε πράγματα να μάθουμε ο ένας απ’ τον άλλο».

Πάντως, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασία με τα στούντιο του Χόλιγουντ. «Ο κορωνοϊός, ο οποίος μεταδίδεται ευκολότερα, συνιστά ένα πιο σύνθετο πρόβλημα, αλλά η βιομηχανία ταινιών ενηλίκων είναι ανοιχτή για συνεργασία με τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ, με τα οποία μπορεί να μοιραστεί την τεχνογνωσία της», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ