Τα πιο ακριβά συλλεκτικά αντικείμενα στον κόσμο

Συλλεκτικά αντικείμενα στην κατοχή δισεκατομμυριούχων Ελλήνων εφοπλιστών!

Της Άννας Κριθαρίδου

Υπάρχουν συλλέκτες διαφόρων αντικειμένων, οι οποίοι έχουν ως σκοπό τον εμπλουτισμό της εκάστοτε συλλογής τους. Αν και η συγκεκριμένη δραστηριότητα ελλοχεύει κινδύνους και παγίδες, η χαρά της κατάκτησης αντικειμένων αποτελεί διέξοδο από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα.

Δημοφιλή και διαχρονικά συλλεκτικά αντικείμενα

Νομίσματα

Τα σπάνια κέρματα που έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια, αποκτούν μεγάλη αξία χρόνο με το χρόνο. Ένα τέτοιο σπάνιο νόμισμα είναι το Flowing Hair Silver Dollar του 1794. Πρόκειται για το πρώτο νόμισμα αυτής της ονομαστικής αξίας, που εκδόθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα από αυτά τα νομίσματα δημοπρατήθηκε το 2013, στην τιμή των $10.016.875 ενώ το αμερικανικό νόμισμα των $10 που εκδόθηκε το 1795 πωλήθηκε έναντι $ 2.585.000.

Βιβλία κόμικ

Σ’ αυτή την κατηγορία, οι συλλέκτες είναι αρκετά αυστηροί και προσεκτικοί καθώς η παραμικρή ζημιά ή ελάττωμα μπορεί να μειώσει αρκετά την αξία τους. Πάντως, με την απελευθέρωση χαρακτήρων κόμικ στην ποπ κουλτούρα μέσω του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, η αξία αυτών των κλασικών κόμικ αυξήθηκε σημαντικά.

Κλασικά αυτοκίνητα

Πρόκειται για ένα ακριβό sport, αλλά οι λάτρεις των κλασικών μοντέλων οχημάτων τα φυλάνε ως «κόρη οφθαλμού» και προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλα τα αυτοκίνητα αντίκες στο γκαράζ τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2020, πωλήθηκε μια Porsche 911 Carrera RS του 1973 έναντι $560.000. Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή της εκτοξεύτηκε στα $1.200.000.

Έργα Τέχνης

Οι άνθρωποι που διατηρούν τέτοιες συλλογές συνήθως επιλέγουν με βάση το τι τους αρέσει περισσότερο και όχι αυτό που αξίζει τα περισσότερα χρήματα. Αδιαμφισβήτητα, ένας συλλέκτης τέχνης ή κοσμημάτων θα αναζητήσει σπάνια κομμάτια, με γνώμονα την αισθητική του. Για παράδειγμα ένα ψηφιακό έργο τέχνης με το πορτρέτο του Donald Trump, πωλήθηκε έναντι $6.600.000, και αυτό αποτελεί ποσό-ρεκόρ για ένα Nft.

Δίσκοι βινυλίου

Η καλή μουσική ακόμη δεν έχει «πεθάνει» κι αυτό το επιβεβαιώνουν αρκετοί λάτρεις της μουσικής, οι οποίοι επέστρεψαν στην ακρόαση βινυλίων. Αυτό, αντί να ρίχνει την αξία τους, τα καθιστά ακόμη πιο συλλεκτικά και γι’ αυτό σπάνιες παλιές κυκλοφορίες έχουν τεράστια αξία!

Γραμματόσημα

Η συλλογή γραμματοσήμων φαντάζει ξεπερασμένη, αλλά είναι εκπληκτικό πόσοι συλλέκτες εξακολουθούν και τα μαζεύουν φανατικά. Όσον αφορά τα γραμματόσημα ξένων χωρών, κατά βάση συλλεκτικά θεωρούνται μόνο τα ασφράγιστα. Το σημαντικότερο πάντως, είναι η αξιοπιστία και η εξειδικευμένη γνώση που έχει ο εκτιμητής καθώς και η εμπορική του πείρα, έτσι ώστε να υπάρξει ορθή τιμολόγηση. Πάντως, οι Κύπριοι φιλοτελιστές, προτιμούν στις πλείστες των περιπτώσεων να ασχολούνται μόνο με τα κυπριακά γραμματόσημα, εν αντιθέσει με τους ξένους οι οποίοι συνηθίζουν να έχουν συλλογές και από άλλες χώρες. Διά του λόγου το αληθές, το παλαιότερο κυπριακό γραμματόσημο είναι εκείνο της βασίλισσας Βικτώριας, του 1880.

Φόρεμα

Αρκετές γυναίκες, είναι λάτρεις των καλαίσθητων ενδυμάτων και αρκετές φορές, «πιάνουν» τον εαυτό τους να ζηλεύουν φορέματα που φορούσαν θρυλικές γυναίκες σε άλλες εποχές. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί, το φόρεμα της Μέρλιν Μονρόε, που φορούσε στα γενέθλια τού τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι (1962). Το αστραφτερό και αποκαλυπτικό της φόρεμα πωλήθηκε, το 1999, έναντι $1.270.000 στη Νέα Υόρκη το 1999, κάνοντας ρεκόρ στον χώρο δημοπρασίας των ενδυμάτων!

Πρώτες και σπάνιες εκδόσεις

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους σπάνια είδη βιβλίων. Μάλιστα, εάν είναι λάτρεις των βιβλίων, τότε σίγουρα θα έχουν πρώτες εκδόσεις. Για παράδειγμα, η πρώτη έκδοση του θρυλικού «Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» της J.K. Rowling, εκδόθηκε σε 500 αντίτυπα με τυπογραφικό στο όνομα της συγγραφέως. Σήμερα, πρόκειται για μια σπάνια έκδοση, η οποία πωλήθηκε σε πλειστηριασμό για £43.500.

Παλιές παιχνιδοσυσκευές

Τη δεκαετία του ’90, μεσουρανούσαν οι συσκευές με τα βιντεοπαιχνίδια. Κάποιοι από εμάς, έχουν ακόμη τις πρώτες συσκευές παιχνιδιών και τις πωλούν ακριβά. Για την ιστορία, οι πιο δημοφιλείς είναι τα Tamagotchi ($2.000), το φορητό Game boy ($6.500) αλλά και το Νintendo NES με τα τηλεχειριστήρια ($8.000).

Κινητά

Όταν αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τα κινητά, είχαμε ξετρελαθεί με τις νέες δυνατότητες που προσέφεραν. Ωστόσο, με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας αντικαταστήσαμε τα παλαιά κινητά με τα smartphone. Παρόλα αυτά, δεν είναι διόλου άχρηστα, καθώς από αυτά μπορεί κάποιος να βγάλει αρκετά χρήματα. Μάλιστα, οι συλλέκτες αναζητούν το πρώτο μοντέλο μιας εταιρείας. Σύμφωνα με το Antech, μερικές από τις τιμές των ακριβότερων vintage κινητών είναι το Nokia 7700 το οποίο αξίζει περίπου £1.000, το Ericsson R290 Satellite Phone αξίζει περίπου £550 και το Blackberry Curve κυμαίνεται γύρω στις £400.

Δισεκατομμυριούχοι Έλληνες συλλέκτες...

Ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους που επενδύουν σε συλλογές αντάξιες μουσείων, συγκαταλέγονται και Έλληνες εφοπλιστές.

Η οικογένεια Νιάρχου φημολογείται ότι έχει στην κατοχή της μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές του κόσμου όσον αφορά την ιμπρεσιονιστική και μοντέρνα τέχνη. Μια από τις μεγαλύτερες αγορές του Σταύρου Νιάρχου ήταν το περίφημο έργο «Yo, Picasso» (1901) του Πάμπλο Πικάσο, το οποίο είχε αποκτήσει το 1989 έναντι $47.800.000. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 1989 ο Φίλιππος Νιάρχος αγόρασε το διάσημο έργο τέχνης του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, σε μια δημοπρασία πολυεκατομμυριούχων και το ποσό «άγγιξε» τα $71.5000.000. Θεωρείται, μάλιστα, ότι από την ίδια δημοπρασία πέρασε στα χέρια του και μια αυτοπροσωπογραφία του Ζαν Μισέλ Μπασκιά με χρονολογία το 1982, έναντι $3.300.000.

Ένας άλλος ισχυρός Έλληνας φιλοτέχνης, θεωρείται και ο Δάκης Ιωάννου. Ο άνθρωπος που επέβαλλε στη διεθνή σκηνή τέχνης τον Τζεφ Κουνς αλλά και το άτομο που είδε τα έργα της συλλογής του να φιλοξενούνται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Τέλος, ο δισεκατομμυριούχος χρηματομεσίτης και συλλέκτης πορσελάνων, Δημήτρης Μαυρομμάτης, φημολογείται ότι έχει στην κατοχή του 70 πορσελάνινα βάζα Σεβρών του 18ου αιώνα, μικροαντικείμενα υψηλής τέχνης και τεράστιας αγοραστικής αξίας. Όλα αυτά βρίσκονται στο σπίτι του στο Παρίσι. Παρά το γεγονός όμως, ότι έχει τόσο στενό δέσιμο με πολλά από τα κομμάτια της συλλογής του, δεν διστάζει από την άλλη να βγάζει σε δημοπρασία κάποια από αυτά. Όπως ένα ρουμπίνι 8,62 καρατίων, διάσημο για την κόκκινη απόχρωση τού «αίματος του περιστεριού», όπως έχει ειπωθεί, δεμένο σε δακτυλίδι. Το κόσμημα που δημοπρατήθηκε από τους Sotheby’s με τιμή εκτίμησης τα $6.500.000 πωλήθηκε τελικά στα $9.000.000 στον οίκο Graff, που το είχε αρχικά κατασκευάσει.

Διαβάστε επίσης: Amazon: Πωλεί πλέον προκατασκευασμένα σπίτια! Ποιες οι τιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ