Σημαντική ήταν η συμβολή των καταναλωτικών δαπανών πριν από τα Χριστούγεννα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, σπρώχνοντας έτσι τον πληθωρισμό της Ευρωζώνη σε υψηλό εξαμήνου, με τις οικονομίες του κοινού νομίσματος να δείχνουν σημαντικά σημάδια σταθεροποίησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times οι οποίοι επικαλούνται στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,3% τον Δεκέμβριο του 2019 σε σχέση με το 2018, και κατά 1% από το Νοέμβριο. Η συγκεκριμένη πορεία βρίσκεται σε αρμονία με τις μέσες προβλέψεις των οικονομολόγων και των εκτιμητών.
Εξαιρουμένων των πιο ασταθών τομέων, όπως αυτοί της ενέργειας και των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, η αύξηση των τιμών παρέμεινε αμετάβλητη από το Νοέμβριο στο 1,3%. Όσον αφορά στις χώρες, ο υψηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε στη Σλοβακία, τις Κάτω Χώρες, τη Λιθουανία και τη Λετονία, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας το 2%.
Τα στοιχεία έφεραν χαμόγελα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, τον Σεπτέμβριο, αναφέρθηκε στην ανησυχία για την πτώση του πληθωρισμού ως κύριο λόγο για τη μείωση των επιτοκίων και για την επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ενώ τα στοιχεία παραμένουν κάτω από τον βασικό στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ήτοι το 2%, η αύξηση του Δεκεμβρίου ασκεί πίεση από την κεντρική τράπεζα για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
Την ίδια ώρα, πιθανό θεωρείται ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου της τάξεως του 5%. λόγω της κρίσης στην Μέση Ανατολή θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley ανέφεραν ότι η διαρκής άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου του Brent κατά περισσότερο από 10 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να οδηγήσει προσωρινά τον συνολικό πληθωρισμό σε 1,8% περίπου στο τέλος του 2020.