Yalla! Let's talk business

Στην Κύπρο επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ με... άρωμα κέδρου

Της Ευδοκίας Παπαδοπούλου 

Από τη Βηρυτό με.. αγάπη και με πολλά επενδυτικά σχέδια στις αποσκευές τους προσγειώνονται, τα τελευταία χρόνια, πολλοί Λιβανέζοι πολίτες στο νησί μας. Ο CEO του Invest Cyprus, Μάριος Ταννούσης και ο Λιβανέζος επιχειρηματίας, Georges Chehwane, ανοίγουν τα χαρτιά τους και μιλούν στο Economy Today για επενδύσεις που φέρουν λιβανέζικη σφραγίδα. 

«Χαρτογραφώντας» τον σημερινό χάρτη των εν λόγω επενδύσεων στην Κύπρο, ο κ. Ταννούσης περιγράφει ποιοι τομείς είναι πιο δημοφιλείς για τους εκ Λιβάνου επιχειρηματίες, ποιες περιοχές προτιμούν, αλλά και ποιοι οι «άσοι» στο μανίκι της χώρας μας. Την ίδια ώρα, ο κ. Chehwane, Διευθύνων Σύμβουλος της Plus Properties, μοιράζεται μαζί μας τη δική του εμπειρία και εξηγεί πώς θα μπορούσε το κλίμα να καταστεί ευνοϊκότερο, τονώνοντας ακόμη πιο πολύ την παρουσία Λιβανέζων στην κυπριακή αγορά. 

Η ιστορία για το πώς οι Λιβανέζοι συνέβαλαν σημαντικά στην αναζωογόνηση της κυπριακής οικονομίας μετά τα δραματικά γεγονότα του 1974, είναι λίγο πολύ γνωστή. 

Λόγω του εμφυλίου, άλλωστε, που μάστιζε τους γείτονές μας (1975-1990), χιλιάδες ήταν εκείνοι που επέλεξαν το νησί μας, αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος, με πηγές να κάνουν λόγο για περίπου 100.000 οικογένειες στη δεκαετία του 1980 (σύμφωνα με τις αναφορές της πρέσβειρας του Λιβάνου στην Κύπρο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων). Μεταξύ αυτών και επιχειρηματίες που θέλησαν να δραστηριοποιηθούν, όπως ο Dilor Yazbeck, που ίδρυσε ένα από τα πρώτα παραθαλάσσια ξενοδοχεία της Λεμεσού, το Poseidonia Beach Hotel.

Poseidonia Beach Hotel, Πηγή: All About Limassol 

Πολλοί επέστρεψαν, ωστόσο, με το τέλος της σύγκρουσης. Αν κάτι μάθαμε όμως από την ιστορία του Λιβάνου είναι πως πάντοτε επιφυλάσσει... εκπλήξεις. Ενίοτε δυσάρεστες. 

Η καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου του 2020, στο λιμάνι της Βηρυτού, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, δημιούργησε αλυσιδωτές επιπτώσεις. Ειδικότερα, στο μέτωπο της οικονομίας, η κρίση επιδεινώθηκε -αφού ήδη επικρατούσε αστάθεια από το 2019- με τη χώρα να παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς κάποια ορατή προοπτική εξόδου από αυτήν. 

Καλώς ήρθατε στην Κύπρο 

Τα 25 μόλις λεπτά που χρειάζονται για να βρεθεί κάποιος από τους αιθέρες της Βηρυτού στις ακτές της Λάρνακας, αναμφίβολα μαγνητίζουν τα επιχειρηματικά μυαλά του Λιβάνου που βλέπουν στην Κύπρο το.. «σπίτι» τους. 

«Εδώ και πολλά χρόνια η Κύπρος αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για τους Λιβανέζους», αναφέρει ο κ. Georges Chehwane. 

George Chehwane, Διευθύνων Σύμβουλος Plus Properties

Ο ίδιος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα του Real Estate, έχοντας ιδρύσει από το 2016 την εταιρεία Plus Properties, η οποία διατηρεί γραφεία σε Λάρνακα, Λεμεσό και Λευκωσία. 

Σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Κύπρο στον τομέα του Real Estate, με 75 projects στο ενεργητικό της. Κύριο πεδίο δραστηριότητάς της η Λάρνακα και η Λεμεσός, ενώ κάποια projects τρέχουν σε Λευκωσία και Πάφο. 

Το γεγονός ότι «η Κύπρος γεωγραφικά είναι πολύ κοντά στον Λίβανο και οι Κύπριοι συμπαθούν τους Λιβανέζους» είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους οι Λιβανέζοι νιώθουν πως «βρίσκονται στο σπίτι τους», λέει ο κ. Chehwane. 

Τον τελευταίο καιρό περισσότεροι από 25.000 Λιβανέζοι προχώρησαν σε αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο, εκτιμά. «Μερικοί από αυτούς είναι μόνο για επένδυση, άλλοι μετακομίζουν με τις οικογένειές τους, στέλνοντας τα παιδιά τους σε σχολεία εδώ, ενώ κάποιοι έρχονται για να εργαστούν και να ιδρύσουν εταιρείες», σημειώνει.

Η Κύπρος έχει το «πακέτο»

«Λόγω των διαχρονικά καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αρκετοί Λιβανέζοι επιλέγουν την Κύπρο για να αποκτήσουν μία δεύτερη κατοικία, είτε ακόμα και για να αποτελέσει την κύρια χώρα διαβίωσης της οικογένειάς τους», εξηγεί ο κ. Μάριος Ταννούσης, CEO του Invest Cyprus, του κρατικού φορέα που είναι επιφορτισμένος με την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για ξένες επενδύσεις. 

Μάριος Ταννούσης, CEO Invest Cyprus

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Κύπρος αποτελεί πόλο έλξης, ο κ. Ταννούσης παραθέτει σειρά πλεονεκτημάτων.

«Σίγουρα η εγγύτητα με τον Λίβανο, οι παραδοσιακά καλές σχέσεις, το γεγονός ότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της Ε.Ε., το συγκριτικά χαμηλό κόστος ζωής, το φιλικό προς το περιβάλλον επιχειρείν, τα στοχευμένα κίνητρα που προσφέρουμε και σίγουρα η ασφάλεια που παρέχει η Κύπρος ως προορισμός διαμονής για εργαζόμενους και οικογένειες», επισημαίνει. 

Ακίνητα - Τεχνολογία - Εκπαίδευση το τρίπτυχο των επενδύσεων 

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί σημαντικές επενδύσεις από Λιβανέζους επιχειρηματίες στην Κύπρο, λέει ο κ. Ταννούσης, προσθέτοντας πως υπάρχει ενδιαφέρον για ακόμα περισσότερες σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Ακίνητα, τεχνολογία, εκπαίδευση το τρίπτυχο στο οποίο επικεντρώνονται οι Λιβανέζοι, σημειώνει ο κ. Ταννούσης, με τον Λιβανέζο επιχειρηματία να βάζει στο κάδρο και τον κλάδο του τουρισμού. 

Τεχνολογία

Στον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις. 

«Πολλές λιβανέζικες εταιρείες έχουν μεταφέρει την έδρα τους ή έχουν δημιουργήσει γραφεία και συνεχίζουν τους επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς με μεγάλη επιτυχία από την Κύπρο», δηλώνει ο κ. Ταννούσης. 

«Technorion, Swittle, Eurisko, Invigo, MDSL, Silver Bullet, Cedar Rose, APGAR και Sword Group» είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας. 

Ακίνητα και Κατασκευές 

Στον τομέα των ακινήτων και των κατασκευών Οργανισμοί όπως ο όμιλος CornerStone Holdings, η εταιρεία Plus Properties και η DG Jones and Partners επέλεξαν τη χώρα μας για να δραστηριοποιηθούν. Η τελευταία μάλιστα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μεταφέρει στην Κύπρο τα κεντρικά της γραφεία. 

Σε ό,τι αφορά το πελατολόγιο, ο κ. Chehwane αναφέρει πως στην περίπτωση της Plus Properties οι αγοραστές είναι κυρίως Λιβανέζοι, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι συναλλαγές με Κύπριους. Παράλληλα, υπήρξε αρκετή κινητικότητα από επενδυτές που προέρχονταν από τη Ρωσία, καθώς και κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο κ. Chehwane, αναφέρει επίσης, πως μεγάλος είναι ο αριθμός και των ξενοδοχείων που ανήκουν σε Λιβανέζους. Στον όμιλό του, μάλιστα, ανήκει το ξενοδοχείο Roseum Boutique Hotel στη Λάρνακα. 

Εκπαίδευση

Ήταν 27 Μαΐου 2021, όταν άνοιγε τις πύλες του στην καρδιά της Λάρνακας, το American University of Cyprus (AUCY), με ιδρυτή και πρόεδρο, τον δρα Marc-Antoine Zabbal, έναν 44χρονο Λιβανέζο επενδυτή που μετακόμισε στην Κύπρο πριν από μία περίπου δεκαετία. 

Σήμερα λειτουργεί τρία τμήματα: Business Administration and Economics, Fine Arts & Humanities και Sciences and Technology, στα οποία προσφέρονται προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. 

Σύντομα αναμένεται επέκταση του πανεπιστημίου, αφού πρόκειται να λειτουργήσει 2ο Campus στην Αγία Νάπα με τμήματα Νομικής, Engineering, Hospitality Management και Health Sciences.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Κύπρο έδωσε επίσης και το ιστορικό αμερικάνικο πανεπιστήμιο της Βηρυτού, με την απόφασή του να λειτουργήσει στην Πάφο, το πρώτο εκτός Λιβάνου campus του, ενισχύοντας την εικόνα της χώρας μας ως εκπαιδευτικού κέντρου. 

Συγκεκριμένα, το American University of Beirut – Mediterraneo, μία επένδυση ύψους €29 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υποδεχθεί και επίσημα τους πρώτους φοιτητές του αυτό τον Σεπτέμβριο. 

«Γνωρίζουμε επίσης πως κι άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τον Λίβανο έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για δημιουργία εγκαταστάσεων στην Κύπρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ταννούσης. 

Ύψους πολλών εκατομμυρίων οι επενδύσεις

Το σύνολο των επενδύσεων που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια, αν όχι περισσότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Invest Cyprus. 

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η επένδυση πέραν των €40 εκατ. του ομίλου Kassatly, ενός λιβανέζικου περιφερειακού γίγαντα παρασκευής ποτών, ο οποίος δημιουργεί στην περιοχή του Ύψωνα της επαρχίας Λεμεσού μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Nayef Kassatly, σε δηλώσεις του σε εγχώρια ΜΜΕ ανέφερε πως το εργοστάσιο αναμένεται να λετουργήσει εντός του 2024, δημιουργώντας 100 νέες θέσεις εργασίας. 

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι πως πολλές από τις επενδύσεις που έγιναν, επεκτείνονται και μεγαλώνουν, τονίζει ο κ. Ταννούσης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γαλλικών συμφερόντων Murex. Η εταιρεία, η οποία ασχολείται με συναλλαγές, διαχείριση κινδύνων και λύσεις για τις αγορές κεφαλαίων το 2021 επέκτεινε τα γραφεία της πέραν από τον Λίβανο και στην Κύπρο, προσλαμβάνοντας εξειδικευμένο προσωπικό στο νησί μας. 

Αλυσίδα Αξίας

Είναι γεγονός πως οι ανάγκες που προκύπτουν από αυτές τις επενδύσεις δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες εργοδότησης για τους ντόπιους. Για του λόγου το αληθές, η εταιρεία του κ. Chehwane εργοδοτεί σήμερα 50 άτομα, στην πλειοψηφία τους Κύπριοι. 

Επιπρόσθετα, όπως εξηγεί ο ίδιος, συνεργάζονται με 400 προμηθευτές, μεταξύ αυτών, αρχιτέκτονες, δικηγόρους, λογιστές, εργολάβους, υπεργολάβους και εμπόρους αλουμινίου. 

«Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε μία από της εταιρείες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας», υπογραμμίζει. 

Η Λάρνακα η πόλη της καρδιάς τους

Οι περισσότεροι Λιβανέζοι στην Κύπρο ζουν κυρίως στη Λάρνακα, επισημαίνει ο κ. Chehwane. 

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της Wire FS, την περασμένη χρονιά όντως ξεχώρισαν οι επενδυτικές κινήσεις των Λιβανέζων, που έδειξαν να έχουν προτίμηση στη συγκεκριμένη επαρχία, αποκτώντας ακίνητα τόσο για μόνιμη κατοικία όσο και γραφεία. 

Η σχέση, άλλωστε, της αρχαίας πόλης του Κιτίου και των Φοινίκων, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της σημερινής Λάρνακας, και μοιάζει να διατηρείται διά μέσου των αιώνων, υπό διαφορετικό μανδύα. 

Πέρα από τη Λάρνακα και η Λεμεσός συγκαταλέγεται στις πόλεις προτίμησης τον Λιβανέζων, συμπληρώνει ο κ. Ταννούσης ενώ, όπως επισημαίνει και στη Λευκωσία αρκετές εταιρείες δημιούργησαν επιχειρηματική βάση. 

«Το τελευταίο διάστημα, λόγω και της απόφασης του American University of Beirut για δημιουργία πανεπιστημιούπολης, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και για την Πάφο», προσθέτει. 

Στόχος η προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων 

Στο ερώτημα για το ποια βήματα από πλευράς Invest Cyprus για ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων με τον Λίβανο, ο κ. Ταννούσης απαντά πως ο Λίβανος είναι μία από τις χώρες στις οποίες ο Invest Cyprus δίδει ιδιαίτερη έμφαση για προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων. 

«Λόγω εγγύτητας αλλά και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος, θεωρούμε πως υπάρχουν περιθώρια για προσέλκυση κι άλλων επενδύσεων», προσθέτοντας πως γίνονται διαρκώς συζητήσεις και πολλοί επιχειρηματίες έρχονται σε επαφή με τον Invest Cyprus για να τους διευκολύνει σε σχέση με τους σχεδιασμούς τους.

Τον Μάρτιο του 2023, ο Οργανισμός διοργάνωσε ένα στοχευμένο συνέδριο στη Βηρυτό, όπου προσκλήθηκαν πέραν των 50 επενδυτών-επιχειρηματιών που έχουν σκοπό να επενδύσουν στην Κύπρο. 

«Cyprus: A growing tech & Investment Gateway into the EU»

«Θα συνεχίσουμε τις στοχευμένες προωθητικές δράσεις καθώς φαίνεται ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με εξαιρετικά αποτελέσματα», υπογραμμίζει ο κ. Ταννούσης. 

Κλειδί η διασπορά

Ο Invest Cyprus έχει δημιουργήσει εξαιρετικές σχέσεις με τη διασπορά του Λιβάνου η οποία έχει επενδύσει σε διάφορα έργα στη χώρα μας.

Εκτιμάται πως περίπου 20 εκατ. Λιβανέζοι ζουν στο εξωτερικό, πολλοί εκ των οποίων έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. 

Ενδεικτικά, μόνο στη Βραζιλία υπολογίζεται ότι ζουν 6 εκατ. Λιβανέζοι. 

«Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο για τη διαχρονική σχέση Λιβάνου-Γαλλίας-Ε.Ε.». 

Επιπρόσθετα, ο Invest Cyprus διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας με τον αντίστοιχο Οργανισμό του Λιβάνου, IDAL Liban, σημειώνει ο κ. Ταννούσης. 

Στοχευμένα Κίνητρα

Η Κύπρος προσφέρει μία σειρά από στοχευμένα κίνητρα για διεθνείς εταιρείες που θέλουν να εγκατασταθούν εδώ. 

«Εμείς στον Invest Cyprus καταγράφουμε τις ανάγκες των επενδυτών και σε διαρκή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τμήματα προσπαθούμε να βελτιώνουμε την επενδυτική μας πρόταση», δηλώνει ο κ. Ταννούσης. 

«Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό των εταιρειών τεχνολογίας και υψηλής εξειδίκευσης», αναφέρει, «αφού ως Κύπρος έχουμε προσελκύσει πάρα πολλές τα τελευταία χρόνια οι οποίες δημιουργούν γραφεία στη χώρα μας, μεταφέρουν προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και προσλαμβάνουν και πολλούς Κύπριους δημιουργώντας έτσι ένα νέο οικοσύστημα με πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία. Ο συνολικός αντίκτυπος του τομέα στην οικονομία πλέον ξεπερνά τα €3 δισεκατομμύρια». 

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα

Με βάση τα ισχύοντα κριτήρια που αφορούν στην ταχεία διαδικασία χορήγησης Άδειας Μετανάστευσης σε αιτητές που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και επενδύουν στην Κύπρο, μπορεί να χορηγηθεί καθεστώς μόνιμης διαμονής εάν ο αιτητής προβεί σε επένδυση ύψους τουλάχιστον €300.000 σε:

• οικία/διαμέρισμα 

• άλλης μορφής ακινήτων όπως γραφείων, καταστημάτων, ξενοδοχείων

• σε μετοχικό κεφάλαιο κυπριακής εταιρείας με δραστηριότητες και προσωπικό στην Κύπρο 

• σε μερίδια Κυπριακού Επενδυτικού Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων (τύπου AIF, AIFLNP, RAIF). 

Οι Λιβανέζοι αντιμετωπίζουν, ωστόσο, κάποια προβλήματα, επισημαίνει ο κ. Chehwane, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν επενδύσει στην Κύπρο και δεν έχουν λάβει ακόμη καθεστώς μόνιμης διαμονής, λόγω διαφόρων κωλυμάτων. 

Επιπρόσθετα, διαπιστώνει πως οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα αυστηρές με τους Λιβανέζους, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον Λίβανο. 

Ενδεχομένως, τα λάθη του παρελθόντος, που αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, να συνέτειναν προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα την αυστηροποίηση των διαδικασιών. 

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του Real Estate, εντοπίζονται σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών οικοδομής, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών πως το ζήτημα θα επιλυθεί. 

Επιπρόσθετα, σε σχέση με τους τίτλους ιδιοκτησίας, ο κ. Chehwane παρατηρεί πως σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστούν μέχρι και τέσσερα χρόνια μέχρι να εκδοθούν, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για έναν επενδυτή που πιθανόν να έχει αντίκτυπο στη φήμη της χώρας. 

Θετικό βήμα η ένταξη της Κύπρου στη Ζώνη Σένγκεν

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη θεωρεί ο κ. Chehwane πως θα αποτελέσει η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν. 

«Εάν η Κύπρος ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα», αναφέρει, λέγοντας πως «ήδη πολλοί επενδυτές στρέφονται σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα». 

Παράλληλα, δηλώνει πως αυξήθηκε ο αριθμός όσων επενδύουν στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ κάνει λόγο για αξιοσημείωτη μερίδα Ρώσων επενδυτών που εγκαταλείπουν την Κύπρο. 

Η δυναμική του Word of Mouth

Ο κ. Chehwane τονίζει πως ως όμιλος προωθούν συστηματικά την Κύπρο στο εξωτερικό, μέσω του media network που διαθέτουν στη Μέση Ανατολή. 

«Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε ένα κανάλι προώθησης της Κύπρου», σημειώνει, προσθέτοντας πως έχουν προβεί σε διάφορες ενέργειες μέσω εκθέσεων και διαφημιστικών εκστρατειών τους, πετυχαίνοντας να προσελκύσουν ένα μεγάλο αριθμό επενδυτών στο νησί. 

Όπως επισημαίνει, οι λόγοι για τους οποίους η Plus Properties έφτασε ήδη στα 75 projects, στα εφτά χρόνια παρουσίας της στο νησί, είναι η ποιότητα που προσφέρει, η επιλογή πολύ καλών τοποθεσιών και το σημαντικότερο ότι παραδίδουν on-time. 

«Όλα αυτά συνέβαλαν στην αξιοπιστία και τη φήμη της εταιρείας μας, αλλά και στην ενίσχυση του brand της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού», καταλήγει. 

Στα σκαριά και application

Ενδεικτικό της αύξησης που καταγράφει η κοινότητα των Λιβανέζων στην Κύπρο, αποτελεί το εγχείρημα μίας ομάδας για δημιουργία εφαρμογής, στην οποία θα καταχωρηθούν όλες οι λιβανέζικες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Αξιοποιώντας τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως πηγή άντλησης δεδομένων, η ομάδα, με το όνομα «Lebanese Community Cyprus» επιχειρεί να συλλέξει τα στοιχεία των επιχειρήσεων, σημειώνοντας τις τοποθεσίες τους στον χάρτη της Κύπρου. Η ομάδα διευκρινίζει πως δεν χρειάζεται κάποιος να βρίσκεται σε μία στατική τοποθεσία για να ενταχθεί στο application, αφού μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη και freelancers.

Ποιός ξέρει;

Εάν έχεις βρεθεί κάποια στιγμή στη Βηρυτό, ίσως να έτυχε να ακούσεις, ανάμεσα σε φωνές και κορναρίσματα, τη γνωστή λιβανέζικη έκφραση «hi, kifak, ça va?». Μία έκφραση που αναμειγνύει την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα με την αραβική και που εμπερικλείει τη σύνθετη ιστορία της χώρας. 

Ποιος ξέρει; Μπορεί κάποια στιγμή να προστεθεί και μία ελληνική λέξη στη φράση. Σε αυτή την περίπτωση ίσως να ταίριαζε το «Έλα»! 

Διαβάστε επίσης: MONEY BALL No 4 - Ήρθε η σειρά της Σαουδικής Αραβίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ