Μπάχαλο ανάμεσα σε Κυβέρνηση και κέντρα αναψυχής για τις συναθροίσεις

Αναμένονται οδηγίες του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Αστυνομία για το πώς θα γίνει ο έλεγχος.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μπάχαλο έχει προκληθεί μετά τα αυστηρά μέτρα που έλαβε χθες η Κυβέρνηση προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19 στην Κύπρο, μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα πρώτα στην χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 75 ατόμων, ενώ ακυρώνονται όλες οι μαζικές εκδηλώσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου. Οι δε αγώνες ποδοσφαίρου θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Έκανε δε λόγο για το ενδεχόμενο τέλεσης «ποινικού αδικήματος» σε περίπτωση μη πειθαρχίας με την απόφαση.

Η μπάλα στα πόδια της Αστυνομίας

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος κάλεσε άπαντες να ευαισθητοποιηθούν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Πρωταρχικά δεν είναι θέμα αδικήματος. Είναι θέμα αυτοπροστασίας, προστασίας της οικογένειας, των φίλων, των συγγενών και των συμπολιτών μας. Πρέπει όλους ανεξαιρέτως να μας ευαισθητοποιήσει και αφορά μια κρίση που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος και πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο που το θέτω. Θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει αυτές τις αποφάσεις για να οδηγεί τον κόσμο στα δικαστήρια;», διερωτήθηκε.

Σημείωσε δε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στην Αστυνομία, προκειμένου να εφαρμόσει τις οδηγίες κι επέμεινε στην σημασία της κατανόησης των συνθηκών εκ μέρους όλων.

«Δεν θέλω να συνεχίσω την συζήτηση αν και κατά πόσο θα οδηγηθεί κόσμος στα δικαστήρια ή θα επιβληθούν ποινές. Δεν είναι αυτό το θέμα, για όνομα του Θεού», είπε κι επανέλαβε ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από την μετάνοια.

Αντιδρούν έντονα οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής

Παρά την κατανόηση στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας Υγείας, οι εν λόγω ανακοινώσεις γέννησαν ερωτήματα, τα οποία με τη σειρά τους έφεραν αντιδράσεις στους κόλπους των επιχειρηματιών, οι οποίοι αντιδρούν έντονα απέναντι στους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή», εμφανίστηκε «λάβρος» κατά των κυβερνητικών αποφάσεων, όχι όσον αφορά στην σημασία του προβλήματος, αλλά όσον αφορά στον χειρισμό της κρίσης, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς λόγο για αποκλεισμό των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής από την διαβούλευση.

«Άκουσα τον  Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και έχουμε μπερδευτεί ακόμα περισσότερο. Θεωρούμε βεβιασμένη και πρόχειρη την απόφαση. Δεν τύχαμε καμίας επίσημης ενημέρωσης και θα πληγούμε σε τεράστιο βαθμό», τόνισε.

Υπήρχε έτοιμη πρόταση;

Όπως είπε, ο Σύνδεσμος είχε στα χέρια του έτοιμη πρόταση, ωστόσο δεν κλήθηκε για να εκφράσει τις απόψεις του και ανέφερε ως παράδειγμα ότι οι επιχειρηματίες, θα μπορούσαν να αραιώσουν τα καθίσματα, ώστε να υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των θαμώνων και έτσι να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Σημαντικές ζημιές στον τζίρο

Ο κ. Λεβέντης πρόσθεσε ότι προκαλεί προβληματισμό το ότι ένα υποστατικό χωρητικότητας 70 με 75 ατόμων θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς να διαπράττει αδίκημα, σε αντίθεση με ένα υποστατικό των πεντακοσίων ή χιλίων ατόμων, που θα πρέπει να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των θαμώνων, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα. Ήδη, συνέχισε, αρκετά κέντρα αναψυχής έχουν ακυρώσει προγραμματισμένες εκδηλώσεις, και διερωτήθηκε τι θα γίνει με την καταβολή του μισθού και των κοινωνικών ασφαλίσεων, καθώς και με το ενοίκιο του επόμενου μήνα.

Παράλληλα, διερωτήθηκε τι θα γίνει με τα καζίνα και τα εμπορικά κέντρα, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων κι εξέφρασε απορία για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης, και εκτίμησε ότι υπάρχει σύγκρουση απόψεων μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργείου υγείας.

«Αφού πρόκειται για ποινικό αδίκημα θα υπάρχουν περίπολα της αστυνομίας και θα επιτηρούν τους χώρους ώστε να μην υπερβαίνουν τον αριθμό. Υπάρχει σύγκρουση απόψεων ανάμεσα στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υπουργό Υγείας», ανέφερε.

Τι θα γίνει με τον εκκλησιασμό;

Πέραν των κέντρων αναψυχής και των συναθροίσεων για λόγους ψυχαγωγίας, ζήτημα παραμένει το θέμα του εκκλησιασμού. Το πρόβλημα μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο, καθώς οι ηλικιακές κλίμακες που συναθροίζονται μαζικά εντός των ναών κατά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου», ενώ σοβαρό θα πρέπει να θεωρείται το ζήτημα της μετάληψης και του κινδύνου εξάπλωσης που προκύπτει με την κοινή χρήση του ίδιου σκεύους.

Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη επιτάσσει την απουσία από την διαδικασία της μετάληψης αυτή την περίοδο, καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού εκτινάσσεται, η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου αποφάσισε να χαρακτηρίσει κάθε παρόμοια σκέψη ως «βλασφημία».

Σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος επιχειρεί να καθησυχάσει τους πιστούς από τις «υπέρμετρες ανησυχίες», όπως τις ονομάζει και τους καλεί να «συμμορφώνονται πρὸς τοὺς κανόνες ὑγιεινῆς, τοὺς ὁποίους ἀνακοινώνουν τὰ ἁρμόδια ὄργανα τοῦ Κράτους καὶ νὰ ἐκφέρει τὴν ἄποψή της σὲ θέματα τῆς ἁρμοδιότητάς της»

«Ὡς πρὸς τὴ μετάδοση τῆς Θείας Κοινωνίας, ἡ θέση τῆς Ἐκκλησίας εἶναι γνωστή. Ἡ Θεία Κοινωνία δὲν συμβολίζει ἀλλὰ εἶναι τὸ Σῶμα καὶ τὸ Αἷμα τοῦ Χριστοῦ. Θὰ ἦταν βλάσφημο καὶ νὰ σκεφτόμαστε ὅτι τὸ Σῶμα καὶ τὸ Αἷμα τοῦ Χριστοῦ θὰ μποροῦσαν νὰ μεταδώσουν ὁποιαδήποτε ἀσθένεια ἢ ὁποιονδήποτε ἰόν. Ἡ πείρα τόσων αἰώνων Χριστιανισμοῦ δὲν ἔχει νὰ ἐπιδείξει κανένα κροῦσμα τέτοιας μετάδοσης. Οἱ ἱερεῖς ποὺ ὑπηρετοῦσαν σὲ νοσοκομεῖα λοιμωδῶν νόσων καὶ ποὺ μετέδιδαν τὴ Θεία Κοινωνία σὲ τέτοιους ἀσθενεῖς, στὸ τέλος κατέλυαν οἱ ἴδιοι τὸ ὑπόλοιπο τῆς Θείας Κοινωνίας, χρησιμοποιώντας τὴν ἴδια λαβίδα. Δὲν μολύνθηκε κανένας ἱερέας σ’ αὐτὲς τὶς περιπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η προσέλευση στην «Θεία Ευχαριστία» γίνεται εθελοντικά και ουδείς εξαναγκάζεται.

Καλεί δε τους ιερείς, τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους και το βοηθητικό προσωπικών των ναών «νὰ ἐπιδεικνύουν τὴ δέουσα προσοχὴ στὶς ὑποδείξεις τῶν ἁρμοδίων Ἀρχῶν τοῦ Κράτους γιὰ διατήρηση σὲ ὑψηλὰ ἐπίπεδα τῆς καθαριότητας τῶν ναῶν, τοῦ ἐξαερισμοῦ τους, καθὼς καὶ τοῦ συχνοῦ καὶ ἄμεσου καθαρισμοῦ τῶν ἐπιφανειῶν τῶν εἰκόνων μὲ τὶς ὁποῖες ἔρχονται οἱ πιστοὶ σὲ ἐπαφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ