Μάριο Ντράγκι: Επείγουσες οι μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες στην ΕΕ

Ζητάει ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση.
© The Financial Times Limited 2020. All Rights Reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Sigmalive is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.

Στήριξη στο αίτημα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ  Μακρόν δίνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι όσον αφορά στις δημοσιονομικές μεταβιβάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης προκειμένου να ενισχυθεί το μέλλον του ευρώ. 

Μιλώντας στους Financial Times ο Ντράγκι ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες δαπάνες των κρατών είναι πιο επείγουσες από ποτέ ώστε να μπορεί να αποκρουστεί η παγκόσμια επιβράδυνση που διαφαίνεται, προσθέτοντας ότι η μακροπρόθεσμη δέσμευση στην δημοσιονομική ένωση είναι πού σημαντική προκειμένου η Ευρωζώνη να ανταγωνιστεί τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεδομένης της αδυναμίας των εθνικών κρατών σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλανήτη, αυτό που μετρά είναι να κάνουμε την ΕΕ ισχυρότερη».

Προσθέτει δε ότι για να μπορεί να υπάρξει ισχυρότερη EMU (ήτοι οικονομική και νομισματική ένωση), υπάρχει ανάγκη  για ένα κοινό προϋπολογισμό Ευρωζώνης, αν και η πολιτική συζήτηση έχει πολύ δρόμο ακόμα. 
Δηλώνει πάντως αισιόδοξος. 

Η συγκεκριμένη παρέμβαση ένα μήνα πριν την αποχώρησή του είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω αντιπαράθεση στη Γερμανία και τα συντηρητικά δημοσιονομικά κράτη μέλη, αρχής γενομένης από την αντίδραση εννέα εκ των 25 μελών του Συμβουλίου. 
Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν την περασμένη άνοιξη να δημιουργήσουν ένα κοινό προϋπολογισμό ευρωζώνης, αλλά τα σχέδια είναι πολύ λιγότερο φιλόδοξα από το εργαλείο δημοσιονομικής σταθεροποίησης για το οποίο πίεσε αρχικά ο κος Μακρόν.

Επικεφαλής επιχειρήσεων και οικονομολόγοι θέλουν περισσότερη τόνωση να έρθει από το Βερολίνο, αλλά η γερμανική κυβέρνηση έως τώρα παραμένει διστακτική στο να ενισχύσει τις δαπάνες παρά τα σημάδια ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι τώρα σε ύφεση.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ