Uber: Καινοτομία ή οπισθοδρόμηση;

Υπάρχει τελικά ή όχι αυτονομία σε τέτοιου είδους εταιρίες;

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων του βιομηχανικού τομέα που αναγνωρίζει το γεγονός ότι η εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών τους μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ότι αναμενόταν, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την έγκριση της κυβέρνησης, την εμπιστοσύνη εκ μέρους των πολιτών, την επιτυχία του marketing, καθώς και την τεχνογνωσία που είναι ικανή να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον ανταγωνισμό με κορυφαίες εταιρείες όπως το Uber και το Lyft.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, υπάρχουν πολλά παραδείγματα που ενισχύουν την πιο πάνω θεωρία.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Zoox. Η εταιρεία αυτή ξεκίνησε το 2014, θέτοντας τον εξής φιλόδοξο στόχο: να εγκαταστήσει το δικό της αυτόνομο σύστημα λογισμικού σε ένα ευρύτερο δίκτυο ιδιόκτητων αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την Zoox, η κίνηση αυτή θεωρείται ως ένα βήμα προς μια πιο καινοτόμο προσέγγιση.

Κάποιες άλλες εταιρείες όπως η Voyage, η οποία συγκέντρωσε μόλις $52 εκ. από τους επενδυτές, επικεντρώθηκε στη δημιουργία αυτόνομων οχημάτων για τις κοινότητες συνταξιούχων της Φλόριντα, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να επεκταθούν ακόμα περισσότερο και με πιο γοργούς ρυθμούς στον τομέα αυτό, όπως επεσήμανε ο Oliver Cameron, Διευθύνων Σύμβουλος της Voyage.

Οι εταιρείες κολοσσοί όπως το Uber και το Lyft, είναι σε θέση επίσης να αναπτύξουν τεράστιας κλίμακας “πελατειακά” δίκτυα, που είναι ικανά να “λύσουν τα χέρια” των εταιρειών όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα κερδών η εσόδων. Κάτι τέτοιο, έρχεται να επιβεβαιώσει με έκθεση του, και ο Travis Kalanick, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Uber.

Ωστόσο, η Uber κατηγορήθηκε κατά καιρούς ότι δεν λειτουργεί με διαφάνεια και δεν τηρεί κάποιους βασικούς κανόνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ρυθμιστική Αρχή Μεταφορών του Λονδίνου να αναστείλει την άδεια λειτουργίας της εταιρείας εντός της πόλης, για δεύτερη φορά εντός μιας μέρας.

Για να δικαιολογήσει την πράξη της αυτή, η αρμόδια Αρχή δήλωσε ότι η εταιρεία δεν τηρούσε τους απαραίτητους κανόνες που σχετίζονται με την ασφάλεια των επιβατών. Ως απάντηση, η Uber δήλωσε ότι λειτουργεί κανονικά με σεβασμό και τήρηση των κανόνων, και αν χρειαστεί, είναι έτοιμη να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να βρει το δίκαιο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ