Ήλπιζε σε δωρεάν το Υπ. Υγείας - €9 εκατομμύρια ζήτησε ο εργολάβος

Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας - Τι λέει η Υπ. Υγείας για τις καθυστερήσεις

Σε μπαλάκι μετέτρεψαν τη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ, μέχρι να αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει τη διαμόρφωση της νέας πτέρυγας. 

Όπως αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη, στον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη, οι διαδικασίες για διαμόρφωση του 2ου ορόφου της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, είχε αποφασιστεί κατ’ αρχάς να αναληφθούν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων οι οποίοι καθηκόντως είναι οι Τεχνικοί Σύμβουλοι του Υπουργείου Υγείας και θα έπρεπε να ετοίμαζαν τους όρους και τα έγγραφα του διαγωνισμού.

Προηγουμένως, ο κ. Λουκαϊδης με επιστολή του προς την Υπουργό Υγείας ζητούσε να ενημερωθεί ζητούσε να ενημερωθεί για την κατάσταση ετοιμότητας και λειτουργίας του δεύτερου ορόφου της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, καθώς και για το αν υπήρξαν καθυστερήσεις.  

Η αισιοδοξία του Υπουργείου, τα €9 εκατομμύρια και οι καθυστερήσεις

Στην απάντησή της, η Υπουργός Υγείας αποκαλύπτει πως δεν υπήρξε κάποια πρόοδος σε σχέση με τις εργασίες αφού το  έργο προκηρύχθηκε στις 19 Ιουλίου 2023. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το Ηλεκτρονικό Σύστημα Σύναψης Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου, η προθεσμία παραλαβής των προσφορών έληξε μόλις πριν μερικές ημέρες και συγκεκριμένα, στις 22 Σεπτεμβρίου. 

Ο λόγος πίσω από την καθυστέρηση φαίνεται να εντοπίζεται, πέραν από την γραφειοκρατία, και στις ελπίδες του Υπουργείου Υγείας ότι οι εργασίες θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς κανένα κόστος, ελπίδες, ωστόσο, που τελικά αποδείχθηκαν.. φρούδες.  

Η αρχική εισήγηση, όπως σημειώνει η Δρ. Κανάρη, ήταν να κατακύρωναν την προσφορά με απευθείας ανάθεση στον ίδιο εργολάβο που είχε ανεγείρει την νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου.

Παραθέτοντας τους λόγους πίσω από το σκεπτικό, η Υπουργός Υγείας επισήμανε πως εκτιμούσαν ότι ο εργολάβος ίσως να μην ζητούσε πρόσθετα χρήματα για τη διαμόρφωση του χώρου, δεδομένου πως βρίσκεται σε ισχύ συμβόλαιο δωδεκαετούς συντήρησης. 

"Ο κύριος λόγος ήταν η μη πιθανή διεκδίκηση αποζημιώσεων από μέρους του λόγω συμβολαίου δωδεκαετούς συντήρησης η οποία είναι εν ισχύ", εξηγεί, προσθέτοντας πως ο εργολάβος τελικά ζήτησε περίπου €9 εκατομμύρια. 

"Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις για την ετοιμασία των εγγράφων και όρων της σύμβασης και όταν όλα ήταν έτοιμα, και υποβλήθηκαν στον Εργολάβο, αυτός ζήτησε περίπου €9 εκατομμύρια συν ΦΠΑ για την διαμόρφωση του ορόφου". 

«Όχι» Υπουργείου και η αναζήτηση εναλλακτικών

Όπως εξηγεί η Δρ. Κανάρη, το Υπουργείο Υγείας έκρινε ότι το ποσό αυτό είναι υπερβολικό και εισηγήθηκε στον ΟΚΥπΥ να απευθυνθεί σε ιδιώτη Μελετητή και αφού του δοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα να προχωρήσει σε συγκριτική εκτίμηση δαπάνης. 

Η εκτίμηση ολοκληρώθηκε με το κόστος τελικά να υπολογίζεται στα €5,2 εκατομμύρια συν ΦΠΑ. Σύμφωνα πάντως με την εκτιμώμενη αξία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των δημοσίων συμβάσεων η εκτιμώμενη αξία ανέρχεται στα €7,117.106.

Ακολούθως, όπως αναλύει στην επιστολή της η Υπουργός Υγείας, κρίθηκε ορθό όπως ο ΟΚΥπΥ προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την διαμόρφωση του 2ου ορόφου με τη μέθοδο Μελέτη - Κατασκευή - Συντήρηση συνολικού εμβαδού 3 000 τ.μ. στα οποία θα χωροθετούνται οι ακόλουθες Υπηρεσίες/Τμήματα: 

  • Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
  • Οδοντιατρικές Υπηρεσίες 
  • Κέντρο Μητρότητας και Προστασίας Παιδιού
  • Χώρος Ημερήσιας Φροντίδας Καρκινοπαθών
  • Χειρουργεία Ημέρας και Ενδοσκοπήσεις

Μάιο του 2024 η παράδοση 

Το Έργο προκηρύχθηκε τελικά στις 19 Ιουλίου 2023 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου του 2024. 

“Με την ολοκλήρωση του Έργου της διαμόρφωσης του 2ου ορόφου, θα μετακινηθούν σ’ αυτόν, οι Υπηρεσίες/Τμήματα που βρίσκονται στο διατηρητέο κτίριο του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας ούτως ώστε αυτό να παραδοθεί κενό στο Δήμο Λάρνακας”, συμπληρώνει η Δρ. Κανάρη. 

Επιπρόσθετα, στην επιστολή της σημειώνει ότι με την προκήρυξη αυτή “θα γίνουν άλλες χρήσιμες εργασίες στον 3ο όροφο και το κόστος θα ανέλθει συνολικά στα €8,5 εκατομμύρια”.

Διαβάστε επίσης: Η κυπριακή βιομηχανία «Airbnb» - Πόσα κοστίζουν και πού είναι τα περισσότερα καταλύματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ