Λόγο αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία παρά τις τεράστιες προκλήσεις, βλέπουν μέσω δημοσιεύματός τους οι Financial Times.
Αναλύοντας όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και σε μια προσπάθεια να γίνουν εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, ο αρθρογράφος Μάρτιν Γουλφ κάνει λόγο για πειθαρχία και στωικότητα με την οποία οι Έλληνες πολίτες και φορολογούμενοι αντιμετώπισαν τις δυσκολίες της ύφεσης.
Όπως σημειώνει, κινητήριος δύναμη ήταν η Ελλάδα να βγει «πιο δυναμική» σε σχέση με το παρελθόν.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015 και το πώς μετά το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού η κυβέρνηση αποδέχθηκε ακόμη πιο σκληρούς όρους από αυτούς που είχαν μόλις απορριφθεί, σε μία εξέλιξη «που μπορεί να θεωρηθεί ή προδοσία ή πράξη κοινής λογικής».
«Από τότε, η ελληνική μακροοικονομική πολιτική είναι αξιοσημείωτη για την ορθοδοξία της» σημειώνει.
Παραθέτει δε στοιχεία τα οποία φανερώνουν ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο βελτιώθηκε κατά περισσότερο από 14% την περίοδο 2009-2017, παρά την ύφεση.
Οι εν λόγω αριθμοί φανερώνουν μία βίαιη λιτότητα, όπως υπογραμμίζει, ενώ παρά την ανάκαμψη των τελευταίων ετών η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι 20% μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από 12 χρόνια.
Σημειώνει επίσης ότι ακόμη κι αν η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 2% ετησίως δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την κρίση, τουλάχιστον όχι πριν από το 2030.
«Αυτό θα ισοδυναμεί με μία χαμένη 25ετία. Η χαμένη δεκαετία είναι ήδη πραγματικότητα», τονίζει.
Η Ελλάδα η οποία παρέμεινε στην ζώνη του ευρώ, πλέον προωθεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία, τη δημόσια διοίκηση και την δομή των δημοσίων δαπανών, αλλά και τον τραπεζικό τομέα να έχει ενισχυθεί, οδηγώντας τα πράγματα στο να καλυτερεύσουν
«Η ελληνική κρίση έχει τελειώσει, αλλά έχει αφήσει ζοφερή κληρονομικά. Τα οικονομικά και πολιτικά τρωτά σημεία, που την προκάλεσαν δεν έχουν εξαφανιστεί. Η πειθαρχία όμως και η στωικότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι Έλληνες την τελευταία τετραετία τις δυσκολίες της ύφεσης είναι αξιοσημείωτη, τονίζεται στο δημοσίευμα, και προστίθεται ότι «μία βιώσιμη ανάκαμψη είναι πιθανή, αλλά θα είναι αρκετά βραδεία. Η οπισθοχώρηση δεν μπορεί να αποκλειστεί».