Ιαπωνία: Τα ρομπότ η λύση για το πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού

Η πρόθεση είναι να προετοιμαστεί η Ιαπωνία για το μέλλον, όταν το προσδόκιμο ζωής θα σημαίνει δεκαετίες ζωής πέρα από την παραδοσιακή ηλικία συνταξιοδότησης

Τον Μάρτιο, ο τεχνολογικός γίγαντας Panasonic αποκάλυψε την επόμενη γενιά Hospi, ένα αυτόνομο ρομπότ - delivery που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να συνυπάρχει με τους ανθρώπους και να καλύψει το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα της αγοράς εργασίας που δημιουργήθηκε από τον γηράσκοντα πληθυσμό της Ιαπωνίας.

Το πρώτο μέρος, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι αλήθεια. Το δεύτερο ωστόσο είναι αντικείμενο συζήτησης.

Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και το νέο Hospice, έχει κατασκευαστεί για να αντικαταστήσει τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας παρέχοντας φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό γύρω από νοσοκομεία ή νοσοκομεία.

Μετά την τελευταία αναβάθμιση, λένε οι σχεδιαστές της, μπορεί να το κάνει πιο αποτελεσματικά, καθώς μια περιστρεφόμενη κεφαλή γεμάτη αισθητήρες ενισχύει την ικανότητά της να εμπλέκεται τους ανθρώπους ή να τους αποφεύγει.

Προς το παρόν στην Ιαπωνία οι παραγγελίες για το συγκεκριμένο ρομπότ είναι αυξανόμενες. Στόχος είναι η φροντίδα και η εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων της χώρας, ένας τομέας για τον οποίο η κυβέρνηση προβλέπει ότι η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει έλλειμμα 380.000 εργαζομένων μέχρι το 2025, την ώρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ένα τρίτο του λαού της Ιαπωνίας αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών έως το 2050.

Οι συγκεκριμένες προκλήσεις αποτέλεσαν αντικείμενο δύο πρόσφατων ερευνών με τις οποίες Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας προσπάθησε να συγκεντρώσει προσπάθειες για τη βελτίωση των ρομπότ.

Από την μια η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια για να μετατρέψει τη βιομηχανία για ρομπότ που εμπλέκονται άμεσα στη φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων σε μια ανησυχία ενός έτους (50 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως έως το 2020.

Από την άλλη, επιτάσσει την αποτελεσματικότητα στην παροχή φροντίδας για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να παραμείνουν αυτάρκεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως τα γηρατειά.

Η σύνδεση μεταξύ των ρομπότ και της φροντίδας των ηλικιωμένων παρουσιάστηκε στις συζητήσεις για τις πολιτικές της λεγόμενης «100ετούς ζωής» που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe.

Η πρόθεση είναι να προετοιμαστεί η Ιαπωνία για το μέλλον, όταν το προσδόκιμο ζωής θα σημαίνει δεκαετίες ζωής πέρα από την παραδοσιακή ηλικία συνταξιοδότησης. Επιπλέον, υπάρχει η προσδοκία ότι η ρομποτική - ειδικά στον τομέα της αυτοματοποίησης εργοστασίων - μπορεί να ανακουφίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τους ελεύθερους εργαζομένους σάρκας και αίματος για εργασίες που μπορούν να εκτελέσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ