Το $300 εκατ. σούπερ γιοτ του ολιγάρχη Κερίμοφ θέλουν οι ΗΠΑ

Η θαλαμηγός του δισεκατομμυριούχου Ρώσου βρίσκεται σήμερα στα νησιά Φίτζι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν τη Δευτέρα να πάρουν την κυριότητα ενός σούπερ γιοτ 300 εκατομμυρίων δολαρίων που λένε ότι ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Ρώσο ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ, ο οποίος τελεί υπό τις αμερικανικές κυρώσεις.

Οι αρχές στα νησιά Φίτζι κατάσχεσαν τη θαλαμηγό Amadea μήκους 106 μέτρων, σύμφωνα με ένταλμα των ΗΠΑ τον Μάιο του 2022, καθώς η Ουάσιγκτον ενέτεινε την επιβολή κυρώσεων εναντίον ανθρώπων κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για να πιέσει τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η καταγγελία της Δευτέρας, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ξεκινά μια δυνητικά μακρά δικαστική διαδικασία κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν την κυριότητα του γιοτ, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο Σαν Ντιέγκο, και στη συνέχεια θα το δημοπρατήσουν και θα μεταφέρουν τα έσοδα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η αξία του Κερίμοφ και της οικογένειάς του ανέρχεται σε 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το Reuters, συγκέντρωσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του μέσω μεριδίου στη ρωσική εταιρεία παραγωγής χρυσού Polyus. Στον Κερίμοφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το 2014 και το 2018 ως απάντηση στις δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία και την Ουκρανία. Αυτές οι κυρώσεις απαγόρευσαν στον Κερίμοφ την πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Στην καταγγελία της Δευτέρας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε ότι ο Κερίμοφ αγόρασε το Amadea το 2021 και στη συνέχεια παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κάνοντας ένα εκατομμύριο δολάρια σε πληρωμές συντήρησης μέσω αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι ιδιοκτήτες του γιοτ θα έχουν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν αυτήν την αξίωση στο δικαστήριο.

Οι δικηγόροι της εταιρείας που είναι ο ιδιοκτήτης του Amadea, Millemarin Investments, είπαν σε δικαστήριο των Φίτζι πέρυσι ότι το Amadea δεν ανήκε στον Κερίμοφ αλλά στον πρώην επικεφαλής της Rosneft, Eduard Khudainatov, έναν Ρώσο ολιγάρχη στον οποίο δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ είπαν ότι μια συναλλαγή στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του Amadea από τη Millemarin σε μια νεοσύστατη εταιρεία, την Errigan Marine, σχεδιάστηκε για να φαίνεται ότι ο Evgeny Kochman, ο πρόεδρος της Imperial Yachts, στην οποία επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις, ήταν ο ιδιοκτήτης του γιοτ.

Πηγή: ΚΥΠΕ-Reuters

Διαβάστε επίσης: Θέμα ημερών η υλοποίηση του Σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ