Μεικτά πρόσημα κατέγραψε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης, μετά το ράλι που οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές σε νέα ιστορικά υψηλά. Το κύμα ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών έπληξε κυρίως τον τεχνολογικό κλάδο, ενώ το κλίμα επηρεάστηκε και από την απότομη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων μετά την αναθεώρηση των προσδοκιών για τα επόμενα βήματα της Fed.
Στο ταμπλό ο Dow Jones διεύρυνε περαιτέρω τα κέρδη του πάνω από το ορόσημο των 44.000 μονάδων, στις 44.494, με άλμα 0,91%. Ο S&P 500 μετά από συνεχή σκαμπανεβάσματα «έκλεισε» τελικά ελαφρά σε αρνητικό έδαφος στο -0,11% και τις 6.198 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,82% φτάνοντας τις 20.202 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις ενισχύθηκαν με το 10ετές να «πιάνει» το 4,253% και το πιο ευμετάβλητο στις τάσεις της Fed 2ετές να ανεβαίνει στο 3,781%.
Η απότομη αύξηση των κενών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ —η υψηλότερη από τον Νοέμβριο— αποδίδεται κυρίως στον κλάδο φιλοξενίας και αναψυχής, ενώ οι απολύσεις περιορίστηκαν. Όμως, τα στοιχεία επιβεβαίωσαν την εκτίμηση που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, πως η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, γεγονός που διευκολύνει το συμβούλιο να συνεχίσει να κρατά στάση αναμονής.
«Όσο η αγορά εργασίας παραμένει στέρεη, η αμερικανική οικονομία μπορεί να συνεχίσει να κινείται και η Fed να κερδίζει χρόνο για τις επόμενες αποφάσεις της», σχολίασε ο Μπρετ Κένγουελ από την eToro.
Τα στοιχεία για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας ανοίγουν το δρόμο προς την κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση τον Ιούνιο (Jobs Report), η οποία θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για επιβράδυνση στις προσλήψεις και μικρή άνοδο της ανεργίας.
«Η Fed φαίνεται έτοιμη να περιμένει», δήλωσε ο Τζος Χερτ από τη Vanguard. «Αν η αγορά εργασίας παραμείνει όπως την περιμένουμε, βλέπουμε δύο μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος».
Μιλώντας την Τρίτη στο φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ο Τζερόμ Πάουελ υπογράμμισε πως η Fed πιθανότατα θα είχε προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων αν δεν υπήρχε η επιθετική στρατηγική των δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο, απέφυγε να δεσμευτεί.
Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο περικοπής των επιτοκίων στη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα 29-30 Ιουλίου. Συγκεκριμένα τα προγνωστικά των traders δίνουν πιθανότητες μείωσης κάτω του 15%, όμως εξακολουθούν να δίνουν υψηλές πιθανότητες μείωσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρέθηκε και η οριακή έγκριση από τη Γερουσία (με ψήφους 50-51 και τρεις διαρροές από τους συντηρητικούς) του νομοσχεδίου των 3,3 τρισ. δολαρίων του Τραμπ για φορολογικές μειώσεις και περικοπές δαπανών, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις των Ρεπουμπλικάνων. Η κίνηση αυτή ενισχύει την πολιτική ατζέντα του προέδρου αλλά δεν αρκεί για να διαλύσει την αβεβαιότητα στο ζήτημα, δεδομένου πως οι νέες αλλαγές θα πρέπει και πάλι να εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Την Τρίτη ανακοινώθηκαν επίσης στοιχεία που έδειξαν συνέχιση της ύφεσης στο μεταποιητικό τομέα για τέταρτο διαδοχικό μήνα, με συρρίκνωση στις παραγγελίες και την απασχόληση.
«Η ζημιά από τους δασμούς στη βιομηχανία είναι περιορισμένη μέχρι στιγμής, όμως η νέα αύξηση στο κόστος παραγωγής δείχνει ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις», σχολίασε ο Τόμας Ράιαν από την Capital Economics.
Παρότι οι περισσότερες μετοχές στον S&P 500 κατέγραψαν κέρδη, ο δείκτης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, κυρίως λόγω της υποχώρησης των τεχνολογικών μετοχών που είχαν οδηγήσει την άνοδο το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης των περίφημων «Υπέροχων Επτά» έχασε 1,4%, με τη μετοχή της της Tesla να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις κοντά στο 5% με φόντο την κλιμακούμενη κόντρα Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να αποσύρει τις κρατικές επιδοτήσεις στις εταιρείες του Μασκ αλλά και να εξετάσει το μεταναστευτικό του καθεστώς καθώς ο μεγιστάνας γεννήθηκε στη Νότια Αφρική.
Υπό πίεση βρέθηκαν και οι περισσότερες Big Tech, όπως η Nvidia και η Microsoft, καθώς πολλοί επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών μετά το ράλι.
Στον αντίποδα, οι μετοχές εταιρειών καζίνο, όπως η Wynn Resorts, η Las Vegas Sands και η MGM, ακολούθησαν ανοδική πορεία, σημαντικά ενισχυμένες χάρη στην ισχυρή απόδοση των εσόδων τους.
Ειδικά δε, όσον αφορά τον Dow, μια λεπτομερή ανάλυση του δείκτη έδειξε ότι η άνοδος του οφείλεται κυρίως στην πολύ καλή επίδοση των μετοχών της Amgen, της UnitedHealth και της Merck.
Στις κερδισμένες και οι μετοχές εταιρειών μεταφορών όπως η Ryder, J.B. Hunt και η Landstar, χάρη στα κέρδη που ελπίζουν να αποκομίσουν από τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Η κυπριακή οικονομία με πλεόνασμα, αλλά προσοχή σε δαπάνες & μεταρρυθμίσεις