Η Nissan απειλεί να εγκαταλείψει την ΕΕ και να επενδύσει στην Βρετανία

Σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλάνο για την αποχώρησή της από την ηπειρωτική Ευρώπη αν το Brexit οδηγήσει σε επιβολή δασμών στις εξαγωγές αυτοκινήτων, αλλά και στόχο για διπλασιασμό των πωλήσεων στην βρετανική αγορά έχει καταρτίσει η Nissan.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει πωλήσεις που να αντιστοιχούν στο 1/5 του συνόλου.

Άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις και μίλησαν στους FT, δήλωσαν ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που καταρτίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους, θέλει την εταιρία να αποσύρει τις εγκαταστάσεις της από την Βαρκελώνη και να σταματάει την κατασκευή βαν στη Γαλλία.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το εργοστάσιο που διατηρεί στο Sunderland του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να καλύψει το μερίδιο αγοράς και να χτυπήσει τον ανταγωνισμό των υπόλοιπων κατασκευαστών.

Αν οι αυτοκινητοβιομηχανίες που εισάγουν στη Βρετανία, όπως η Ford και η Volkswagen έρθουν αντιμέτωπες με δασμούς που καθιστούν τα αυτοκίνητά τους ακριβότερα, τα μοντέλα της Nissan από το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επιτρέποντας στην εταιρεία να αναπτυχθεί από το 4% της αγοράς σήμερα έως και 20%.

Πάντως, το συγκεκριμένο σενάριο αποτελεί μόλις ένα από τα πολλά που η Nissan έχει καταρτίσει για να αντιμετωπίσει τυχόν δασμούς, και όπως φαίνεται προϋπήρχε της άφιξης του Makoto Uchida στην θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Τόσο η ΕΕ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να κρατήσουν σκληρή θέση στις διαπραγματεύσεις τους πριν την διεξαγωγή εμπορικών συνομιλιών σε ένα μήνα, με τις Βρυξέλλες να επιμένουν στην άμεση σύνδεση της πρόσβασης στην αγορά, με το Ηνωμένο Βασίλειο ευθυγραμμίζεται με τους κανονισμούς του ευρωπαϊκού μπλοκ, ενώ η μόλις αποχωρήσασα χώρα αναμένεται να απορρίψει την ιδέα της αποδοχής των κανόνων της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Nissan έχει εξαπολύσει προειδοποιήσεις ότι θα αναγκαστεί τελικά να κλείσει το εργοστάσιο του Sunderland εάν ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν καταφέρει να εξασφαλίσει συμφωνία με την ΕΕ, καταλήγοντας σε δασμούς.

Από την άλλη, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει επενδύσει πάνω από £4δισ. στο συγκεκριμένο εργοστάσιο το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο με 6.000 εργαζόμενους. Παράλληλα δηλώνει αποφασισμένη να διατηρήσει τη λειτουργία της επιχείρησης ακόμη και σε βάρος της εγκατάλειψης του μοντέλου που βασίζεται στις εξαγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ