Η Ελλάδα αναβαθμίζει το Σχέδιο για τις «χρυσές βίζες»

Απώτερος σκοπός η οικονομική ανάκαμψη της χώρας το συντομότερο, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να προσφέρει οικονομικά κίνητρα σε εύπορα άτομα που επιθυμούν να διαμείνουν στη χώρα τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αποσκοπεί στην προσέλκυση (ξένων) επιχειρηματιών, και συνταξιούχων.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από τη βουλή τη Παρασκευή και περιλαμβάνει ένα φορολογικό συντελεστή €100.000 ετησίως σε όλα τα εισοδήματα  για περίοδο 15 ετών, ενώ αφορά μόνο τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης τους στο πρόγραμμα, δηλαδή τους ξένους πολίτες που θα λάβουν την ελληνική υπηκοότητα, νοουμένου ότι η κύρια κατοικία τους θα βρίσκεται στο εξωτερικό.

Το εν λόγω νομοσχέδιο που αποτελεί «προϊόν» της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, στοχεύει στην εξεύρεση νέων πηγών εσόδων με απώτερο σκοπό την ταχύτατη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, μετά την οκταετή κρίση που «βυθίστηκε» η χώρα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης, επικρατεί «μια μικρή αβεβαιότητα» σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά θα λειτουργήσει το σχέδιο, ενώ αναμένεται σχετικά μικρή συμμετοχή τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της εφαρμογής του. Το πρόγραμμα είναι βασισμένο εν μέρει με το αντίστοιχο ιταλικό μοντέλο, το οποίο θεωρείται άκρως πετυχημένο. Μάλιστα, σε ότι αφορά την Ιταλία, το νομοσχέδιο έχει αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, που πλέον περιλαμβάνει όχι απλά ντόπιους συνταξιούχους, αλλά και ξένους, οι οποίοι ήρθαν σε συμφωνία με την ιταλική κυβέρνηση για να διαμένουν σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό λιγότερο από 20.000 άτομα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν φέρεται να έχουν οποιεσδήποτε αντιρρήσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε ότι « το σχέδιο συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης ελληνικών διαβατηρίων σε πολίτες τρίτων χωρών μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Κύπρο το προηγούμενο μήνα σχετικά με τη πώληση διαβατηρίου από την κυπριακή κυβέρνηση στον Μαλαισιανό επενδυτή Jho Low, μετά από εμπλοκή του τελευταίου σε ένα διεθνής κύκλωμα παράνομων χρηματοπιστωτικών συνδιαλλαγών.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα για «χρυσές βίζες», το οποίο παρέχει σε πολίτες τρίτων χωρών το δικαίωμα της πενταετής διαμονής τους στη χώρα, με αντάλλαγμα τις επενδύσεις στο τομέα των ακινήτων, με ένα ποσό της τάξεως των €250.000.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ